Când vocile rele spun mămicilor că nu au tăiat cordonul ombilical al copiilor, de aceea sunt atât de atașați de ele, este foarte posibil să existe un sâmbure de adevăr. Sunt situații în care o parte din copil se regăsește în mamă pentru totdeauna.
Acest lucru ne este confirmat de studiile și cercetările făcute în domeniu, care ajung la concluzia că în unele cazuri, mama poartă o parte din copilul ei la propriu pentru tot restul vieții.
Microchimerismul este denumirea medicală a acestui fenomen. Celule din corpul fătului trec prin placentă în sângele mamei și rămân acolo pentru tot restul vieții. Practic, celulele copilului nu rămân în uter, ci migrează peste tot în corpul mamei.
În timpul sarcinii, femeia îi asigură fătului tot ce are nevoie pentru a crește și a se dezvolta: aer, nutrienți, apă și alte lucruri esențiale. În schimb, ea primește de la făt celule pe care urmează să le poarte în sânge tot restul vieții.
Ce este microchimerismul
Microchimerismul este un fenomen complex și fascinant care are loc în sarcină, la nivelul uterului, în timpul dezvoltării copilului.
“Practic, celule din corpul aflat în dezvoltare al copilului trec că în sângele mamei prin placentă“, explică Renu Bala, om de știință și specialistă în reproducere.
“Microchimirismul nu are loc numai în sarcină, ci se poate dezvolta și în timpul unor transfuzii de sânge sau în timpul transplantului de organe. Microchimismul fetal face referire la transferul de celule din corpul fătului spre corpul mamei“, continuă experta.
Copilul tău rămâne fizic parte din tine, chiar și 38 de ani după ce l-ai născut
Iată și motivele pentru care are loc acest fenomen. În primul rând, placenta formează o legătură fizică între sistemul circulator al mamei și sistemul circulator al fătului. De asemenea, sistemul imunitar al femeii în sarcină este oarecum scăzut, ceea ce înseamnă că celulele din sânge pot fi atacate sau invadate ușor de alte celule.
“Transferul de celule dintr-un organism în altul începe în primele patru sau cinci săptămâni de sarcină. Aceste celule sunt unice pentru că pot migra și pot se pot dezvolta în diferite organe în corpul mamei. Astfel, le putem regăsi în plămâni, creier, ficat, în sâni sau la nivelul pielii mamei“, explică ea.
Celulele transferate în timpul sarcinii pot rezista câteva decenii
Specialista în domeniul reproducerii ne asigură că de-a lungul timpului au fost descoperite astfel de celule din corpul fătului în corpul mamei chiar și la câteva decenii după naștere. În cele mai multe cazuri, numărul lor devine mai mic din cauză că sistemul imunitar al mamei le identifică și le percepe ca fiind străine și le elimină.
“Nu există o perioadă exactă în care aceste celule rezistă. Totul depinde de organismul mamei și de sistemul imunitar. Au fost cazuri în care astfel de celule au fost detectate chiar și după 30 de ani. Ceea ce înseamnă că o viață întreagă mamă poate purta celulele din sângele puiului în corpul ei“, declară omul de știință.
Celule bebelușului pot rămâne în organismul mamei chiar dacă a avut loc pierderea sarcinii
“Pentru că în majoritatea cazurilor, celulele din corpul copilului se transferă în corpul mamei încă din primele săptămâni de sarcină, există o mare posibilitate ca acestea să rămână chiar și după pierderea sarcinii. Nu este nevoie ca sarcina să fie dusă la bun sfârșit pentru ca celule să rămână în corpul femeii. Chiar și în cazul sarcinilor care durează câteva săptămâni, poate apărea microhimerismul“, susține specialistul.
Cum afectează microchimerismul sarcinile surogat
Mama surogat este cea care poartă în pântece copilul pentru altă familie. De regulă, această sarcină se produce prin fertilizare in vitro. Deci nu există nicio legătură genetică între mama surogat și embrionul pe care îl poartă în pântec.
“Cu toate acestea, chiar dacă legătura genetică între mama surogat și făt este inexistentă, există posibilitatea ca celule din corpul acestuia să treacă în sângele ei. Astfel, celulle devin pluripotente, adică pot să se dezvolte în plămâni, inimă, creier, la nivelul pielii sau în alte organe“, lămurește specialista.
La 56 de ani a adus pe lume copilul propriului său fiu! Povestea bunicii care și-a născut nepotul
Care sunt implicațiile medicale pentru mamă
Celule provenite de la făt pot ajuta mama să se recupereze mult mai ușor după travaliu și naștere. Studii efectuate în acest domeniu demonstrează faptul că aceste celule au capacitatea de a vindeca rănile la nivelul corpului mamei. Nu este exclus sp intervină și complicații în ceea ce privește sănătatea mamei.
“Deși este considerat benefic, microchimerismul poate aduce complicații la nivelul sănătății pentru femeie. Sunt studii care vorbesc despre implicarea acestor celule în boli autoimune sau chiar în diferite tipuri de cancer. Acest lucru este valabil și pentru sarcinile surogat“ susține experta.
Aceste celule au rolul de a ajuta ca sistemul imunitar al mamei să tolereze sistemul imunitar al fătului și viceversa. Totodată, aceste celule pot fi cauza apariției artritei reumatoide în sarcină.
Microchinerismul înseamnă că ești mai legată de bebeluși decât ai putea crede
“Deși încă nu s-a descoperit rolul microchimerismului în sănătatea și dezvoltarea organismului uman, este cu siguranță foarte important pentru legătura dintre mamă și copil. Schimbul de celule între mamă și copil reprezintă o mărturie clară a conexiunii extraordinar de puternice dintre aceștia“, concluzionează Renu Bala.
Fără teste exacte, nu putem ști dacă și noi, în calitate de mame, avem celule ale copilului în corpul nostru. Dar cu siguranță, cu microchimerism sau nu, îi purtăm nouă luni în pântec și o viață în suflet. Este posibil ca nu numai sângele nostru să curgă prin venele lor, ci și viceversa.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mother.ly