Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

Mariana Voinea

Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea modernă actuală. Ce au de spus specialiștii în acest sens? Dar părinții? Să fie un simplu mit, sau o realitate pe care trebuie să o acceptăm?

Folosirea oliței este în general o reușită impresionantă în viața copiilor mici. Unii prichindei învață să folosească olița mai devreme, alții mai târziu, unii poartă scutece noaptea chiar și după vârsta de 2-3 anișori, în timp ce alți părinții insistă ca la vârsta de un an să-și ajute micuții să renunțe la aceste scutece incomode. În ceea ce privește folosirea oliței, circulă un mit conform căruia fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții. Să vedem ce spun specialiștii în ceea ce privește acest subiect.

Un sondaj de opinie făcut pe 1229 de respondenți, mămici și tătici arată adevărul despre acest mit, diferențele dintre băieței și fetițe în ceea ce privește folosirea oliței. Conform rezultatelor studiului, o treime din părinți consideră că fetițele se obișnuiesc mai repede cu folosirea oliței decât băieții, în timp ce 14% din părinți consideră opusul.

54% din respondenți au mărturisit că fetițele au început să folosească olița înainte de vârsta de 2 ani, comparativ cu 38% din respondenți care au mărturisit același lucru despre băieți. 6% din părinții de băieți au recunoscut faptul că au amânat folosirea oliței din cauza provocărilor pe care aceasta le-a presupus. În alte ordine de idei, 31% din părinții de băieți au declarat că ar fi preferat să găsească mai multe informații despre acest subiect în mediul online, comparativ cu doar 21% din părinții de fetițe.

Băieții învață să folosească diferit olița față de fete

De ce se întâmplă acest lucru? Cercetările în acest sens denotă rezultate impresionante: creierul băieților se dezvoltă diferit față de cel al fetițelor, iar învățarea ia diverse forme pentru băieți, decât pentru fete. În principiu, băieții trebuie să încerce în mod asiduu, să repete aceeași activitate din nou și din nou pentru a învăța. De asemenea, s-a constatat faptul că băieților le place să schimbe activitățile și nu se pot concentra asupra uneia singure.

În plus, băiețeilor le place să aibă mai mult spațiu atunci când învață un lucru nou, fie că se antrenează să folosească olița, aruncă mingea sau mănâncă, în timp ce fetițele țin să se concentreze pe o activitate într-un spațiu mult mai mic și să nu aibă nevoie de atât de multe încercări repetitive. În plus, este un lucru binecunoscut faptul că fetele dezvoltă mai devreme abilități de comunicare și limbaj decât băieții.

Cum inveti copilul sa foloseasca olita

Băieții folosesc olița mai târziu

Până la vârsta de 2 ani și jumătate, peste jumătate din respondenți, părinți ai fetițelor (56%) au menționat că acestea folosesc olița atât ziua, cât și noaptea, comparativ cu 44% dintre respondenți, părinți de băieți. Aproape o treime din părinții de fete (30%), mărturisesc că nu au avut loc incidente noaptea cu urinarea în pat, comparativ cu o cincime dintre părinții de băieți (19%).

22% dintre părinții băieților recunosc că au avut mai multe încercări de antrenament la oliță, comparativ cu 13% din părinții fetelor. Desigur că una din cele mai mari diferențe între sexe este modul în care urinează.

Bineînțeles că fetele vor sta pe oliță, în timp ce băieții vor dori să urineze și din picioare și să țintească, ceea ce le va aduce mai multe provocări.

Să înțelegem gradul de maturitate al copiilor

copil olita

Există cercetări limitate în ceea ce privește diferențele de gen în folosirea oliței, dar cercetătorii au concluzionat de-a lungul timpului că fetele au abilități mai avansate în comunicarea nevoilor și un control mai bun al vezicii urinare decât băieții din același grup de vârstă. În plus, este necesar ca părinții să înțeleagă nivelul de maturitate al copiilor, abilitățile de comunicare, precum și semnele că sunt pregătiți să folosească olița, indiferent de sex.

În timp ce unii părinți își învață băieții să urineze stând jos, alții preferă să îi învețe să urineze din picioare de la bun început. În plus, când băiețeii stau jos pentru a face pipi trebuie să își poziționeze organul în așa fel încât să nu țâșnească urina peste tot în jurul lor.

Unde au voie și unde nu au voie să facă copiii pipi afară?

Mai există un subiect foarte controversat în ceea ce privește capacitatea de urinare a copiilor și anume locurile în care au sau nu au voie să facă acest lucru atunci când se află afară. În timp ce pentru fetițe, părinții pot opta pentru o oliță portabilă, în cazul băiețeilor pentru a urina se poate goli o sticlă, pe care ulterior părinții o vor recicla în mod corect.

De asemenea, este foarte bine să explicăm copiilor că nu oriunde pe spațiul verde au voie să urineze, chiar dacă băieților le este foarte ușor să urineze pe un copac, iar fetițelor să facă acest lucru în spatele unei mașini.

De fapt, folosirea oliței este abilitatea pe care orice copilul va dezvolta la un moment dat, indiferent de sex, fără a pune prea multă presiune asupra acestui lucru.

Cum înveți copilul la oliță? Există diferențe între băiat și fată?

Ce spun părinții care au copii de ambele sexe? Cine se obișnuiește mai repede să folosească olița, băieții sau fetele?

Gary Cave, tătic al unei fetițe și al unui băiețel, a recunoscut că a fost mult mai ușor să-și ajute fetița să folosească olița, comparativ cu frățiorul ei. „Băiatul nostru mai mic, Lucas, reacționează foarte diferit la folosirea oliței, față de fetița noastră. Am prieteni care au și băieți și fete, și care mi-au mărturisit că în cazul băiatului le-a fost mai ușor, deci nu cred că este o problemă de gen, ci sunt mulți alți factori la mijloc”.

Maria Velasquez, mama unui băiețel și a unei fetițe, susține că totul depinde de fiecare copil în parte și mărturisește că fiul ei în vârstă de 2 ani și jumătate a reușit să folosească olița după doar câteva zile de încercări, învățând foarte ușor și luând-o prin surprindere pe mamă, în timp ce fiica ei a avut nevoie de mai mult timp și mai multe încercări eșuate.

Trucuri pentru a ușura munca părintelui și copilului în ceea ce privește antrenamentul la oliță

Fie că este vorba despre folosirea oliței de către un băiețel sau de o fetiță, există sfaturi universale și secrete esențiale pentru succesul acestui antrenament.

  • Asigurați-vă că micutul este pregătit să folosească olița, iar dacă nu, faceți o pauză și reluați această activitate după câteva săptămâni sau chiar luni.
  • Renunțați la așteptările nerealiste și aveți în vedere faptul că nu există o vârstă perfectă pentru a începe și a reuși, deși în medie, conform specialiștilor, antrenamentul la oliță durează aproximativ 8 luni.
  • Nu lăsați experiență sau așteptările nimănui să vă preseze și nu începeți dacă micuțul nu este pregătit. În cazul în care începe prea devreme, experiența va fi mai lungă și frustrantă.
  • Nu uitați că învățarea urinării la oliță precede folosirea oliției pentru defecare, copiii mici nu pot învăța două lucruri deodată.

În concluzie, nu există nicio vârstă ideală, niciun moment perfect pentru ca micuțul tău sau micuța ta să învețe să folosească olița, ci doar atunci când se simte pregătit/ă, iar mitul conform căruia fetițele învață mai repede să folosească olița decât băiețeii, nu este în totalitate adevărat…

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: pull-ups.comthemamacoach.commadeformums.com

Articolul urmator
Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa
Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

    Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Moft sau realitate? Un băiețel se simte și se comportă ca o persoană vârstnică
    Moft sau realitate? Un băiețel se simte și se comportă ca o persoană vârstnică

    În societatea modernă actuală părinții se lovesc din ce în ce mai mult de provocarile lansate de copiii lor, încă de la vârste fragede. În timp ce...

    „Soțului meu i-au plăcut fetele”: Mărturia unei soții care a cunoscut multe dintre amantele soțului său
    „Soțului meu i-au plăcut fetele”: Mărturia unei soții care a cunoscut multe dintre amantele soțului său

    După 55 de ani de căsnicie, o femeie mărturisește că secretul longevității cuplului ei a stat în... acceptarea aventurilor soțului cu alte femei. Resemnată și fericită că...

    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu
    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu

    Fie că se tem să nu-și piardă partenerii, fie că vor să evite cu orice preț momentele tensionate sau pur și simplu pentru că obișnuiesc să pună nevoile celorlalți mai presus de...

    © 2025 Qbebe