Studiu: Consumul de cofeină în timpul sarcinii afectează dezvoltarea fizică a fătului
Femeile care consumă cantități mari de cofeină în sarcină tind să aibă copii mai scunzi comparativ cu copiii femeilor care consumă cantități mici de cofeină sau nu consumă deloc, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development din Bethesda, Maryland, precum și de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Studiul a fost publicat luni de Journal of the American Medical Association.
Studiul a fost realizat pe mii de copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, ai unui grup divers de femei cu niveluri diferite de consum de cofeină în timpul sarcinii. Într-un grup studiat, copiii femeilor cu cel mai ridicat nivel de consum de cofeină în timpul sarcinii - echivalentul a aproximativ șase cești de cafea sau mai mult pe zi - erau, în medie, cu 1,5 centimetri mai scunzi la vârsta de 7 ani decât copiii femeilor cu cel mai scăzut nivel de consum de cofeină în timpul sarcinii - echivalentul unui sfert de ceașcă de cafea pe zi sau mai puțin.
Într-un alt grup studiat, copiii femeilor cu cel mai ridicat nivel de consum de cofeină în timpul sarcinii au fost între 0,68 și 2,2 centimetri mai scunzi decât copiii femeilor cu cel mai scăzut nivel de consum de cofeină. Diferența de înălțime s-a accentuat între vârstele de 4 și 8 ani, au afirmat cercetătorii. Constatările indică faptul că „consumul de cofeină de către mamă este asociat cu scăderea pe termen lung a înălțimii copilului”, au scris autorii.
Lăsând la o parte aspectul, de ce este atât de importantă înălțimea unui copil? Conform studiului, o statură mai mică a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și obezitate la vârsta adultă, ceea ce ar putea expune copiii consumatorilor de cafeină la un risc mai mare de probleme de sănătate mai târziu în viață.
Alte studii, cum ar fi unul publicat în 2018, care a analizat aportul de cofeină al aproape 51.000 de femei norvegiene însărcinate, au descoperit o asociere între un aport ridicat de cofeină din partea mamei și o creștere a IMC-ului sau a indicelui de masă corporală al copilului. Dar noul studiu nu a ajuns la o concluzie similară. Autorii au scris că sunt necesare studii suplimentare.
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: medicalnewstoday.com, edition.cnn.com, jamanetwork.com