Cercetările anterioare acestui studiu dezvăluie faptul că abilitățile cognitive ale unui copil corelează cu gradul de suport pe care îl primește de la mama sa, însă studiul prezent a dus această idee la un alt nivel, datorită eșantionului mult mai mare cu care s-a lucrat.
La cercetare au participat 1075 de copii de rase diferite, iar gradul de implicare al mamei a fost măsurat prin metoda observației. Acestea au fost filmate în timp ce se jucau și interacționau cu copiii lor de 14, 24, respectiv 36 de luni.
Ulterior, abilitățile cognitive (comprehensiunea verbală, inteligența, motricitatea și altele) ale micuților au fost măsurate cu diferite teste clinice.
Autorii studiului au descoperit că cei care au avut mame mai implicate și mai disponibile, au scorat mai mult la testele de inteligență. Corelația dintre cele două concepte a rămas la fel de relevantă chiar și după ce s-au controlat anumiți factori care ar fi putut influența rezultatele (cum ar fi inteligența mamelor).
Studiul nu a putut să explice până la ce vârstă se păstrează influența mamei asupra inteligenței copilului, însă unele studii anterioare arată că ar fi relevantă până ce copilul se apropie de vârsta adultă.
„Chiar dacă implicarea mamei nu e relevantă în contextul inteligenței copilului toată viața - de pildă, la 40 de ani nu va mai conta - e relevantă în anii de formare al copilului, exact în anii de școală, în care creierul absoarbe cât mai multe informații. Putem spune, deci, că relația dintre cele două este una care contează mult și care îi influențează viața individului”, susține Curtis Dunkel, unul dintre autori, potrivit psypost.org.
Ce părere ai despre rezultatele acestui studiu? Te-ai gândit vreodată la modurile în care poate fi influențată inteligența copilului tău?
Surse foto: Freepik
Surse articol: psypost.org