Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu pași repezi momentul în care trebuie să ai cu el discuții din ce în ce mai serioase. Printre acestea se regăsesc și cele care țin de schimbările prin care urmează să treacă odată cu intrarea la pubertate. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi de ce ar trebui să inițiezi asemenea discuții de timpuriu, astfel încât să puteți trece mai ușor peste o perioadă fascinantă, dar plină totodată de provocări. 

Copiii intră din ce în ce mai devreme în perioada de pubertate

Experții din cadrul „Asociației Americane de Pediatrie” atrag atenția asupra următorului fapt: în ultimele decenii, copiii intră mai devreme la pubertate decât în secolul trecut. Spre exemplu, dacă la începutul secolului al XX-lea vârsta medie la care fetele aveau prima menstruație era de 16 ani, în prezent aceasta a scăzut la 12-13 ani. 

Și în cazul băieților se poate vorbi despre o vârstă mai fragedă de intrare la pubertate. Astfel, în prezent, vârsta medie la care se ajunge în această etapă este de 10 ani. 

În momentul de față, oamenii de știință nu pot spune cu precizie de ce vârsta la care se intră la pubertate a scăzut atât de mult, însă de multe ori sunt invocați factori favorizanți precum: creșterea indicelui masei corporale, modificările semnificative ale dietei, influența dietei și a factorilor de mediu asupra hormonilor. 

Ținând seama de asemenea evoluții, psihologii recomandă începerea discuțiilor despre pubertate cu copiii cât mai devreme, astfel încât să fie cât mai pregătiți pentru transformările fizice și pentru cele din plan emoțional prin care vor trece. 

mama care discuta cu fiica ei care sta pe pat cu o jucarie de plus

De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

Discuțiile despre pubertate îl ajută pe copil să nu-și piardă stima de sine

Cu cât te străduiești să discuți din timp cu copilul despre perioada de pubertate, cu atât te asiguri că nu se va lăsa copleșit de temeri, de nesiguranțe. De cele mai multe ori, când intră la pubertate, copiii încep să aibă îndoieli legate de propriul corp. Din acest motiv, când discuți cu copilul, poți insista asupra ideii că oricine trece prin schimbările specifice pubertății. În același timp, trebuie să-i explici faptul că fiecare se confruntă cu astfel de schimbări în momente diferite. De pildă, prima menstruație, puseurile de creștere, transformările hormonale sunt caracteristice pubertății.

În zilele de astăzi, fetele pot intra la pubertate în jurul vârstei de 8-9 ani, așa că nu este de mirare dacă nu se simt în largul lor când trebuie să se familiarizeze cu purtarea unei bustiere sau chiar a unui sutien. Nici băieții nu sunt prea încântați în momentele în care colegii de școală sau prietenii se uită insistent la ei din cauza părului facial. 

Fie că ești mamă de fată, fie că ești mamă de băiat, în discuțiile voastre despre pubertate copilul ar trebui să afle informații precum:

  • Fetele își modifică înfățișarea în special datorită dezvoltării sânilor, a rotunjirii și lățirii șoldurilor;
  • Atât fetele, cât și băieții, trebuie să știe că vor avea păr pubian și la nivelul axilelor;
  • Vocea băieților devine mai groasă;
  • Penisul și testiculele se dezvoltă tot mai mult;
  • Atât fetele, cât și băieții, au perioade în care cresc mult: este vorba despre puseurile de creștere;
  • La pubertate se transpiră mai mult și poate apărea acneea;
  • Fetele au menstruație;
  • Uneori, băieții au vise umede: survine ejacularea pe parcursul somnului.

Discutând cu copilul te asiguri că primește informații corecte

Mai mult ca oricând, copiii sunt expuși la numeroase informații datorită mediului online și televizorului. Printre aceste informații se numără și cele care țin de sexualitate, de relațiile intime, de relațiile de cuplu, de transformările prin care se trece la pubertate. „Misiunea” părinților este să se asigure că la copii ajung informații cât mai corecte și mai adecvate vârstei lor. 

În jurul vârstei de 8 ani, un copil ar trebui să știe la ce să se aștepte când va ajunge la pubertate. Ca să îți fie mai la îndemână să discuți pe acest subiect, caută diverse oportunități pentru a-l antrena într-o discuție. Spre exemplu, profită de ceea ce apare în cărți, la diverse emisiuni și străduiește-te să-i răspunzi la întrebările legate de corpul tău și de al său. 

mama si fetita ei se uita impreuna pe laptop

Când sesizezi că se simte mai confortabil discutând despre modificările corpului, poți începe să-ți inițiezi copilul în discuții mai complexe, legate, de pildă, de relații sănătoase, de consimțământ. Mesajul pe care trebuie să i-l transmiți de fiecare dată este acesta: poate discuta cu tine despre orice, nu este nimic rușinos sau secret despre sexualitate, poate să îți pună întrebări ori de câte ori are nelămuriri.  

Copilul trebuie să se familiarizeze cu noi reguli de igienă

Odată cu intrarea la pubertate, copilul trebuie să-și adapteze rutinele de îngrijire la schimbările prin care va trece. De pildă, transformările hormonale stimulează transpirația mai abundentă, iar corpul dobândește un miros specific. De aceea, pentru un copil reprezintă o schimbare importantă și faptul că are nevoie să se spele mai des. Printre lucrurile pe care trebuie neapărat să le incluzi în discuțiile despre pubertate se regăsesc și cele de mai jos:

Creșterea frecvenței dușurilor

Dacă în primii ani de copilărie era de ajuns ca un copil să se spele o dată pe zi, odată ce intră la pubertate poate fi necesar să se spele mai des pentru evitarea mirosurilor neplăcute. Explică-i faptul că trebuie să insiste asupra zonelor cu pilozitate mai abundentă, cum ar fi zona axilelor, zona genitală etc.

Utilizarea deodorantului/antiperspirantului

Când se instalează pubertatea, glandele sudoripare devin mai active și, pe fondul transformărilor hormonale, se schimbă și compoziția chimică a transpirației. Ca să evite mirosurile dezagreabile, trebuie să aibă la îndemână un deodorant/un antiperspirant, iar utilizarea acestuia să devină o parte esențială din rutina zilnică de îngrijire.  

Nevoia de a-și schimba mai des hainele

Tot pentru a evita ca mirosurile corpului să fie supărătoare, copilul trebuie să se obișnuiască să-și schimbe hainele după ce face duș. În plus, este binevenit să-l înveți și să se orienteze spre îmbrăcăminte confecționată din materiale cât mai naturale, care permit pielii să respire și absorb  transpirația. 

Prevenirea acneei

În jurul vârstei de 10 ani, copilul trebuie să învețe să se spele pe față de două ori pe zi pentru a se reduce riscul de a se confrunta cu acneea. Pune-i la dispoziție spume, loțiuni, geluri și alte produse cât mai blânde, dar care să-i curețe în profunzime porii. 

Îndepărtarea părului nedorit

Mai ales fetele sunt preocupate să scape de surplusul de păr de pe față și/sau de pe corp. În aceste condiții, oferă-i fiicei tale informații despre diverse metode utile în acest scop, de la utilizarea aparatelor de ras până la creme, ceară de unică folosință sau epilatoare. 

Despre menstruație

Printre informațiile pe care ar trebui să i le furnizezi fiicei sale pe acest subiect  ar trebui să se regăsească și cele de mai jos:

  • Menstruația este un fenomen normal, face parte din viața femeilor;
  • Menstruația înseamnă că ești capabilă să rămâi însărcinată;
  • Primele menstruații pot fi neregulate și mai puțin abundente, dar își vor crea apoi un anumit „tipar”, iar durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile;
  • Sângerarea menstruală este prezentă mai multe zile: în unele cazuri, poate dura până la 7 zile;
  • Este firesc ca în zilele cu menstruație și/sau cu câteva zile înainte de instalarea acesteia să intevină anumite simptome mai puțin plăcute: dureri de cap, balonări, crampe, stări de oboseală, de nervozitate, sensibilizarea sânilor etc;
  • Trebuie să aibă la îndemână absorbante pentru zilele cu sângerare menstruală: acestea se găsesc în numeroase variante și sunt adaptate tipului de flux menstrual;
  • Pentru a nu se murdări, pentru a evita mirosurile dezagreabile și pentru a se proteja de infecții, trebuie să-și schimbe absorbantul de mai multe ori pe zi, dar și pe timpul nopții.

Discuțiile legate de pubertate diminuează riscul de expunere la presiunea venită din partea prietenilor

Pe măsură ce înaintează în vârstă și devine tot mai independent, copilul este dornic să-și petreacă mai mult timp cu prietenii săi. Deși relațiile cu aceștia au beneficii pentru dezvoltarea sa emoțională și pentru deprinderea unor abilități sociale, nu trebuie să neglijezi nici acest aspect: în anumite situații, copilul poate fi influențat negativ de grupul său de prieteni. Spre exemplu, din cauza presiunii venite din partea prietenilor, copilul se poate simți rușinat de corpul său, poate accesa conținuturi online cu informații incorecte despre pubertate sau se poate angaja în comportamente indezirabile. Presiunea prietenilor se poate manifesta atât prin întâlnirile față în față, cât și prin comunicarea online.

baietel supus bullying-ului in biblioteca

Întrucât un copil este adesea tentat să se lase influențat de prieteni pentru a nu fi exclus dintr-un grup, eforturile tale trebuie să se orienteze spre a-l ajuta să facă alegeri care să nu-i fie nocive. În acest scop, urmează și sfaturile de mai jos:

  • Străduiește-te să-i cunoști pe prietenii copilului tău și pe părinții acestora;
  • Asigură-te că știe cum să se protejeze și în mediul online: de exemplu, discută despre siguranța pe rețelele de socializare;
  • Încurajează-l să discute cu tine;
  • Învață-l să spună „nu” ori de câte ori nu se simte în largul său;
  • Explică-i cum poate să reziste în fața tentațiilor și să evite astfel să ajungă în situații riscante;
  • Stimulează-l să-și dezvolte încrederea în sine: copiii care sunt mai încrezători în forțele proprii și care nu au o stimă de sine scăzută sunt mai puțin vulnerabili în fața presiunii anturajului;
  • Învață-l să ceară ajutor ori de câte ori se simte în pericol. 

Foarte important este să ții seama și de acest lucru: nu aștepta de la copilul tău să vină el către tine cu întrebări legate de transformările ce țin de corpul său. Acest moment poate să întârzie foarte mult, în special dacă acesta nu este obișnuit să discute cu tine pe subiecte mai „delicate”. În aceste condiții, inițiază tu asemenea discuții, fiind cât mai deschisă, mai răbdătoare și dornică să împărtășești cu copilul anumite experiențe trăite de tine în perioada pubertății. Spre exemplu, poți să-i povestești fiicei tale cum a fost pentru tine momentul în care ai avut prima menstruație. 

Surse foto: pexels.com, Image by Freepik

Surse articol: aacap.org, edition.cnn.com, hopkinsallchildrens.org, mayoclinichealthsystem.org, scarymommy.com, thechildren.com, webmd.com

Articolul urmator
„Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
„Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

    Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...
    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

    Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să...

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    „Scapă cât mai repede de el, o să-ți distrugă viața”. Asta trebuie să audă o adolescentă însărcinată la 13 ani?
    „Scapă cât mai repede de el, o să-ți distrugă viața”. Asta trebuie să audă o adolescentă însărcinată la 13 ani?

    Anii adolescenței sunt frumoși, dar și foarte grei pentru unele fete. O sarcină la 13 ani este o reală provocare. Jignirile, incertitudinile, temerile, frustrările, cu toate aceste...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume
    Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume

    În contextul conflictelor care au izbucnit în ultima perioadă și a mediatizării acestora, părinții trebuie să știe cum să răspundă întrebărilor minților...

    © 2024 Qbebe