Dacă urmează să devii mamă, probabil te întrebi cât de mult vor durea contracțiile și care vor fi senzațiile pe care le vei experimenta în travaliu. Ei bine, află că există mai multe tipuri de contracții, însă nu toate anunță travaliul. De asemenea, travaliul are mai multe faze. Interesant, nu?
Acestea fiind spuse, iată ce știm de la mămicile care au născut, dar și de la medicul ginecolog, despre experiența travaliului.
Travaliul: faza latentă versus faza activă
În funcție de etapa travaliului în care te afli, vei simți contracțiile diferit. Spre exemplu, în faza latentă a travaliului, contracțiile se simt ca niște crampe puternice, de diferite intensități.
„Faza latentă apare atunci când colul se înmoaie și se scurtează. Contracțiile apar și dispar în intervale de câteva ore, sau chiar zile. Această etapă se mai numește și travaliu fals”, explică Bat-Sheva Lerner Maslow, medic ginecolog (sursa Today’s Parent).
În schimb, în faza activă a travaliului contracțiile cresc în intensitate, iar intervalul de timp dintre fiecare contracție în parte se micșorează. În general, momentul în care ar trebui să mergi la spital este atunci când contracțiile vin la fiecare 10 minute, timp de cel mult două ore.
Când începe faza activă a travaliului?
În general, faza activă a travaliului începe atunci când cervixul (colul) este dilatat între 4 și 6 centimetri. Când atingi această etapă, vei simți contracțiile cel mai puternic. Probabil că îți va fi greu să mergi sau să stai în picioare.
Diferența majoră între cele două etape ale travaliului este că atunci când începe faza activă, contracțiile nu vor înceta decât după ce se naște bebelușul.
Contracțiile Braxton-Hicks
„Contracțiile Braxton-Hicks sau contracțiile false sunt neregulate și de obicei apar în partea superioară a uterului”, spune Maslow.
Acestea nu sunt suficient de puternice ca să provoace dilatarea colului uterin și totodată, nu sunt regulate, ceea ce înseamnă că e posibil să ai câteva, una după alta, iar apoi, peste câteva ore, să nu mai fie la fel de frecvente. Acest tip de contracții pot apărea cel mai devreme la 24 de săptămâni, însă majoritatea femeilor experimentează contracțiile false în al treilea trimestru.
Durerea de spate
Unele mămici pot experimenta durerea travaliului sub formă de dureri intense de spate și nu ca pe niște crampe puternice. Asta se întâmplă, de regulă, din cauza poziției bebelușului în burtică, atunci când acesta stă întors.
Mărturiile mămicilor
Iată ce spun mamele care au trecut deja prin etapele travaliului:
- „Pentru mine, contracțiile au fost cam ca o durere menstruală, doar că de 10 ori mai intensă” - Shelsey
- „Contracțiile seamănă cu acea senzație pe care o ai atunci când metroul se apropie de stație. Îi simți, îl auzi, dar încă nu a ajuns în stație” - Janet
- „Nu prea poți să compari durerile travaliului și a nașterii cu nimic altceva. Tot ce pot să vă spun este că doare, dar veți rezista” - Casey
- „Doare mai mult decât atunci când îți rupi o mână, sau un picior. Senzația pe care o aveam era că un mic extraterestru încerca să iasă din mine, dar nu reușea. M-a durut și nici epidurala nu m-a ajutat, deși știu că pe multe femei le ajută” - Brandice
Ca o concluzie, putem să spunem că fiecare femeie va simți durerile diferit. Nu uita să îți păstrezi calmul pe cât posibil. Vei simți durere o perioadă scurtă, iar apoi va urma o perioadă lungă, în care te vei bucura de copilașul tău!
Surse foto: www.pexels.com www.istockphoto.com
Surse articol: todaysparent.com