„Haide, mai ia încă o îmbucătură”.
„Ce-i asta? Așa puțin mănânci?”.
„Îți dau felul tău preferat de mâncare doar după ce vei mânca ce îți dau eu”.
Îți sună cunoscut aceste expresii? Acestea fac parte din limbajul multor părinți care intenționează să-și determine copiii să mănânce așa cum trebuie.
Modul în care vorbești și te comporți cu copilul tău în preajma mâncării este foarte important. În multe cazuri, părintele are cele mai bune intenții - până la urmă, cine nu vrea să-și vadă copilul hrănindu-se corespunzător? - dar cu toate acestea, face anumite greșeli, care, de altfel, sunt ușor de corectat.
Uite care sunt aspectele principale de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de comportamentul alimentar al copilului, dar și al tău, potrivit specialistului (sursa todaysparent.com).
Relația ta cu mâncarea și mesajul pe care i-l transmiți mai departe copilului tău
„Întotdeauna le spun părinților că dacă vor să corecteze un anumit comportament alimentar al copilului, este important să fie întâi atenți la propria lor relație cu alimentația”, spune Fox. Altfel spus, dacă ți s-au spus lucruri precum „nu ai voie să mănânci dulciuri pentru că te îngrași”, poate că asta vei ajunge să îi spui și tu, copilului tău. Acest lucru poate îl va face să se simtă vinovat atunci când mănâncă ceva dulce.
Deci, înainte să îl înveți ceva pe micuțul tău, trece prin filtrul de acum lucrurile pe care le-ai învățat și observă care se mai potrivesc cu ceea ce crezi tu cu adevărat și care nu.
Ce mesaj îi transmiți copilului tău, direct sau indirect, despre corpul său?
Dacă în casă se nasc mereu discuții legate de diete, sau de slăbit, cel mic va absorbi aceste mesaje ca un burete. Și va învăța ceea ce e acceptabil și ceea ce nu e acceptabil, raportându-se la filtrele tale.
Ceea ce spune specialistul este că părinții trebuie să aibă grijă cum vorbesc în preajma copiilor lor. Un părinte obsedat de dietă îl va determina (posibil) și pe copilul său să devină obsedat de a slăbi, în viitor.
O perspectivă neutră asupra mâncării
„Putem mânca orice tip de mâncare - cu măsură, bineînțeles. Ce ar fi dacă nu i-am mai pune mâncării atâtea etichete? S-ar putea să îi învățăm pe copiii noștri că mâncarea e doar mâncare, nu trebuie să-i acordăm o importanță exagerată și nici nu trebuie să o etichetăm după atât de multe criterii.
Mai degrabă, să o vedem ca pe ceva neutru, de care avem nevoie pentru a ne menține energia”, sfătuiește specialistul.
Cum poți să transformi ora mesei în ceva plăcut, așteptat cu nerăbdare de cel mic
Lasă-l să experimenteze și să descopere ce-i place. Nu îl judeca și nu îl face să se simtă prost dacă îi plac doar 3 feluri de mâncare. Cu timpul, îi vor plăcea și altele, iar până atunci, îl poți încuraja să te asiste la pregătirea mesei, să încerce textura mâncării, să fie curios cu privire la posibilitățile pe care le are în fața lui.
Dacă nu vrea să mănânce, nu îl forța. E important să ai răbdare și să-l ajuți să se simtă relaxat la masă, altfel va asocia ora mesei cu ceva negativ și chiar nu va vrea să mai mănânce.
Tu ce obiceiuri alimentare ai schimba la tine? Dar la cel mic?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: todaysparent.com