Nașterea în confortul propriului domiciliu este o tendință din ce în ce mai apreciată de tinerile mame. Fiind un trend din Vest, nașterea acasă este tot mai îmbrățișată de româncele care au curajul de a aduce pe lume pruncii întocmai precum bunicile lor.
Curajul femeilor este lăudabil pe de o parte, dar foarte periculos pe de altă parte. Medicii avertizează că femeile se supun unor riscuri enorme atunci când aleg să nască altundeva decât în maternitate.
Trendul din Vest, nașterea acasă - beneficii și complicații
În Belgia sau în Olanda, în țările dezvoltate, gravidele sunt încurajate să nască acasă, serviciile medicale fiind pregătite să intervină în orice moment. În România însă, medicii nu recomandă acest lucru, susținând că femeile se supun unor riscuri imense când aleg să nască acasă „ca în Evul Mediu”.
De cele mai multe ori, educarea și pregătirea femeilor care vor să nască acasă se face pe grupuri ascunse de Facebook sau influencerii în domeniu.
Tragediile cauzate de această tendință sunt prezentate la emisiunile de știri în România. Îm luna mai anul acesta, o femeie din județul Neamț a decedat după ce a născut acasă, asistată de o presupusă moașă găsită online.
De aceea, ministrul sănătății, Alexandru Rafila declară că „O să vedem dacă putem adapta legislația, astfel încât să fie mai clare prevederile, după decesul femeii din Neamț”.
În cele mai multe țări din Europa, nașterile la domiciliu sunt legale și recomandate. Acolo există bineînțeles un protocol foarte bine pus la punct și asistență medicală pregătită să intervină în cazuri de urgență.
Comparativ cu țările dezvoltate, în România este ilegal pentru personalul medical să asiste la o naștere la domiciliu, dar nu este ilegal ca o gravidă să aleagă să nască acasă. Din păcate, tot mai multe femei o fac, în ciuda riscurilor.
Lipsa de comunicare a autorităților române cu gravidele care aleg să aducă pe lume copiii la domiciliu este compensată de informații pe grupurile ascunse de Facebook.
Nasterea acasa: curaj sau inconstienta?
Nașterea acasă are un preț bine stabilit
Ditta Depner este una din cele mai puternice voci din domeniul nașterilor acasă, fiind creatoarea brandului „Renașterea”. Ditta învață gravidele din România acum să nască la domiciliu pentru un preț promoțional de la 3000 RON, la 1950 RON.
Gravidele vor primi 20 de ore înregistrate cu sfaturi prețioase și informații despre „puterea zeiței creatoare”. Având peste 30.000 de urmăritori pe Facebook, Ditta este un terapeut holistic de traume pre și postnatale.
O altă voce importantă pentru femeile care vor să nască acasă este Lavinia Ungureanu, cunoscută drept Doula LaVie, care oferă sprijin emoțional viitoarelor mame și dă sfaturi pe YouTube despre despre instrumentarul nașterii acasă.
Nașteri acasă în Statele Unite ale Americii
În străinătate, cu precădere în Statele Unite ale Americii, nașterile acasa au crescut în procentaj, atingând cel mai mare nivel în ultimii 30 de ani.
Conform unui studiu efectuat în acest domeniu, nașterile la domiciliu au crescut în Statele Unite ale Americii cu 12% în 2020 și 2021. Concret, au avut loc 51642 de nașteri acasă în 2021, comparativ cu 45646 nașteri în 2020 și 38506 de nașteri în 2019.
Nașterile acasă în Regatul Unit al Marii Britanii
În Regatul Unit al Marii Britanii, acesta nu este un fenomen foarte des întâlnit și apreciat de către gravide, cu excepția sarcinilor care sunt lipsite de pericole, în care mamele sunt sănătoase și au condiții de igienă foarte riguroase la domiciliu.
Conform statisticilor, în Anglia rata nașterilor la domiciliu este de 2% din nașteri. Concret, în Wales una din 30 de nașteri are loc la domiciliu, în timp ce în Anglia, una din 40 de nașteri are loc la domiciliu. Comparativ, în Scoția, una din 100 de nașteri are loc la domiciliu, iar în Irlanda de Nord, mai puțin de una la 300 de femei nasc acasă.
Ce prevede legislația în România?
Nașterea acasă este un fenomen care a luat amploare din cauză că femeilor gravide le este teamă de maternitățile din România. În cazul femeii din Neamț care la 42 de ani a decedat după ce a încercat să nască acasă, în condițiile în care sarcina i-a fost monitorizată de mai mulți medici care i-au recomandat operația de cezariană într-o unitate spitalicească, subiectul a creat mare rumoare în sfera publică din România.
Concret, legea din România este foarte clară. Ordonanța de urgență numărul 144 din 2008 articolul 7 descrie profesia de moașă ca fiind „îngrijirea și asistarea mamei în timpul travalului și monitorizarea stării fetusului în uter prin mijloace clinice și tehnice adecvate și asistarea nașterii normale inclusiv la nevoie, efectuarea epiziotomiei și în cazuri de urgență, practicarea nașterii în prezentație pelviană”.
Nu se declară nicăieri că nașterea ar trebui să fie realizată într-o unitate medicală și nici nu este scris clar că procesul nu ar trebui să se desfășoare la domiciliul gravidei. Cu toate acestea, în Europa este o practică foarte populară, cea a nașterii la domiciliu asistată de moașe, cu condiția ca unitățile sanitare să fie pregătite să primească mama și copilul în cazul mai dificile.
Chiar și așa, pentru nașterea acasă trebuie să existe niște protocoale speciale, care prevăd ce trusă ar trebui să aibă moașa, în ce condiții se face nașterea acasă, așa cum există și în Olanda sau în alte țări care se practică.
Beneficii versus riscuri ale nașterii acasă
Majoritatea femeilor care preferă să nască confortul propriei case se tem să dea naștere pruncilor în maternitățile din România din cauza poveștilor pe care le aud fie în mediul online, la televizor sau din experiențele altor mame.
În plus, femeile susțin că în confortul propriei case se simt mult mai relaxate și procesul este mai plăcut. Multe femei invocă faptul că în maternități de obicei nașterile sunt medicalizate și se ajunge foarte repede la cezariană, dar din păcate lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct în cazul nașterii acasă în țara noastră.
Studiile efectuate în acest domeniu nu demonstrează că nașterile acasă au un grad de risc mai ridicat sau o mortalitate mai crescută față de nașterea din spital, cu condiția ca gravidele să fie foarte bine urmărite în sarcină și de medicul de familie precum și de medicul obstretician. Cu toate acestea, în urma cazului petrecut la Neamț, specialiștii trag un semnal de alarmă și le recomandă gravidelor să nască în unitățile medicale avizate.
Empatizăm cu dorința mamelor de a-și aduce pruncii pe lume în confortul propriei case și recomandăm luarea unei decizii după cântărirea tuturor beneficiilor și riscurilor atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: bizbrasov.ro, euronews.ro, babycentre.co.uk, cdc.gov