Orice femeie care a dat naștere unui copil știe că lucrurile nu mai pot fi niciodată la fel ca înainte. Nașterea te transformă complet: apar vergeturile, părul își schimbă textura, sânii se mai lasă și multe femei trec și prin experiența incontinenței urinare.
Această problemă se manifestă la început prin mici scurgeri de lichid atunci când pacientele strănută, tușesc sau râd. Faptul că majoritatea mămicilor trec după aducerea pe lume a unui copil prin aceste experiențe, nu înseamnă că sunt și normale.
Samantha Scroggin s-a confruntat ani de zile cu incontinența urinară după nașterea fiului său. Recent a descoperit exercițiile Kegel care i-au schimbat viața și dorește să ne împărtășească și nouă povestea ei, pentru a ne ajuta.
Samantha a știut că ceva este în neregulă chiar în ziua în care l-a născut pe fiul ei. Aceasta nu își amintește să fi avut probleme urinare înainte de a da naștere, iar imediat după a simțit că lucrurile îi scapă de sub control.
"Travaliul de dinaintea nașterii fiului meu a durat 30 de ore. Apoi, când am încercat să mă așez într-o poziție mai confortabilă pe patul de spital, cu perfuzia adânc înfiptă în braț, am simțit cum dintr-o dată lichidul a început să curgă și nu m-am putut opri până când nu mi-am golit vezica. Și nu a fost chiar o situație în care am tușit sau am strănutat și m-am scăpat puțin, ci am simțit că nu mai aveam control deloc asupra vezicii", scrie ea.
Protagonista poveștii noastre de viață mărturisește că a anunțat una din asistente despre această situație și a sfătuit-o să vorbească cu medicul ginecolog la vizita postpartum. Între timp, nevoia de a goli complet vezica a dispărut, dar scurgerile au continuat. Iar mămica s-a concentrat mai mult asupra rolului său de mamă, ignorând ceea ce i se întâmpla și alegând să poarte un tampon absorbant.
Și celelalte mămici cu care se împrietenise sufereau de incontinență urinară, dar situația ei era puțin diferită.
Incontinența urinară după naștere
Mama mai povestește că majoritatea prietenelor ei discutau liber despre micile incidente care aveau loc atunci când tușeau sau râdeau, dar în cazul ei deja începuse să-i afecteze calitatea vieții.
"Când mă duceam la muncă, până la pauza de prânz, pantalonii mei erau umezi, la fel ca și scaunul de birou. Acest lucru se întâmpla chiar dacă purtam un absorbant. Devenise umilitor. Trebuia să port mereu în geantă o pereche de lenjerie intimă și simțeam că nu e normal să trăiești așa", explică ea.
Medicul ginecolog a sfătuit-o să ceară și părerea unui fizioterapeut
Samantha a început fizioterapia pelvină și recunoaște că rezultatele sunt incredibile. Exercițiile Kegel i-au îmbunătățit viața și controlul asupra propriei vezici.
"Cea mai bună parte a fizioterapiei pelvine reprezentată de exercițiile Kegel au fost rezultatele înbucurătoare pe care le-am resimțit într-un timp atât de scurt. Cu ajutorul și sprijinul fizioterapeutului, am renunțat să port tampoanele absorbante noaptea. Acum folosesc doar protej slipurile pe care le pun pe lenjeria intimă în timpul zilei", mărturisește mămica.
"Am învățat că este foarte important să te hidratezi și să aștepți cel puțin două ore înainte de a merge la baie, în loc să te duci la fiecare senzație pe care o ai, doar pentru că a fi sigură că nu se întâmplă nimic. Am putut chiar să merg la plimbare în ultimele săptămâni fără a-mi uda absorbantele și lenjeria intimă", susține ea.
Mama continuă să ne vorbească despre schimbările pozitive din viața ei. De când a început să facă zilnic exercițiile Kegel, simte că a primit o nouă șansă în viață. Au urmat și alte schimbări. Samantha și-a pus pe primul plan sănătatea. S-a programat la o mamografie și plănuiește să opteze în viitor pentru o operație LASIK.
Femeia insistă că vrea să ajute și alte mame să realizeze cât de importantă este grija față de propriul lor corp și că trebuie să se privească ele însele ca pe o prioritate.
@womenshealthwithheidi Let’s do pelvic floor exercises together! There should be no pain or feeling like you need to urinate while doing these. Comment if you enjoy these videos and would like to see more 💕 #pelvicfloor #pelvicfloorexercises #kegels #mumsoftiktok #mums #pregnant #pregnancy #womenshealth ♬ Flowers - Miley Cyrus
"În calitate de mame de obicei ne punem pe ultimul plan. Putem să facem și mâine, nu e așa? Iar ziua de mâine pe care o plănuim poate să vină peste câteva săptămâni, luni sau chiar ani. Dar merităm să ne dedicăm timp nouă însene pentru a primi un diagnostic și un tratament corect și pentru a duce o viață normală chiar și după naștere. Niciodată nu este prea târziu", a scris ea.
Foarte multe femei se confruntă cu incontinență urinară
Conform studiilor realizate de reprezentanții Clinicii Mayo aproximativ 50% din femei suferă de incontinență urinară. Pe lângă fizioterapie, există și alte opțiuni care includ blocajul uretral sau chiar proceduri chirurgicale menite să oprească incontinența urinară. Există și proceduri invazive se dovedesc a fi foarte utile, mai ales în cazul femeilor ale căror simptome nu pot fi controlate prin alte metode.
"Aceste proceduri chirurgicale au o rată de succes între 85 și 95%" conform celor de la Mayo Clinic. Deși incontinența urinară este destul de des întâlnită, nu este normală.
Este foarte important ca femeile să apeleze la medic pentru o evaluare completă astfel încât să determine tipul de incontinență urinară de care suferă și cauzele potențiale. Opțiunile de tratament sunt numeroase și principalul lor scop este să ajute femeile să își îmbunătățească calitatea vieții.
Trupul femeii după naștere se schimbă complet, dar unele schimbări sunt normale, iar altele nu. Noi, femeile, trebuie să conștientizăm acest lucru și să punem pe primul plan sănătatea și starea noastră de bine. Este ideal să mergem la medic la primele simptome care apar.
Incontinența urinară nu reprezintă o afecțiune de care să ne fie rușine sau pe care să o ascundem, ci un semnal de alarmă tras de propriul organism. Din fericire, există mari șanse de recuperare, iar din propria experiență vă spun că exercițiile Kegel fac minuni dacă sunt făcute în mod corect și constant. Nimeni nu va observa că le faceți, iar beneficiile sunt impresionante. După două nașteri pot spune că nu am avut niciodată această problemă, dar nu există zi în care să nu îmi pun la lucru mușchii pelvieni.
Surse foto: facebook.com
Surse articol: cafemom.com