Somnul în sesiuni scurte este mai bun decât cel asigurat de o sesiune lungă- concluziile unui studiu
În perioada cuprinsă între 2012 și 2018, un grup de oameni de știință japonezi, coordonați de Sanae Oriyama, profesor în cadrul „Universității Hiroshima”, a realizat mai multe cercetări prin care s-a urmărit să se găsească o strategie cât mai eficientă în privința stabilirii sesiunilor de somn. Astfel, cercetătorii și-au dorit să vadă cum este cel mai bine să se organizeze programul de somn pentru a combate stările de amețeală și oboseala apărute în urma unui interval prelungit marcat de lipsa somnului.
Obiectivul celor care au realizat cercetările menționate, reunite într-un studiu publicat în acest an în revista „Nature”, a fost să se găsească o soluție pentru ca și părinții epuizați să poată recupera cumva orele de somn pierdute din pricina nopților nedormite. De aceea, cele 41 de participante la studiu au fost împărțite în 3 grupuri:
- 15 dintre ele au fost rugate să nu doarmă deloc;
- 14 dintre ele au fost rugate să doarmă, în intervalul orar 22:00-00:00, într-o singură sesiune de somn, cu durata de 2 ore;
- 12 dintre ele au fost rugate să doarmă în două sesiuni, de 90, respectiv 30 de minute, în intervalul orar 22:30-00:00 și 02:30-03:00.
Toate participantele la studiu au fost solicitate să nu doarmă deloc în intervalul orar cuprins între 16:00-09:00. În acest interval, au stat într-o încăpere fără ferestre, fără zgomote și cu temperatura de 26 de grade Celsius. De asemenea, în intervalul respectiv, participantele au fost evaluate prin raportare la:
- Rezultatele obținute în urma testului Uchida-Kraepelin: acesta măsoară viteza și acuratețea cu care participanții la test realizează anumite sarcini. Pentru a putea rezolva testul este nevoie de atenție și concentrare;
- Evaluarea unor parametri precum ritmul cardiac, temperatura corpului, starea de oboseală și stările de amețeală.
După efectuarea testului, persoanele implicate au fost lăsate să se implice în activitățile dorite, cum ar fi să citească, să picteze sau pur și simplu să bea apă.
În intervalul în care au dormit, participantelor li s-a permis să meargă în camere în care au putut să-și ajusteze lumina și, în timpul somnului, oamenii de știință le-au măsurat parametri enumerați anterior.
Concluziile studiului japonez au fost următoarele:
- Femeile care nu dormiseră deloc sau care avuseseră o singură sesiune de somn erau mai obosite decât cele care dormiseră în sesiuni scurte, de 90, respectiv 30 de minute;
- Cele care dormiseră în sesiuni scurte se bucurau de o stare de alertă mai bună și de performanțe cognitive mai bune decât cele care dormiseră într-o singură sesiune de somn, de 120 de minute;
- Somnul prelungit, după un interval de nesomn, favorizează menținerea stării de oboseală și amețelile la trezire;
- Sunt necesare 90 de minute pentru a beneficia de un ciclu de somn complet și, de aceea, persoanele care se trezesc mai devreme sunt mai predispuse riscului de a fi amețite și dezorientate când se trezesc.
Raportându-se la concluziile studiului pe care l-a coordonat, Sanae Oriyama a explicat, într-o intervenție pentru „The Jerusalem Post”, că rezultatele cercetărilor sunt binevenite nu numai pentru persoanele care lucrează în schimburi, ci și pentru părinții care nu se odihnesc noaptea în primii ani de viață ai copiilor. Totodată, Oriyama a precizat că este esențial ca sesiunile scurte de somn să nu fie amânate prea mult, când oboseala se acumulează și, de aceea, intervin stările de somnolență, de amețeală și diminuarea semnificativă a capacității de concentrare.
Ce poți face, dacă ești părinte, pentru a reuși să beneficiezi de sesiuni scurte de somn pe parcursul unei zile
Ca să nu ajungi să te confrunți cu stări de epuizare și să beneficiezi de mai multă energie și răbdare pentru a-ți duce la capăt sarcinile specifice „misiunii” de mamă, este esențial să încerci să înlocuiești lipsa somnului de pe timpul nopților cu scurte reprize de somn pe timpul zilei. Pentru a-ți îndeplini un asemenea obiectiv, străduiește-te să ții cont și de aceste sfaturi:
- Dacă ești mama unui bebeluș, asigură-te că dormi și tu când acesta doarme ziua: în general, bebelușii aflați în primele luni de viață au sesiuni de somn de 2-4 ore și pe timpul zilei;
- Încearcă să-ți planifici sesiunile scurte de somn în intervalul orar în care te simți mai obosită: de cele mai multe ori, acest interval este între orele 14:00 și 16:00;
- Când te culci, asigură-te că în încăperea în care dormi este întuneric, liniște și răcoare;
- Amână realizarea unor treburi casnice: organizează-te cât mai eficient pentru a acorda prioritate treburilor casnice mai importante și lasă-le la urmă pe cele pe care le poți amâna;
- Apelează la ajutorul celor dragi pentru a putea sta cu copilul în intervalul în care îți planifici sesiunile de somn;
- În cazul în care lucrezi, optează pentru un program de lucru cât mai flexibil și găsește, zilnic, un interval în care să beneficiezi de sesiuni scurte de somn.
În situația în care, după o sesiune de somn de pe timpul zilei, te confrunți cu stări de letargie, le poți combate prin măsuri precum:
- Ieși la o plimbare cu copilul;
- Aerisește cât mai bine încăperea în care petreci majoritatea timpului;
- Ieși la aer în fața locuinței tale;
- Consumă alimente care te pot energiza: spre exemplu, apelează la migdale, la un terci de ovăz cu fructe și nuci sau la o banană.
Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik
Surse articol: babycentre.co.uk, hopkinsmedicine.org, jpost.com, nature.com, nypost.com