Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

Mariana Voinea

Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să implementeze copilului încă de mic idei sănătoase despre igiena corporală, să îl învețe cum și cât de des să se spele, ce produse să folosească.

Igiena este unul din cele mai importante lucruri pe care părinții trebuie să îl „predea” copiilor. Ora de băiță este distractivă atunci când copiii sunt mici, plină de bule jucăușe și arome fructate și proaspete, timp în care micuții sunt spălați pe păr și pe corp de părinții lor.

Dar, odată ce copiii cresc și nu mai pot fi spălați de către mama și tata, iar mirosurile de la pubertate și adolescență sunt destul de …puternice încât să se facă resimțite,este datoria părinților să-și învețe copiii cum să se spele și să se îngrijească.

Pubertatea aduce cu ea hormoni, schimbări fizice pentru copii, coșuri, păr gras sau diferite alte probleme. Deși micuții sunt „bombardați” cu reclame la produse de îngrijire care mai de care mai scumpe, unii dintre ei nu știu nici măcar să dea cu deodorant.

De aceea, părinții trebuie să-i învețe pe copii cum să aibă grijă de corpul lor, astfel încât să se simtă încrezători și să evite tot felul de situații rușinoase.

Lecțiile de bază despre igienă

Pubertatea poate fi jenantă și fiecare copil o trăiește diferit, în ritmul său. Fiecare copil are provocările sale unice, de aceea părinții trebuie să-și facă timp să vorbească cu el despre ce este igiena personală și să îi răspundă la toate întrebările pe care le poate pune.

Poate că unii dintre colegii lui sau ei de clasă își îndepărtează deja părul nedorit de pe față, picioare, corp, asta nu înseamnă că toți trebuie să fac același lucru în același timp. Discuțiile cu mama sau cu tata despre igiena corectă, mai ales în zona intimă, nu trebuie să fie jenante, ci trebuie să fie corect abordate astfel încât să nu existe riscul de a mirosi și de a fi batjocorit/ ă de colegi sau colege.

fata cu prosop pe ea face baloane in baie

Așadar, igiena este o chestiune importantă în viața tinerilor, având în vedere că unii copii pot fi pur și simplu răi, pot avea replici dure și jignitoare. Noi, ca părinți, nu putem controla lucrurile răutăcioase pe care le spun alți copii, dar îi putem ajuta pe copiii noștri să aibă o bună igienă personală, pentru a evita aceste comentarii.

De asemenea, părinții trebuie să le amintească copiilor că nu trebuie să judece sau să controleze obiceiurile de igienă ale altora.

7 sfaturi pentru igiena personală a copilului

Baia zilnică

Programul de duș al adolescenților sau preadolescenților trebuie să fie zilnică. Când erau mici, regulile erau puțin diferite, trebuiau să se spele doar dacă se rostogoleau prin nisipul de pe plajă sau prin noroi, iar o zi petrecută fără mizerie era suficientă pentru a justifica dorința de a sări peste ora de baie.

Dar la pubertate, hormonii și mirosul provocat de aceștia sunt motive suficiente importante pentru a determina copiii să se spele zilnic, mai ales dacă sunt implicați în mai multe sporturi sau activități în care transpiră mult.

Când și cât de des trebuie să se spele pe cap?

Părul fiecărei persoane este diferit, unii au părul uscat, alții au părul gras Dar fiecare preadolescent și adolescent trebuie să ofere scalpului o exfoliere bună. Transpirația, uleiurile de pe scalp și schimbarea hormonilor influențează cât de repede se murdărește părul, cât de repede se îngrașă, iar ultimul lucru pe care un copilul îl dorește este o strălucire grasă a podoabei capilare.

fata cu ochi albastri se spala pe cap

Copilul trebuie învățat cât de des să se spele pe cap, cum să aplice balsamul și multe alte lucruri importante despre igiena scalpului.

Transpiratia la copii: ce trebuie sa stii

Igiena pielii

Pielea are nevoie de îngrijire maximă, îndeosebi în perioada de preadolescență și adolescență. Copiii nu au nevoie de creme antiîmbătrânire cu retinol, ci de îngrijire simplă a tenului pentru a evita coșurile.

Copiii trebuie să folosească protecție solară în timpul zilei și pot adăuga o cremă hidratantă de bază. Dar cea mai importantă rutină este spălarea, hidratarea și protejarea pielii pe față și pe restul corpului.

Folosirea deodorantului

Pentru a controla mirosul corporal, folosirea unui antiperspirant, a unui deodorant poate face minuni. Părinții trebuie să ajute adolescenții sau preadolescenții să-și aleagă primul deodorant, concentrându-se mai multe ingrediente și pe nevoile lor, și mai puțin pe ambalaj și pe firmă. Deodorantul trebuie să fie corect aplicat, fie că este vorba despre un stick sau despre un spray, la axile, doar după ce copilul se spală înainte.

Schimbarea hainelor

La adolescență nu mai poți purta același rând de haine două zile consecutive. Când vine vorba de controlul mirosului corporal, tricourile trebuie schimbate zi de zi, pentru a evita situațiile jenante. Părinții trebuie să-și încurajeze copiii să fie sârguincioși în a-și schimba hainele, mai ales dacă sunt implicați în activități care îi fac să transpire mult.

Măcar în această perioadă crucială de preadolescență și adolescență să ne dăm toată silința pentru ca micuții noștri să aibă deprinderi bune și sănătoase în ceea ce privește controlul mirosului corporal. Pentru că ulterior părinții nu le vor mai putea controla programul de duș, dar vor putea trăi liniștiți știind că le-au implementat idei foarte sănătoase despre igienă pe care le și le însușesc și le respectă.

Surse foto: pexels.compexels.compixabay.com

Surse articol: scarymommy.com

Articolul urmator
Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

    Copiii nu înțeleg prea bine emoțiile până la o anumită vârstă, de aceea au nevoie de ajutorul și explicațiile părinților pentru a le gestiona corespunzător....

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Nu este datoria mea să fiu plăcută de copiii mei
    Nu este datoria mea să fiu plăcută de copiii mei

    Aceasta este una dintre acele săptămâni: copiii mei nu mă plac prea mult în acest moment, și sunt de acord cu asta. Totuși, nu a fost întotdeauna așa. Au fost ani...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

    Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    © 2024 Qbebe