Generația Z este o generație de tineri care înfruntă numeroase provocări din partea vieții încă din fragedă pruncie. Tinerii cresc având telefoane mobile, tablete, jocuri de ultimă generație și părinți foarte ocupați cu joburi solicitante. Atunci când reprezentanții generației Z ajung la maturitate, făcând o retrospectivă asupra copilăriei și anilor adolescenței, realizează adesea faptul că părinții le-au fost alături tot timpul și și-au oferit sprijinul, prietenia și iubirea necondiționată. Iar părinții acestor tineri cu greu fac față tuturor provocărilor pubertății și adolescenței, perioade care sunt cu mult mai dificile decât în cazul altor generații.
Tinerii din generația Z cu greu acceptă sfaturi de la un adult, cu atât mai mult de la un părinte, dar cu toate acestea au nevoie de îndrumare, de sfaturi pertinente, de experiența unui adult și uneori de o povață de la părinți. Concluziile unui studiu efectuat în decembrie 2023 sunt foarte interesante. Cercetările arată că uneori tinerii generației Z au nevoie de sfaturi nesolicitate de la adulți, cu precădere de la părinți. Numai că aceste sfaturi pot deveni o sabie cu două tăișuri, iar în cazul în care nu se potrivesc principiilor lor de viață, le pot respinge.
Whitney Waugh, psiholog pentru copii și adolescenți în cadrul Spitalului pentru copii Hassenfield susține că tinerii din generația Z acceptă sfaturi nesolicitate de la adulți, însă în anumite condiții.
„Mama și tatăl tinerilor din generația Z care doresc să le fie aproape în tranziția de la copilărie către adolescență și apoi către maturitate, o pot face oferind sfaturi nesolicitate, cu o condiție. Este necesar ca și opiniile tânărului să fie auzite. Tinerii și adolescenții vor fi mult mai receptivi la sfaturile părinților dacă simt că sunt înțeleși, că opinia lor contează și părerile lor sunt auzite”, susține doctorul psiholog.
„Parentingul este o aventură care nu se termină atunci când copilul împlinește 18 ani, ci continuă și pe perioada facultății și a maturității”
Cercetătorii din cadrul Universității din California, Riverside, au tras concluzii importante în urma studiilor efectuate. Și anume, tinerii din generația Z apreciază sfaturile primite de la mamă și de la tată cu condiția ca și opiniile lor să fie validate și importante. În cazul în care autonomia tinerilor este pusă în pericol și gândirea lor nu este respectată suficient de mult, atunci cu siguranță sfaturile părintești nu își au locul și nici nu sunt luate în calcul de către tineri. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 194 de tineri din generația Z cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, pentru care sfaturile părinților, chiar și nesolicitate, sunt valoroase.
Psihologul pentru copii Whitney Waugh pune mare accent pe ascultarea activă a problemelor copiilor generației Z deveniți deja adulți de către părinții lor. Specialista continuă prin a sfătui părinții să își lase copiii să se ocupe singuri de problemele stringente care îi apasă, fără a se implica prea mult. În caz contrar, tinerii vor înțelege doar că nu sunt capabili să facă față unor asemenea situații singuri. Iar părinții tinerilor din generația Z cu siguranță nu își doresc să crească adulți care simt mereu presiunea de a fi pe placul adulților sau de a se ridica la standardele impuse.
Cei mai mulți tineri din generația Z și Millenial depind financiar de părinți. Care este explicația?
Tinerii din generația Z, angajați influențați de părinți?
Presiunea resimțită de tinerii generației Z este subliniată de un studiu recent efectuat pe 800 de angajatori care au ajuns aproape în unanimitate la concluzia că evită să angajeze tineri din generația Z pentru că de multe ori aceștia fie se prezintă la interviu cu părinții, fie le cere opinia acestora în ceea ce privește acceptarea unui loc de muncă.
Acești candidați par mult prea dependenți de părinții lor pentru a reprezenta modelul de angajați pe care orice companie și i-ar dori. Specialista în psihologie pentru copii subliniază faptul că, atâta timp cât tinerii vor pune mare accent pe ceea ce spun părinții lor, nu vor fi capabili să ia decizii singuri și vor fi mereu influențați de opiniile acestora. În plus, nu-și vor căpăta niciodată independența pe care o merită.
Shira Kafker, terapeut specializat în gestionarea relațiilor părinte-copil concluzionează toate aceste cercetări, aducând în vedere faptul că părinții ar trebui să își încurajeze copiii să își capete independența la maturitate, oferindu-le în același timp suport emoțional și moral în alegerile pe care le fac, dar fără a le influența.
Profesor, influencer, artist? Ce meserii vor tinerii din generația Z?
Conform opiniei acestei specialiste: „dacă tinerii din generația Z se simt suficient de înțeleși de părinții lor, atunci vor fi capabili să gestioneze mai bine relațiile cu părinții, să le pună acestora întrebări și să-șii mărturisească sentimentele, fără a depinde neapărat de opinia adulților”.
Părinți ai tinerilor generației Z, ce părere aveți despre aceste sfaturi? Simțiți că ori de câte ori oferiți povețe nesolicitate copiilor aceștia le iau în calcul și vă simțiți mai utili și mai importanți în viața lor, sau dimpotrivă nu țin cont de ele și vă simțiți respinși de către propriii copii?
Surse foto: pexels.com
Surse articol: nypost.com