Beneficiile cafelei
Cafeaua conține cofeină, un stimulent pentru sistemul nervos central, cunoscut pentru calitatea de a lupta împotriva oboselii și de a crește nivelul de energie din corp. Acest fenomen se întâmplă deoarece cafeina are capacitatea de a bloca receptorii neurotransmițătorului numit adenozină și de a crește nivelul altor neurotransmițători la nivelul creierului, care reglează nivelul de energie - printre care și dopamina.
Potrivit cercetătorilor, consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Aparent, capacitatea cofeinei de a conserva funcțiile celulelor beta la nivelul pancreasului, organ responsabil de producția de insulină menită să regleze nivelul de zahăr din sânge, este responsabilă pentru acest fenomen. Totodată, cafeaua este bogată în antioxidanți care contribuie la scăderea nivelului de inflamație din corp și la stimularea metabolismului, ceea ce, din nou, poate preveni instalarea diabetului de tip 2.
Există cercetări care sugerează că un consum frecvent de cafea ar putea proteja creierul de anumite boli neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer’s și Parkinson’s. Deși nu există suficiente informații care să ateste această ipoteză, aportul bogat de antioxidanți ar putea fi legat de rezultatele promițătoare ale studiillor efectuate pe pacienți până în prezent.
De asemenea, cafeaua ar putea ajuta și la scăderea în greutate sau la controlul acesteia, deoarece are un impact benefic asupra sistemului gastrointestinal. Așadar, potrivit studiilor, consumul mai frecvent de cafea este asociat cu o scădere, în timp, a grăsimii corporale, în special la bărbați, iar persoanele care consumă două cești de cafea pe zi sunt cu 17% mai predispuse în a fi mai active, în comparație cu persoanele care consumă cafea mai rar.
Nu în ultimul rând, consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de depresie. Un motiv ar putea fi stimularea secreției de dopamină, împreună cu conținutul bogat de antioxidanți.
Când ar trebui să bei cafeaua?
O bună parte din amatorii de cafea consumă această băutură la prima oră a dimineții, chiar și înainte de micul dejun. În ciuda numeroaselor mituri apărute în jurul acestui obicei, în special cu privire la consumul de cafea pe stomacul gol, nu există suficiente argumente științifice care să sugereze faptul că o cafea băută înainte de a mânca dimineața este dăunătoare sănătății.
Cu toate acestea, persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile gastrointestinale, pot manifesta simptome mai pronunțate ale bolii atunci când beau cafeaua pe stomacul gol.
De asemenea, consumul de cafea trebuie calibrat în funcție de stilul de viață și de sensibilitatea la cofeină a fiecărei persoane în parte. De exemplu, numeroase persoane care suferă de anxietate acuză simptome mai pregnante de anxietate dacă beau cafeaua pe stomacul gol. Așadar, e important să îți cunoști corpul și să adaptezi consumul de cafea în funcție de nevoile sale.
Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
Din punct de vedere gastrointestinal, este adevărat că nivelul de aciditate al stomacului este stimulat de gustul amar al cafelei. Așadar, numeroase persoane sunt de părere că cafeaua poate irita stomacul și agrava simptomele tulburărilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil, refluxul gastroesofagian sau ulcerul. Totodată, specialiștii cred că, prin absența alimentelor din stomac care ar mai putea tăia aciditatea cafelei, aceasta ar putea fi cu atât mai nocivă. Cu toate acestea, nu s-a stabilit, până în prezent, o legătură concretă între consumul de cafea, indiferent dacă pe stomacul gol sau nu, și bolile gastrointestinale.
Există, în schimb, un procent mic de populație cu o sensibilitate aparte la cofeină, care manifestă în mod frecvent reflux gastroesofagian, stare de greață sau chiar indigestie de la consumul de cafea, iar simptomele par a fi mai severe atunci când cafeaua este consumată pe stomacul gol.
Așadar, este important să acorzi atenție reacțiilor propriului corp. Dacă remarci anumite efecte adverse ale sistemului gastrointestinal după ce bei cafeaua pe stomacul gol, ia în calcul să nu mai faci asta.
Un alt aspect intens dezbătut este că, băută pe stomacul gol, cafeaua poate crește nivelul de cortizol în organism, supranumit hormonul stresului. Cortizolul este secretat de glandele suprarenale și este implicat în reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale și a glicemiei. Cu toate acestea, nivelul excesiv de cortizol poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune, diabet de tip 2 sau boli de inimă.
De obicei, cortizolul se află la cel mai ridicat nivel dimineața și scade, treptat, pe parcursul zilei, crescând ușor, din nou, în primele stadii de somn. Este adevărat că, prin consumul de cafea, se poate stimula producția de cortizol, motiv pentru care multe persoane susțin că, atunci când bei cafeaua la prima oră a dimineții, poți influența suprasecreția de cortizol în corp. În mod contrar, producția de cortizol ca reacție la cofeină pare a fi mult mai scăzută la persoanele care beau cafea în mod regulat și, până în prezent, nu s-a confirmat din punct de vedere științific dacă acest fenomen apare fie că bei cafeaua pe stomacul gol sau nu. Mai mult, chiar dacă obișnuiești să bei cafea pe stomacul gol sau nu, orice tip de creștere a nivelului de cortizol în corp pare a fi temporar. Așadar, nu este cazul să te preocupi din acest punct de vedere, atât timp cât nu suferi de nicio afecțiune legată de producția de cortizol în corp, cum ar fi sindromul Cushing.
Este important însă, de reținut, că un consum frecvent de cafea poate veni la pachet cu anumite efecte adverse. De exemplu, cofeina poate crea dependență, iar anumite persoane pot avea o sensibilitate aparte la aceasta, de regulă pe fond genetic.
De asemenea, un consum excesiv de cafea poate produce anxietate, nervozitate, palpitații și poate agrava un atac de panică. Numeroase persoane acuză și dureri de cap, migrene sau hipertensiune arterială atunci când consumă prea multă cafea. Așadar, este important să consumi cafeaua în moderație și așa cum o cere corpul tău.