Coșmarul oricărui părinte este atunci când copilul ingerează substanțe sau obiecte periculoase pentru sănătatea lui. Din neglijență, neatenție sau pură întâmplare, părinții vor fi responsabili de ceea ce li se întâmplă micuților.
Acest lucru îl poate confirma Narly Olortegui Pisco din Peru, mama unui băiețel în vârstă de doi ani care a înghițit din greșeală ace de la ferma la care lucra mama lui.
În urmă cu o săptămână, băiețelul a fost dus de urgență către spitalul II-2 din Tarapoto pentru a putea fi supus unei intervenții chirurgicale care urma să-i salveze viața.
În urma unui unei radiografii la nivelul abdomenului, medicii au constatat că băiatul avea opt ace înfipte, care au fost eliminate în operația care a durat puțin sub două ore.
"Am depus un pic de efort pentru a scoate acele din abdomenul băiatului dar Dumnezeu ne-a ajutat și am reușit chiar să le scoatem și pe cele încarnate", susține medicul chirurg Efrain Salazar Tito.
Unele ace erau localizate în dreapta zonei peritoneului, membrana care căptușește peretele interior al abdomenului. Trei dintre ele erau localizate pe partea stângă, iar un ac era înfipt chiar în peretele abdomenului. Ultimele două ace erau situate periculos de aproape de vezică și de rect.
Mama și-a exprimat mulțumirea profundă față de medicii care au salvat viața copilului său. Ea recunoaște că dacă medicii nu interveneau la timp, situația putea să fie diferită, iar copilul său să nu mai aibă șanse la viață.
Cum s-a întâmplat acest lucru? Fiind mamă singură, femeia obișnuia să își ia copilul alături de ea la muncă pentru că nu avea cu cine să-l lase. Având un job destul de activ și de solicitant, mama susține că nu a văzut atunci când băiatul se juca cu acele și nici momentul în care le-a înghițit.
Acele erau folosite pentru a injecta animalele de la fermă, cu precădere vitele cu diferite substanțe de către medicul veterinar atunci când venea în vizită.
"Nu mi-am dat seama ce face băiatul meu acolo pentru că mă concentram să îmi fac munca cât mai bine", a declarat mama.
Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon
Din fericire, medicii au tratat leziunile mici din intestinul subțire al copilului și temporar băiatul va avea o dietă pe bază de lichide. Micuțul va fi eliberat din spital peste câteva zile. Medicii au fost nevoiți să raporteze incidentul autorităților locale pentru că nu au înțeles cum ar fi putut un băiat atât de mic să înghită atât de multe ace.
Cadrele medicale au considerat că nu era îngrijit corespunzător, de aceea investigațiile continuă în acest sens.
Un studiu făcut în anul 2019 în publicația Pediatrics, aduce în atenția publicului o realitate îngrijorătoare. Vizitele la camera de primiri urgențe a părinților împreună cu copii mai mici de șase ani s-au dublat din anul 1995.
Acestea au crescut de la 9,5 cazuri per 10000 de copii, la 18 cazuri per 10.000 de copii în 2015. Cazurile fac referire la înghițirea anumitor obiecte periculoase cum ar fi jucării, monezi, bijuterii și baterii.
Unele dintre aceste obiecte pot fi foarte periculoase cauzând sufocarea copilului, în timp ce alte obiecte ascuțite cum ar fi cuie, șurubelnițe sau ace pot fi foarte periculoase. Cu cât sunt mai ascuțite, pot tăia sau înțepa diferite părți ale tractului digestiv ale copilului sau se pot înfige în diferite organe din corp.
Din fericire, copilului de origine peruană i-au fost extirpate toate acele și acum se află în afara oricărui pericol.
Ce părere aveți în această situație? Cine este de vină? O mamă singură care se lupta să își mențină jobul pentru a-și crește copilul? Sau pur și simplu a fost mâna destinului? Copiii nu sunt răspunzători pentru ceea ce fac până la o anumită vârstă, pentru că nu au discernământ.
Părinții ar trebui să fie mult mai atenți la acțiunile acestora și dacă simt că nu pot să le monitorizeze fiecare moment, ar trebui să îi așeze într-un loc sigur unde nu au cu ce se răni, cât timp ei sunt preocupați cu ceea ce fac. Ușor de zis, greu de făcut, nu-i așa?
Surse foto: newsweek.com, istockphoto.com
Surse articol: nypost.com, newsweek.com