Din păcate viața unei fetițe de nici doi ani a fost curmată de niște banane biluțe magnetice cu care se juca. După ce acestea au fost ingerate, părinții au observat primele simptome și s-au adresat medicilor din Germania care le-au confundat cu cele ale unei banale enterocolite. De la greșeala unui diagnostic incorect și până la stabilirea cauzei suferinței fetiței, intervenția chirurgicală și septicemia, părinții relatează toată drama prin care au trecut.
Familia fetiței de nici doi ani provine din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania
Mama fetiței care și-a pierdut viața din cauza biluțelor magnetice ingerate după ce o rudă le-a uitat în locuința familiei a găsit puterea de a povesti coșmarul pe care âl trăiește de pe data de 19 noiembrie 2023.
„Fetiţa noastră în vârstă de un an şi 8 luni a început să aibă diaree, am mers la medic, s-au luat probe, în care a ieşit o infecţie, dar ei au asociat infecţia cu enterocolită”, relatează mama.
Ulterior, părinții și-au dus fiica din nou la medic, unde o echipă medicală foarte bine pregătită din Germania a asigurat mama că este vorba de aceeași enterocolită reapărută din noiembrie, fără a recolta alte probe.
„Ei au considerat că este vorba tot despre enterocolită, doar că a făcut o dată şi la un anumit timp s-a reinfectat, de aia durează aşa de mult”, a adăugat mama.
Simptome care au dat de bănuit părinților că ar fi vorba de ceva mai grav
Copilul a acuzat dureri abdominale și a început să facă febră în luna decembrie a anului 2023 și această cauză părinții au dus-o din nou la spital pentru mai multe investigații. Acolo, fetița a stat internată de timp de trei zile, iar în tot acest timp i s-au luat probe de scaun unde s-a verificat prezența unei anumite bacterii, dar au ieșit negative.
Mama susține că externarea din spital a fetiței a fost aproape în aceeași stare în care s-au prezentat, fata avea diaree, iar ajunsă acasă a început grădinița. La grădiniță a mers o săptămână și după câteva zile a început să vomite. În aceeași zi după ce a venit la grădiniță a vărsat chiar și apa pe care a băut-o, iar mama s-a prezentat la farmacie unde i-a luat niște supozitoare pentru a atenua senzația de vomă.
I-a administrat fiicei ei supozitoarele și a doua zi dimineață s-au prezentat la medicul pediatru. Și medicul pediatru i-a recomandat fetiței același supozitor și din păcate părinții au mers din nou la spital, unde i s-au recomandat alte analize și perfuzii din cauza deshidratării. Supărată din cauză că medicii erau vizibil depășiți de situație, mama a refuzat spitalizarea.
„Fetița noastră a înghițit cinci magneți de o mărime foarte mică, noi nu am observat… noi presupunem că în luna noiembrie i-a înghițit când a început să facă diaree”
„Vineri seara am plecat din nou la alt spital, unde i s-a făcut ecograf normal şi şi-au dat seama că ceva nu e în ordine cu stomacul. Au spus că ei nu sunt specialişti şi ne-au trimis la un alt spital mai mare. Medicul care i-a făcut ultimul ecograf m-a întrebat ce culoare are voma. I-am spus să verifice şi când a verificat şi-a dat seama că sunt materii fecale şi că trebuiau să meargă în jos, prin intestine, ci nu să vină înapoi, şi a spus că trebuie să o opereze de urgenţă, dar nu ştiu încă de ce, trebuie să-i facă un RMN.
Când i-a făcut RMN-ul şi-a dat seama că fetiţa noastră a înghiţit 5 magneţi de o mărime foarte mică, noi nu am observat, noi presupunem că în luna noiembrie i-a înghiţit, când a început să facă diaree. Magneţii au fost cumpăraţi de pe internet de către altă persoană care a fost în vizită la noi. I-au uitat la noi.
Am vrut să-i trimit, a spus să-i las la noi, să se joace copiii noştri, având în vedere că noi avem alţi trei copii mai mari, am spus că nu pot să se joace copiii mei cu aşa ceva, că avem fetiţa mică. Magneţii, care au fost în număr de 5… 3 au rămas în stomac şi 2 au coborât în intestin şi după doi metri s-au alipit celor din stomac şi au blocat tranzitul”, a explicat femeia îndurerată.
După investigația RMN, familia și-a dat seama că micuța s-a jucat și cu un alt set de biluțe magnetice pe care o altă persoană l-a dus în locuința lor. Copilul a fost operat de urgență în spitalul în care i s-a făcut RMN-ul, dar din păcate a făcut septicemie și la scurt timp a decedat.
Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
„Tot timpul am ferit magneţii, i-am ţinut undeva la doi metri, dar noi bănuim că băieţelul nostru în vârstă de aproape zece ani i-a luat să se joace, noi neobservând. Fetiţa i-a înghiţit pentru că în luna octombrie urma ca băieţelul nostru să aibă zi de naştere şi am cumpărat din magazin nişte sticluţe cu bombonele mici, colorate, aproape de dimensiunea magneţilor şi îngerul nostru le-a luat din cutie. Noi nu am observat, că dacă observam mergeam la medic şi se făcea RMN pe loc.
Aici foarte greu se face RMN la copiii mici, nu aş spune imposibil să facă, dar foarte foarte greu. După decesul fetiţei noastre s-a făcut o şedinţă cu 36 de medici şi din 36 de medici, având rezultatele de la sânge bune, niciunul dintre ei nu a spus că ar fi făcut RMN, ei nu considerau necesar RMN, aici se ţine foarte mult la sănătatea bebeluşilor, în privinţa radiaţiilor, e foarte greu să se facă aici un RMN, doar dacă îl ceri explicit şi în cazul nostru nu am ştiut, nu ne-am dat seama, medicul de familie având o experienţă de 38 de ani în pediatrie nu şi-a dat seama că e posibil ca un copil aşa de mic să fi înghiţit ceva”, a precizat mama.
Ce mesaj transmite mama fetiței tuturor părinților?
Mama îndoliată are și un mesaj pentru toți părinții care trebuie să fie foarte atenți cu astfel de jucării: „Să nu cumpere aşa ceva, dacă s-ar putea prin lege să fie interzisă comercializarea acestor magneţi, sunt atât de periculoşi. Dacă e unul, se poate elimina, dar dacă sunt doi, pot să blocheze stomacul şi fără un RMN nu pot fi observaţi. Se pot cumpăra de pe internet foarte uşor, asta e o problemă şi părinţii să conştientizeze că odată ce i-au cumpărat, nu mai pot să-i supravegheze pentru că sunt atât de mici”.
Ce spun specialiștii cu privire la astfel de situații?
Medicul pediatru Mihai Gafencu din Timișoara mărturisește că pericolul mare este dat de substanțele cu care sunt învelite biluțele respective.
„De obicei aspiraţia corpului străin este cea fatală, ingestiile mai periculoase cu care ne-am confruntat sunt micro bateriile, pentru că ele, sub acţiunea sucului gastric, se desfac şi componentele lor sunt toxice.
Dacă înghiţi un ban, o monedă, o bilă, o treabă de plastic, nu prea are consecinţe fatale, aici trebuie văzut pur şi simplu din componenţa vopselelor sau a conţinutului acelora, cred că 5 sau 6 a înghiţit acel copil. Problema majoră este când controlul acestui căpăcel dintre respiraţie şi digestiv nu e bun şi atunci odată cu etapa inspiratorie ajung în trahee, alea sunt situaţiile de alertă pentru noi pediatrii, mai mult decât cele digestive, cu excepţia acestei situaţii”, a declarat doctorul Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara.
Vicepreședintele ANPC, Sebastian Hotca a explicat că există legi în acest sens și o legislație pusă la punct în domeniu. dar responsabilitatea revine părinților care aleg jucăriile pentru copii.
Este vorba despre hotărârea guvernamentală 74 din 2011, referitoare la siguranța jucăriilor, unde sunt reglementate astfel de situații și prin care se sugerează părinților să citească cu mare atenție instrucțiunile de folosire în momentul în care cumpără astfel de jucării și dacă sunt potrivite vârstei copilului pentru care cumpără jucăria respectivă.
ANPC a notificat în repetate rânduri produse care provin din China sau care sunt extrem de periculoase de la nivelul Uniunii Europene să fie interzise.
Din păcate, coșmarul prin care a trecut fetița și familia ei nu mai poate fi anulat, iar micuța nu mai poate fi readusă înapoi la viață din cauza unor banale bile asemănătoare unor bombonele foarte atractive, dar deosebit de periculoase…
Surse foto: pixabay.com, pixabay.com, unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, pixabay.com
Surse articol: news.ro, observatornews.ro, fanatik.ro