10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

Mariana Voinea

Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de partenera lui în timpul celui mai frumos și totodată dificil moment din viață.
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru partenera de viață în timpul nașterii este să fii prezent, dar nu este suficient. Trebuie să fii puternic și totodată empatic, să îi cunoști nevoile și să fii intermediar între mămica în travaliu și personalul medical fără a afișa vreo urmă de teamă sau anxietate. Dacă vrei să fii un tătic dedicat încă dinainte de a veni pe lume minunea, ține cont de aceste sfaturi și momentul nașterii va fi unul cu adevărat magic.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că mămicile sunt direct responsabile de aducerea pe lumea a copiilor, dar și tăticii pot deveni personaje principale în acest tablou în care emoțiile se îmbină cu durerea, în care se pune punct unei etape ale vieții și se începe o alta etapa minunata, aceea de părinte. Atât travaliul, cât și primele ore și chiar zile după aducerea pe lume a unui copil, sunt momente cruciale pentru voi, ca și cuplu. Acum este momentul tău! Acum îți poți arăta sprijinul, dragostea și afecțiunea față de parteneră, iar ea va ști că se poate baza pe tine în orice situație! Vrei sa știi cum? Găsești răspunsurile în următoarele rânduri.

1. Fii prezent fizic, uită pentru câteva ore de tine

Primul și cel mai important lucru pe care îl poți face pentru partenera ta care se află în travaliu este să fii alături de ea, trup și suflet. În acele momente, nevoile tale fiziologice, psihologice, fizice sau de orice altă natură trebuie să treacă în plan secundar. Te sfătuim să fii prezent și concentrat nevoile ei și pe tot ce este necesar să faci ca momentul nașterii să fie unul cât mai relaxat. Iubita/soția ta va avea nevoie de suport emoțional, dar și fizic, de aceea trebuie să îți concentrezi toată atenția asupra ei.

2. Fii prezent emoțional și ajut-o să își depășească temerile

Pentru că nașterea poate fi un moment extrem de dificil pentru viitoarea mămică, rolul tău este asemănător aceluia unui psiholog care vine să îi ofere suport emoțional. Tu îi cunoști temerile, reacțiile la diferite situații și nevoile, de aceea este absolut necesar să îi fii alături și să empatizezi cu durerea și nevoile ei.

tatic mangaie burta mamicii insarcinate

Se va simți nesigură, îi va fi frică și va simți că nu gestionează corect emoțiile în momentul travaliului și al nașterii. Ei bine, aici este momentul să strălucești, dragă tati. Este necesar să o ții de mână, să o mângâi pe frunte și să îi amintești cât de importantă este minunea care va veni pe lume. Ba mai mult, nu uita să-i soptești la ureche și că viața voastră de familie este pe cale să înceapă în adevăratul sens al cuvântului.

3. Anticipează-i nevoile și implică-te!

În timpul travaliului și al nașterii, viitoare mămică va avea cu siguranță o mulțime de nevoi de cerințe, foarte îndreptățite de altfel, iar tu ești persoana potrivită să i le îndeplinești. Da, îi vei arăta că ești absolut pregătit pentru a deveni tătic și pentru a susține din toate punctele de vedere familia. Implicarea ta în primele ore ale nașterii este un gest care în ochii soției tale va valora cât o mie de declarații de dragoste și gesturi tandre la un loc. Fie că are nevoie de un pahar cu apă, de o mică gustare, de o strângere de mână sau să îi ștergi picăturile de transpirație de pe frunte, fii acolo și implică-te!

4. Ai grijă de ceilalți copii în timpul primelor zile de după naștere

Se prea poate să nu fiți la prima naștere, nu-i așa? Ei bine, dacă în relația voastră mai există unul, doi sau mai mulți copii, va trebui să te implici activ și să ai grijă de ei, din toate punctele de vedere, în primele zile și chiar săptămâni de după naștere.

Sigur că-ți dorești să stai lângă partenera ta în timpul nașterii, dar trebuie să te asiguri că-ți lași copiii pe mâini bune și că există o persoană responsabilă de siguranța acestora. Fie că este vorba de un bunic, o bunică, o mătușă, sau de o bonă, ese important să te ocupi tu de acest pas extrem de important pentru a putea fi trup și suflet la maternitate.

Totul a decurs de minune, bebe și mami sunt sănătoși și ați ajuns acasă! Acum urmează un nou nas important: trebuie să te asiguri că mămica lăuză nu va avea pe umeri toate responsabilitățile gospodăriei și ale creșterii copiilor. 

Anestezia epidurala

5. Fii puternic și nu te plânge de condițiile din spital!

Cu siguranță că nu îți va fi ușor să stai înțepenit pe un scaun incomod din spital în timp ce soția ta se află în travaliu. Mai ales că travaliul poate să dureze până la 12 ore sau poate chiar mai mult. Este necesar să fii cât mai puternic și relaxat, să te acomodezi foarte ușor cu condițiile pe care ți le oferă maternitatea sau spitalul în care partenera ta este internată.

Având în vedere aceste condiții, este foarte important să nu te plângi de dureri de spate, picioare obosite, sau pur și simplu de starea ta generală de epuizare. Hai să recunoștem, iubita/soția ta trece prin mult mai multe stări negative în timpul travaliului.  De asemenea, nu te lăsa intimidat de instrumentele folosite de personalul medical, precum și de orice alt lucru cu care nu ești familiarizat, dar care este absolut normal.

6. Fii persoana de legătură între partenera ta și personalul medical

Soția ta va avea foarte multe nevoi și cerințe în timpul travaliului, iar acest lucru nu trebuie să te sperie sau să te deranjeze. Este absolut normal să ceară apă, un calmant, sau prezența unei asistente atunci când simte o contracție mai puternică.

mama si tata formeaza o inima pe burtica insarcinata

Gândește-te că ea nu se poate deplasa cu aceeași viteză ca și tine, iar puterile ei sunt vizibil scăzute, de aceea va fi necesar să o ajuți și să fii persoana de legătură îcu personalul medical. Dacă te întrebi ce rol ai tu în această situație, este simplu: trebuie în primul rând să chemi asistentele atunci când este nevoie. Apoi nu ar strica să ceri o informație și să vorbești cu un reprezentant medical atunci când soția ta nu se simte bine sau are o contracție mai puternică și chiar să ceri în numele ei un calmant, o compresă cu apă rece sau orice este necesar.

7. Apreciază-ți în mod continuu soția și corpul ei minunat care a trecut prin atâtea transformări!

Ultimele săptămâni de sarcină sunt și cele mai grele pentru viitoarea mămică deoarece aceasta se simte foarte balonată, nu se mai simte atrăgătoare, unele trăsături ale corpului și ale feței sunt complet schimbate, iar soția ta va avea nevoie de sprijinul tău în acest sens.

Spune-i cât este de frumoasă, cum vă veți aduce aminte de această perioadă împreună și cum veți aprecia fotografiile din timpul sarcinii atunci când copilul va fi mare. Apreciză-i fiecare vergetură ca pe un semn al efortului pe care l-a depus să aducă pe lume un copil minunat.

Perioada lăuziei este foarte dificilă de aceea îți recomandăm să îi pregătești băi cu spumă, băi relaxante. De asemenea, cumpără-i toate produsele necesare pentru îngrijirea pielii și a corpului recomandate de personalul medical și asigur-o în fiecare zi că este cea mai frumoasă femeie din viața ta!

8. Informează-te despre tot ce înseamnă naștere și alăptare

Un tătic bine informat este un tătic minunat! Înainte de momentul nașterii informează-te foarte bine despre tot ceea ce presupune travaliul care sunt nevoile mămicii în acele momente emoțiile prin care trece, pentru a ști exact la ce trebuie să te aștepți și să nu fii surprins.

Nu uita să cauți și informații despre alăptare și să fii pregătit să-i oferi partenerei tale suportul de care are nevoie în primele zile de după naștere, pentru a putea să alăpteze copilul. Atâta alăptarea, cât și pompare laptelui din sân, sunt etape foarte importante, dar și chestiuni delicate pentru mămică, ce implică și puțină durere și disconfort la început.

9. Pregătește-ți din timp o listă cu toate cele necesare și nu uita de bagajul pentru maternitate

Ambii parteneri sunt responsabili cu pregătirea pentru momentul nașterii. Nu lăsa ca bagajul de maternitate să devină o povară pentru soția ta și ajut-o cu tot ceea ce este necesar. Informează-te din timp în legătură cu obiectele care sunt necesare la maternitate, fă o listă de cumpărături și pregătește-te cu cel puțin o lună înainte de data probabilă a nașterii. Nu uita și de apă și un snack necesar pentru tine în timpul orelor lungi de așteptare.

5 diferente dintre Contractiile Braxton-Hicks si cele reale

10. Rămâi calm și acest lucru o va calma și pe ea

În timpul travaliului, durerile sunt aproape de limita suportabilității pentru mămică. De aceea, rolul tău va fi acela de a o calma din punct de vedere emoțional. Informează-te dinainte și participă alături de ea la cursurile Lamaze sau citește pur și simplu despre exercițiile de respirație din timpul travaliului și nașterii. Dacă tu te vei panica, în mod cert și partenera ta își va schimba starea de spirit în mod negativ iar nașterea va fi mult mai dificilă.

Fără doar și poate, dacă vei urma aceste sfaturi, vei fi un real sprijin pentru partenera ta în cele mai dificile momente. Cu ajutorul tău, travaliul se poate transforma în ceva minunat, o experiență menită să vă închege și mai mult relația și să îi sporească partenerei încrederea în tine!

Surse foto: pexels.com, Istock.com

Surse articol: CafeMom.com

Articolul urmator
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
    Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

    Pe măsură ce întâlnirea cu bebelușul se apropie, este momentul să te gândești la primele cumpărături pentru acesta. Te avertizăm încă de pe acum: vei fi...

    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

    Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    © 2024 Qbebe