Stresul e asociat cu numeroase problematici ale sănătății fizice și mentale, însă știai că, mai nou, stresul e legat și de sexul copilului la naștere?
Un studiu realizat în 2021 la Universitatea din Granada și publicat în „ Journal of Developmental Origins of Health and Disease” susține că mamele care se simt stresate înaointe să rămână însărcinate, au de două ori mai multe șanse să nască o fetiță.
Cum e posibil?
La studiu au participat 108 femei în trei perioade diferite din viața lor: înainte de sarcină, în timpul sarcinii și după. Cercetătorii au testat nivelul de cortizol (hormonul stresului) în toate cele trei perioade și în același timp, le-au aplicat mai multe teste psihologice și au descoperit că, într-adevăr, stresul influențează sexul copilului.
Femeile stresate au mai multe șanse să nască o fetiță. Pentru a susține concluzia la care au ajuns, autorii studiului susțin că rezultatele cercetării au corelat cu alte rezultate ale unor cercetări anterioare, care susțin același lucru.
Cum spuneam și mai sus, una din cauzele pentru care femeile stresate au mai multe șanse să nască o fetiță se datorează hormonului stresului, care are o putere mare de influență asupra hormonilor in corp, care, la rândul lor, influențează sexul copilului.
Practic, începând cu momentul concepției și până la momentul nașterii, corpul femeii este dat cu totul peste cap și se produce un dezechilibru hormonal.
O altă posibilă cauză sună cam așa: spermatozoidul care poartă cromozomul x (cel care va determina sexul feminin) este mai puțin sensibil la afectarea mucusului cervical, cauzat de stres.
Nu în ultimul rând, autorii spun că ar fi nevoie de teste suplimentare și de un eșantion mult mai mare și mai divers, pentru a întări rezultatele obținute în urma cercetării din prezent.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: bigthink.com studyfinds.org