Exercitii Kegel in sarcina

Exercitii Kegel in sarcina

Roxana Cristea

Exercitii Kegel in sarcina intaresc muschii pelvieni si astfel esti mai pregatita pentru nastere si pentru a face fata problemelor care apar in sarcina sau dupa nastere, cum ar fi incontinenta urinara. Exercitiile Kegel sunt foarte usor de executat si nu-ti ocupa mult timp. Afla care sunt beneficiile exercitiilor Kegel in sarcina si cum se fac aceste exercitii.

Ce sunt exercitiile Kegel?

Kegel sunt exercitii pe care le poti face pentru a intari muschii din zona pelvisului – muschi care sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul. Aceste exercitii sunt numite dupa Arnold Kegel, un ginecolog care le-a recomandat pentru prima data in 1940, pentru a ajuta femeile cu incontinenta urinara sau diminuarea controlului asupra vezicii urinare (probleme care pot sa apara in timpul sau dupa nastere).

Asadar, intarirea muschilor pelvieni ajuta la prevenirea sau tratarea incontinentei urinare, o problema care afecteaza pana la 70% dintre femei, in timpul sau dupa sarcina.

Exercitiile Kegel ajuta si la prevenirea sau tratarea incontinentei anale.

Beneficiile exercitiilor Kegel in sarcina sunt insa mult mai multe. Acest tip de exercitii ajuta femeile sa impinga bebelusul, in timpul nasterii.

Exercitiile Kegel pot impiedica ruperea muschiului abdomenului in timpul sarcinii.

Exercitiile Kegel imbunatatesc circulatia sanguina in zona vaginala si rectala si te pot tine departe de hemoroizi, accelereaza procesul de vindecare dupa o epiziotomie sau o ruptura de perineu si tonifica muschii vaginului.

* Incontinenta urinara inseamna eliminarea involuntara de urina.

* Incontinenta anala (fecala) inseamna pierderea involuntara de materii fecale si eliminarea necontrolata de gaze – flatulenta.

* Hemoroizii reprezinta dilatatii ale venelor situate la nivelul canalului anal si rectului inferior. Hemoroizii pot creste foarte mult provocand durere, fisuri si sangerari. Acestia pot fi exteriorizati prin anus.

* Epiziotomia, denumita si perineotomie, este o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulzia fatului in timpul nasterii.

* Ruptura de perineu inseamna relaxarea aparatului muscolo-aponevrotic al perineului care poate sa genereze disconfort sexual, incontinenta urinara sau coborarea organelor pelvice (uter, vezica, rect) prin fanta vulvara.

Cum se fac exercitiile Kegel?

Se incepe cu o vezica goala (dupa urinare). Trebuie sa-ti imaginezi ca incerci sa opresti gazele abdominale sa iasa afara (flatulenta) si in acelasi timp, incerci sa opresti si fluxul de urina. Trebuie sa "strangi" si apoi sa "eliberezi" folosind doar muschii pelvisului (muschii care sustin vezica urinara, uterul, rectul).

Daca nu esti sigura ca faci ce trebuie, incearca sa introduci un deget curat in vagin si vezi daca atunci cand muschii pelvieni se contracta simti o presiune in jurul degetului.

Poti incerca aceste exercitii in timpul contactului sexual si apoi sa-ti intrebi partenerul daca a simtit efectul.

Poti incerca sa faci practica Kegel si in timpul urinarii – sa incerci sa opresti urinarea pentru cateva secunde. Cu timpul vei putea sa faci aceasta procedura de mai multe ori in timpul urinarii.

Cand faci exercitiile Kegel nu trebuie sa folosesti muschii abdominali, muschii fesieri sau sa-ti tii respiratia. De preferat ar fi sa nu stai jos si sa folosesti doar muschii pelvisului.

Ar putea sa te ajute daca pui o mana pe abdomen pentru a te asigura ca acesta ramane relaxat (nu se incordeaza).

Atunci cand incepi exercitiile Kegel, incearca sa tii o contractie a muschilor pelvieni pentru cateva secunde inainte de a-i relaxa (cateva secunde). In timp, pe masura ce muschii devin mai puternici, vei putea sa tii contractia 10 secunde si apoi sa relaxezi alte 10 secunde.

La inceput, ti se poate parea dificil, dar cu putina practica vei putea face exercitiile Kegel cu usurinta si acasa si la birou... chiar si in bucatarie.

Daca suferi de incontinenta urinara, incearca sa aplici practica Kegel atunci cand stranuti, tusesti sau ridici ceva. Este posibil sa opresti astfel scurgerile nedorite.

Cat de des trebuie facute exercitiile Kegel in sarcina?

La inceput, poti face de 2-3 ori pe zi, atunci cand iti aduci aminte. Pe masura ce muschii devin mai puternici, vei creste treptat atat numarul contractiilor, cat si durata lor. Este clar ca aceste contractii se refera la muschii pelvieni care sustin vezica urinara si rectul si nu la contractiile care preced nasterea. Intr-un final, vei ajunge la performanta de a face aceste exercitii in seturi de cate zece contractii – 3 sau chiar 4 seturi de 3 ori pe zi.

Exercitiile Kegel in sarcina pot face parte din rutina zilnica a gravidei. Ai putea face o serie de exercitii cand te trezesti, o alta cand te uiti la televizor si apoi inca o serie seara la culcare. Nu conteaza cand si unde le faci - daca le faci in mod regulat.

Trebuie sa ai rabdare. Exercitiile Kegel nu dau rezultate peste noapte. Dupa 3-6 saptamani incep sa se observe rezultatele.

Cand oprim exercitiile Kegel?

Exercitiile Kegel nu trebuie oprite dupa nastere. Odata cu varsta creste si riscul de a suferi de incontinenta. Asa ca iti poti face un obicei din a practica exercitii Kegel pe tot parcursul vietii.

Daca muschii pelvieni sunt puternici, putem preveni prolapsul de organe pelvine, o afectiune comuna a femeilor in varsta. In caz de prolaps, relaxarea muschilor pelvieni si a ligamentelor din aceasta zona permite uterului, vezicii urinare si tesutului rectal sa se deformeze si sa iasa in vagin. Acest lucru poate cauza incontinenta, greutate pelvina, dureri de spate si disconfort in timpul actului sexual.

In concluzie, exercitiile Kegel in sarcina aduc numai beneficii, sunt usor de facut si nu necesita timp – poti face asta in timp ce lucrezi, te uiti la televizor, citesti sau gatesti.

 

Surse: babycenter.com; americanpregnancy.org; webmd.com.

Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți
    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți

    Să ai picioare puternice nu te ajută doar să ai performanțe mai bune în sala de sport sau pe terenul de fotbal, ci îți pot aduce multe avantaje și în viața de zi cu...

    Un elev român a câștigat Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală. A rezolvat 160 de exerciții în 10 minute
    Un elev român a câștigat Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală. A rezolvat 160 de exerciții în 10 minute

    Avem cu ce ne mândri! Un elev român de 12 ani, Luca Vartolomei, a câștigat Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală pentru copii Horus Dubai 2022. El a reușit...

    5 exercitii de meditație pentru copii anxioși
    5 exercitii de meditație pentru copii anxioși

    Meditația, o practică străveche, care își are originea în urmă cu mii de ani, a devenit din ce în ce mai populară în timpurile moderne, datorită numeroaselor...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște
    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște

    Îți amintești perfect momentul în care ai aflat că ești însărcinată. Ai fi vrut, încă de la primul test de sarcină pozitiv, să strigi în gura mare că...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    O mamă a refuzat să facă întrerupere de sarcină când a aflat că are cancer. „Moartea ei nu ar fi vindecat cancerul”
    O mamă a refuzat să facă întrerupere de sarcină când a aflat că are cancer. „Moartea ei nu ar fi vindecat cancerul”

    Un cumplit diagnostic i-a umbrit unei femei bucuria de a purta în pântece un copilaș. Femeia nu a făcut avort, sacrificându-se pentru binele fetiței ei.

    © 2024 Qbebe