Un studiu publicat în decembrie 2022, de către cercetătorii de la Universitatea din Stanford, dezvăluie faptul că predispoziția adolescenților la depresie și anxietate a crescut semnificativ de când a izbucnit pandemia. Creierele lor au îmbătrânit prematur din cauza stresului, cauzând această predispoziție.
Studiul respectiv a început în 2014 și a avut ca scop cercetarea depresiei la adolescenți. Eșantionul au fost format din 220 de copii, cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani (vârsta pe care o aveau când a început cercetarea).
Autorii studiului au comparat rezultatele RMN-urilor (Imagistică prin rezonanța magnetică) înainte și după pandemie și au descoperit că există diferențe semnificative în structura creierului adolescenților.
De la începutul pandemiei, creierul acestora nu s-a mai dezvoltat în maniera în care era de așteptat. Amigdala (partea din creier responsabilă de emoții, precum stresul sau frica) a crescut mult prea repede, într-un timp foarte scurt. În schimb, scoarța cerebrală s-a micșorat.
Astfel, după numai 10 luni de la izbucnirea pandemiei, creierului acestor adolescenți arăta ca și creierul unui om matur, care a trecut prin traume precum războiul sau dezastre naturale.
„Nu aveam idee că vom avea astfel de rezultate, după aproximativ un an de Covid-19. Schimbările pe care le-am descoperit în structura creierului sunt semnificative, mai ales că s-au produs într-o perioadă relativ scurtă de timp.
Nu degeaba vedem din ce în ce mai mulți adolescenți care suferă de anxietate și depresie. Acum avem și dovezile”, explică Ian Gotlib, profesor la Universitatea din Stanford (sursa ScaryMommy).
Autorii studiului mai menționează că încă nu se știe dacă aceste schimbări sunt sau nu permanente. Peste 2 ani, vor compara din nou rezultatele și atunci vom avea mai multe răspunsuri.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/pandemic-aged-teen-brains-study