În primul rând, e important să știi că există multe motive pentru care un adolescent refuză să comunice. Poate e vorba despre relația dintre voi, sau de atitudinea tipică vârstei, însă ia aminte că s-ar putea să fie vorba de ceva mai serios, cum ar fi anumite probleme de la școală (inclusiv bullying), sau depresie - mai ales dacă schimbarea atitudinii e bruscă.
Mai departe, îți oferim 7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu copilul adolescent.
1. Dă-i dreptate când e cazul
Uneori, părinții au impresia că sunt singurii care au dreptate, însă nu e așa mereu. Copilul și adolescentul de mai târziu, are nevoie să se simtă validat, să simtă că a sa părere contează.
2. Oferă-i spațiu
Poate într-o lume ideală, copilul adolescent îți spune totul, însă la vârsta aceasta, le spune mai degrabă prietenilor, decât părintelui. Este o etapă normală și nu trebuie să o iei personal.
3. Nu îl pedepsi când face greșeli
Asta îl va îndepărta și mai mult de tine și vei obține efectul opus dorit.
4. Arată-i că ai încredere în el
Atunci când adolescentul percepe o lipsă de încredere din partea părintelui, e clar că nu va avea o comunicare deschisă cu acesta, de teamă să nu fie pedepsit, dar și din orgoliu, în unele cazuri.
5. Ascultă activ ce are de spus
Uneori, tendința e să spui „lasă că știu eu mai bine”, fără să asculți și perspectiva sa. însă acest lucru blochează comunicarea și îl îndepărtează de tine.
Atunci când asculți, fără să judeci, se creează o conexiune și de aici până la o comunicare mai constructivă, nu mai e decât un pas.
6. Găsiți timp de petrecut împreună în fiecare zi
Relațiile sunt precum o plantă, pe care trebuie să o uzi și să o ții la lumină, ca să crească frumos. Încercați să găsiți în fiecare zi momente pe care să le petreceți împreună.
De pildă, luați masa în familie, sau găsiți un joc interactiv pe care să-l jucați.
7. Folosește metode alternative de comunicare
Uneori, poate copilului îi e mai ușor să-ți dea un mesaj, decât să te sune sau să vorbească cu tine față în față. Nu înseamnă că trebuie să comunicați doar așa, însă uneori trebuie să te adaptezi și în funcție de preferințele sale.
Sperăm ca acest articol să te ajute să comunici mai eficient cu adolescentul tău.
Surse foto: Pexels
Surse articol: parentingforbrain.com