Fii un model pentru el
În adolescență, copiii caută să se îndepărteze cât mai mult de părinți, să-și separe identitatea de cea a acestora. De fapt, nu este vorba despre ceva neobișnuit, în condițiile în care vor să fie din ce în ce mai independenți și să descopere cine sunt. Cu toate acestea, nu înseamnă că un adolescent nu mai are nevoie și de modelele venite din partea părinților pentru modelarea comportamentelor, pentru a face primii pași spre ceea ce va deveni în viața de adult.
Ținând seama de aspectele aduse în discuție, gândește-te că pentru un adolescent este binevenit să vadă cum părinții săi fac eforturi pentru a face față momentelor dificile, pentru a evolua și pentru a găsi mereu soluții pentru rezolvarea problemelor. De asemenea, nu greșești dacă acționezi cât mai transparent și îi arăți cât de mult te străduiești să fii o persoană din ce în ce mai bună și să-ți păstrezi echilibrul în ciuda încercărilor la care te supune viața.
În același timp, ca să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană bună, contează mult să eviți să adopți comportamente toxice la care adolescenții sunt predispuși, cum ar fi, de exemplu, lipsa de politețe, obiceiul de a bârfi, de a critica tot timpul etc.
Cu alte cuvinte, copilul are nevoie să se convingă de faptul că ești sinceră, disciplinată, că înveți din greșeli și că ești oricând gata să lupți pentru a trece peste diverse obstacole. Mai mult, ține minte că adolescentul tău nu așteaptă de la tine să fii perfectă, ci îi prinde bine să-i fii sursă de inspirație în ceea ce privește modul în care acționezi în viața de zi cu zi, în care interacționezi cu cei din jur și în care te mobilizezi pentru a gestiona și eșecurile.
Mizează întotdeauna pe o comunicare deschisă
Pe de o parte, nu renunța să discuți cu copilul tău despre lucrurile cu adevărat importante, despre valori, despre ce rol au deciziile pe care le luăm în viață. Fii deschisă la întrebările sale și explică-i, de exemplu, ce înseamnă să fii o persoană bună, ce înseamnă să fii un prieten/un coleg bun, ce înseamnă să fii modest, să fii răbdător, să ții seama de ce spun ceilalți etc. Practic, printre obiectivele tale trebuie să se regăsească și acesta: să-i arăți copilului că poate aborda, în preajma ta, inclusiv subiecte sensibile.
Pe de altă parte, pentru a-l convinge pe un adolescent că poate avea încredere în tine, ascultă-l cu atenție, fără să îl întrerupi și să îl critici. În schimb, pentru a nu-l îndepărta de tine, nu îl întrerupe decât pentru a-l asigura că îl înțelegi, că se poate baza pe tine. Cu atât mai mult cu cât sesizezi că este copleșit de tristețe, de frustrare sau că este speriat, întreabă-l cum crede că ar ieși din situația respectivă, fără să-i ții „predici” și să vii cu sfaturi nesolicitate. Dacă nu știi sigur ce l-ar putea ajuta, vino cu câteva sugestii și invită-l să reflecteze la ceea ce i-ai spus.
Pregătește-l pentru provocările din viața de zi cu zi
Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, primul impuls este să faci tot ce poți pentru a-l proteja. Din păcate, nu ai cum să reușești mereu să-ți îndeplinești acest scop, prin urmare este esențial să-l ghidezi pentru a învăța cum să procedeze ca să facă față și momentelor grele. Începe prin a-l ajuta să înțeleagă faptul că, în ciuda eșecurilor, trebuie să-și pună în joc toate resursele pentru a trece peste ele. Totodată, insistă asupra ideii că de el depinde să devină o persoană bună, să nu se abată de la valorile în care crede și să aibă curajul să-și exprime punctul de vedere. În plus, explică-i și că este dreptul său să spună „nu” când crede că aceasta este cea mai bună soluție pentru el.
Nu în ultimul rând, pentru a-i insufla curaj copilului tău, profită de orice ocazie pentru a-i transmite și următorul mesaj: că îi ești întotdeauna alături, că îl iubești necondiționat și că ești de partea lui inclusiv când greșește.
Lasă-l să învețe din propriile greșeli
Pentru a-l pregăti pe copilul tău adolescent pentru viață și pentru a te asigura că devine o persoană bună, ține seama și de acest sfat al psihologilor: ori de câte ori este posibil, lasă-l să suporte și consecințele acțiunilor și comportamentelor sale, fără a-l expune însă riscurilor. Procedând așa, nu numai că îl motivezi să învețe să fie din ce în ce mai responsabil, ci și să înțeleagă ce rol au alegerile și deciziile sale, inclusiv asupra celor din jur. De pildă, când insistă să stea noaptea până târziu, în loc să te apuci să-l cerți și să îl contrazici, lasă-l să vadă cum se va simți a doua zi dimineață. Ține minte că experiențele concrete reprezintă cea mai la îndemână cale de a învăța.
Dacă sesizezi că îi este greu să iasă dintr-o anumită situație, demonstrează-i că îi ești alături și cooperați pentru a construi, împreună, un plan pe care să încerce să-l pună în aplicare.
Asigură-te că îi oferi un mediu în care domină respectul
Întrucât una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat când ești părintele unui adolescent este să fii adesea martoră la comportamente și atitudini ce denotă lipsa de respect, străduiește-te să-i asiguri un mediu în care toată lumea se respectă și în care se ține cont de reguli, de limite. Spre exemplu, toți cei care locuiesc în casa voastră vor evita să se jignească, să recurgă la bullying, să nu-și respecte dreptul la intimitate, la odihnă etc. Foarte mult contează, pentru ca adolescentul tău să aibă toate șansele să devină o persoană mai bună, să învețe să-și ceară scuze când greșește. Străduindu-te să pui în aplicare asemenea sfaturi, nu îi oferi „lecții” adolescentului tău doar pe termen scurt, ci îl familiarizezi cu lucruri de care va avea nevoie toată viața.
Implică-l în activități menite să-i dezvolte empatia
Un copil poate deveni o persoană mai bună dacă i se creează oportunități pentru a face fapte bune, pentru a demonstra că implicarea poate face diferența. Din acest motiv, ia în calcul ceea ce îi place și stimulează-l să participe la acțiuni de voluntariat sau pur și simplu să ajute o persoană aflată într-o situație dificilă, vulnerabilă. De exemplu, încurajează-l să se alăture celor care merg să adune deșeuri dintr-o anumită zonă, care fac voluntariat în cămine de bătrâni sau în orfelinate sau spune-i să facă, de câteva ori pe lună, cumpărături pentru o persoană căreia îi este greu să se deplaseze.
Cu cât se implică mai mult în comunitate, cu atât copilul tău adolescent poate deveni o persoană empatică, mai receptivă la ceea ce se întâmplă în jurul său și mai dornică să vină în sprijinul celor aflați în dificultate. Mai mult decât atât, acțiunile de voluntariat contribuie la creșterea stimei de sine și, de ce nu, reprezintă fi o modalitate de a-și descoperi pasiuni care se pot transforma, la un moment dat, în profesie.
Indiferent de provocările peste care ești nevoită să treci, nu uita că, prin măsurile pe care le iei zi de zi ca să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană mai bună, de fapt îți aduci o contribuție enormă la asigurarea stării sale de bine. De asemenea, sfaturile pe care i le dai sunt binevenite și pentru că, treptat, întăresc tot mai mult relația voastră.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: greatergood.berkeley.edu, psy-ed.com, theparentswebsite.com.au