Potrivit rapoartelor recente, angajatorii se declară nemulțumiți de tinerii din generația Z. Mai mult decât atât, administratorii companiilor evită să lucreze cu persoane care au terminat recent facultatea.
Motivul? Tinerii din generația Z au beneficiat de o educație foarte permisivă bazată pe recompense și activități extracurriculare, lucru care le-a distrus capacitatea de a se adapta la un loc de muncă.
În urma unui sondaj la care au participat aproape 1000 de manageri reiese că angajatorii ezită să-i angajeze pe tinerii care abia au terminat studiile superioare.
Tinerii din generația Z nu se adaptează la cerințele angajatorilor, sunt ofensați din orice
Tinerii care fac parte din generația Z sunt născuți între 1997 și 2000. Iar sondajul care a stat la baza raportului arată că 6 din 10 companii au declarat că au concediat un proaspăt absolvent de universitate pe care l-au angajat în anul 2024.
„Mulți absolvenți recenți de facultate se pot confrunta cu dificultatea de a intra pentru prima dată în câmpul muncii, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce sunt obișnuiți de-a lungul călătoriei lor educaționale.
Ei sunt adesea nepregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, dinamica culturală a locului de muncă și așteptările privind munca autonomă.
Deși pot avea unele cunoștințe teoretice de la facultate, adesea le lipsesc experiența practică, din lumea reală și abilitățile transversale necesare pentru a reuși în mediul de lucru”, a declarat consilierul șef pentru educație și dezvoltarea carierei al publicației Intelligent, Huy Nguyen.
Conform managerilor de recrutare, tinerii care s-au angajat în diferite companii după ce au absolvit facultatea nu au reușit să își gestioneze volumul de muncă, întârziau frecvent, nu vorbeau și nu se îmbrăcau adecvat.
În plus, tinerii nu gestionează bine feedback-ul, nu sunt pregătiți pentru cerințele forței de muncă. Unii cred că merită tratamente speciale sau se simt ofensați din orice.
Cei mai mulți tineri din generația Z și Millenial depind financiar de părinți. Care este explicația?
Tinerii din generația Z, de mânuță cu părinții la interviu
În luna aprilie a fost întocmit un raport separat conform căruia tinerii din generația Z se bazează pe sprijinul părinților în timpul căutării unui loc de muncă. Ceea ce înseamnă că părinții i-au însoțit până și la interviuri sau pur și simplu i-au ajutat în procesul de căutare al unui job.
Sondajul a fost realizat de Resume Templates și a inclus răspunsuri de la 1500 de tineri aflați în căutarea unui loc de muncă.
70% din ei au recunoscut că au cerut ajutorul părinților în timp ce și-au căutat un loc de muncă. Iar 25% chiar au mers cu mama sau cu tata la interviuri, ori și-au pus părinții să depună cereri de angajare sau să scrie CV-uri pentru ei.
Managerii de recrutare evită tinerii din generația Z
Deși aceste persoane reprezintă 25% din forța de muncă la momentul actual, angajatorii evită să colaboreze cu tineri din generația Z. Iar problema se extinde la nivel global, nu numai în România.
Pentru a obține un loc de muncă bun, Huy Nguyen susține că este nevoie ca: „Absolvenții recenți care își încep primul loc de muncă ar trebui să dea dovadă de profesionalism, nu prin conformarea la norme învechite, ci prin respect și angajament față de munca lor”.
Cert este că și tinerii din generația Z au dreptul la o șansă din partea angajatorilor, dar trebuie să dea dovadă că se adaptează cerințelor de la locul de muncă.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: romaniatv.net adevarul.ro, wall-street.ro, jurnalul.ro