Pentru a putea face diferenta intre contractiile Braxton-Hicks si cele reale, trebuie sa stii cateva date generale despre acest tip de contractii. Denumite dupa doctorul care a vorbit prima data despre ele, contractiile Braxton-Hicks sunt false. Ele nu declanseaza travaliul, sunt mai degraba un exercitiu pe care uterul il face ca pregatire pentru contractiile reale.
Desi greu de facut distinctia intre contractiile adevarate si cele Braxton-Hicks, exista totusi cateva diferente de care mamicile trebuie sa tina seama.
Contractiile Braxton-Hicks vs. contractiile reale
1. Prima diferenta ar fi aceea ca, spre deosebire de contractiile reale, contractiile Braxton-Hicks nu cresc din punct de vedere al intensitatii, duratei sau frecventei. Ele sunt constante. Contractiile adevarate au o durata de 60 de secunde in medie si de obicei se inregistreaza la interval de 5 minute. De asemenea, contractiile false nu sunt dureroase ci doar intense spre deosebire de cele reale care prezinta un real disconfort, generand dureri de spate si la nivelul abdomenului.
2. Contractiile Braxton-Hicks vor inceta in momentul in care te odihnesti sau iti schimbi pozitia precum si in timpul mersului, spre deosebire de contractiile adevarate care vor persista indiferent de pozitie. Este important sa vezi daca organismul tau isi revine in momentul in care te relaxezi. Fa o baie calda sau bea cateva pahare de apa pentru a stopa contractiile false.
3. Contractiile Braxton-Hicks se resimt in zona pelviana precum si in partea din fata a abdomenului. Contractiile reale pornesc incepand cu partea inferioara a spatelui si ajung pana in partea din fata a abdomenului. Intensitatea contractiilor false este una mult mai mica spre deosebire de cele reale care sunt resimtite puternic.
4. Contractiile Braxton-Hicks se manifesta cu precadere dupa-amiaza sau seara spre deosebire de contractiile reale care pot aparea in orice moment al zilei sau al noptii. Tine cont de acest lucru si de asemenea ia in calcul si celelalte criterii de diferentiere a contractiilor Braxton -Hicks de cele adevarate.
5. Contractiile false pot aparea incepand cu saptamana a 6 a de sarcina, spre deosebire de contractiile reale care prevestesc travaliul si care se manifesta incepand cu saptamana 37. Nu trebuie sa te alarmezi deoare contractiile Braxton-Hicks sunt perfect normale si tind sa devina din ce in ce mai dese pe masura ce sarcina evolueaza.
Este bine sa fii o mamica precauta si pentru a inlatura orice nelamurire, este bine sa fii intr-o stransa legatura cu medicul tau. Nu ezita sa ii pui orice intrebare! Este datoria lui sa stie cum evolueaza sarcina si sa iti clarifice orice problema. Sfaturile primite iti vor fi de folos.