Iată cinci moduri prin care poți pastra o relație sănătoasă și fericită cu soțul sau cu partenerul tău de cuplu!
Nu te plânge de el altora
Atunci când ceva te nemulțumește în căsnicie sau în relația de cuplu, simți nevoia să te descarci la prieteni sau familie? Ei bine, aceasta este de departe cea mai mare palmă pe care i-o poți da partenerului tău. Sigur că este perfect în regulă să recunoști în fața persoanelor dragi că te-ai certat cu partenerul tău sau că ești nemulțumită de un anumit aspect al relației voastre, însă nu este nevoie să povestești totul cu lux de amănunte. Cu siguranță problemele cu care vă confruntați își vor găsi rezolvarea, iar când acest lucru se va întâmpla, nu vrei ca familia și prietenii tai să îi poarte pică partenerului/soțului tău. Gândește-te că nici ție nu ți-ar plăcea ca acesta să le povestească celorlalți despre problemele voastre!
Viata de familie: 8 sfaturi pentru o casnicie fericita la orice varsta
Cere-i ajutorul înainte de a te enerva
„Gunoiul se revarsă, să știi!”, strigi din cealaltă parte a camerei ca și cum partenerul tău ar fi trebuit în mod evident să-ți citească gândurile până acum. Înainte să te enervezi că „nimeni din casa asta nu duce gunoiul” și să pornești un soi de revoltă, umplând până la refuz coșul și aruncându-i partenerului priviri tăioase în speranța că va înțelege mesajul, ce ai zice dacă i-ai cere ajutorul?
Acesta este un scenariu la care mai toate ne putem referi. De ce nu pot partenerii noștri să ne anticipeze un pic mai mult nevoile? Ei bine, nimeni nu s-a născut cu abilitatea de a citi gândurile și nu toți bărbații înețeleg aluzii sau priviri cu subînțeles. Întotdeauna va trebui să ne „antrenăm” puțin partenerii și să le spunem ce avem pe suflet. Cu cât mai repede înțelegem acest lucru, cu atât mai repede vom putea înceta să ne supărăm pe ei pentru că nu ne citesc gândurile.
Mulțumește-i pentru munca pe care o depune
La fel de mult cum nouă ne place să ni se spună ce treabă bună facem, și bărbaților noștri le place să fie lăudați. De exemplu, știu că partenerul meu îmi apreciază eforturile (faptul că am grijă să fac curățenie și mâncare, deși la fel ca și el am un job care îmi ocupă mai toată ziua), pentru că mi-o spune. Știu că i-ar fi greu să facă ceea ce fac eu în fiecare zi, așa cum și mie mi-ar fi greu să fac ce face el. Sunt recunoscătoare pentru faptul că muncește din greu și că, pe lânga asta, își mai găsește și timp să mă ajute cu treburile casnice, așa că am grijă să îi spun și lui acest lucru.
3 schimbări care te vor ajuta să ai o căsnicie fericită
Chiar dacă simți că partenerul tău nu face tot ce poate, îți promit că nu-l va face să vrea să muncească mai mult dacă îl ciclălești sau îl critici. Fă-l să se simtă bine că are grijă de tine, de casă și va dori să o facă mai des. Toată lumea, bărbați și femei deopotrivă, are nevoie să audă cuvinte de afirmare sau de laudă din când în când.
Concentrează-te pe calitățile sale
Toată lumea are defecte, inclusiv tu, iar atunci când vei înțelege acest lucru, îți va fi mai ușor să îți apreciezi partenerul pentru ceea ce este. Da, te deranjează că își aruncă șosetele pe jos sau că lasă vasele nespălate în chiuvetă (sau pe lângă chiuvetă), dar există alți bărbați care au defecte mult mai mari. Ai prefera să ai un partener care este infidel sau care are o problemă cu jocurile de noroc? Nu prea cred.
Concentrează-te pe calitățile sale, cum ar fi faptul că îți aduce flori când te aștepți mai puțîn, că este înțelegător și răbdător, că face mereu primul pas atunci când vă certați sau că atunci când eșți la menstruație, cuibărită în pat, cu dureri groaznice, are grijă de tine că de cel mai prețios bibelou. Acest lucru ar trebui să facă mai ușor să îi acorzi puțină grație soțului tău pentru că a uitat să ia roșii sau lapte de la magazin.
Arată-i afecțiune
Manifestarea afecțiunii este un aspect important al oricărei relații sănătoase. Pe de altă parte, lipsa de afecțiune poate duce la sentimente de singurătate sau indiferență. Oamenii au moduri diferite de a-și arăta sentimentele și adesea reacționează la lucruri diferite, dar să înveți să îți arăți afecțiunea și să anticipezi nevoile partenerului tău este vital pentru orice relație romantică. Afecțiunea poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și vă poate ajuta pe amândoi să vă simțiți mai siguri pe relația voastră și pe sentimentele pe care le împărtășiți.
Așadar, comunicați cât mai mult și cât mai des, respectați-vă și sfătuiți-vă când dați de greu. Amintiți-vă că certurile fac parte dintr-o relație, însă este important să fiți toleranți și să vă iertați unul pe altul. Sunteți voi doi împotriva problemelor, nu unul împotriva celuilalt!
3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
Surse foto: Freepik
Surse articol: lovewhatmatters.com, marriage.com, cratedwithlove.com, masterclass.com