Un tată nu i-a permis fiicei lui să lipsească de la școală în perioada de doliu pentru mama ei
Bărbatul a apelat la o rețea de socializare pentru a întreba dacă a procedat bine sau nu pentru că nu i-a permis fiicei lui să lipsească de la școală când era în doliu pentru mama ei. Ca să-și explice decizia, tatăl a adus în prim-plan faptul că pentru el este extrem de important ca fiica lui de 16 ani să aibă numai rezultate bune la școală, astfel încât să poată intra la facultate. Pentru „Reddit”, bărbatul a venit cu aceste argumente:
„Am 39 de ani și nu sunt sigur dacă am luat o decizie bună în ceea ce o privește pe fiica mea (în vârstă de 16 ani) după moartea mamei sale. Nu mă pot abține să nu mă întreb dacă nu cumva am făcut o mare greșeală și dacă nu cumva sunt o persoană rea.
De la moartea soției mele, atât fiicei mele, cât și mie, ne este foarte greu. Să îmi gestionez suferința și, în același timp, să am grijă de fiica mea, este o mare provocare. Fiica mea este extrem de afectată din punct de vedere emoțional; o văd cât de mult suferă. Cu toate acestea, când mi-a cerut să lipsească de la școală pentru a avea răgazul necesar ca să proceseze prin ceea ce trece, am pus pe primul plan performanțele ei academice.
Trebuie să recunosc faptul că am fost dintotdeauna obsedat de educație, iar fiica mea are rezultate excepționale la învățătură (mai ales la matematică și științe, iar eu nu vreau să-și diminueze performanțele). Nu mă pot abține să nu mă gândesc la faptul că, lipsind de la școală, rezultatele ei, inclusiv cele de pe viitor, ar putea fi mult afectate. Mă îngrijorează că, dacă lipsește de la școală, rezultatele la învățătură nu ar mai fi la fel de bune și i-ar micșora șansele de a intra la o facultate bună.
De aceea, în loc să-i îngădui să nu meargă la școală pentru o perioadă, am insistat asupra ideii că, dacă se va concentra asupra educației și a unor rutine, va avea parte de stabilitate și se va menține pe linia de plutire.”
Psihologia copilului după moartea unui părinte
Fiica este furioasă din pricina deciziei tatălui
Adolescenta este revoltată pentru că tatăl ei nu i-a permis să lipsească de la școală în perioada de doliu pentru ei. Mai mult, îl acuză pe acesta că nu ține cont de sentimentele ei și că este dur. Potrivit sursei citate, relațiile au devenit tensionate între tată și fiică:
„Fiica mea a fost distrusă de hotărârea mea. M-a acuzat de faptul că nu îmi pasă de sentimentele ei și că acord o importanță mai mare performanțelor școlare în locul stării ei de bine la nivel emoțional. Crede că sunt dur, insensibil, reproșându-mi că nu i-am acordat timp ca „să se vindece”.
Prin urmare, sunt într-adevăr o persoană rea pentru că am acordat prioritate performanței academice a fiicei mele, în detrimentul „stării de bine la nivel emoțional”? Chiar mă întreb dacă am luat decizia corectă și aș aprecia să fiți sinceri.”
Tatăl a fost criticat în mediul online
După ce au văzut postarea tatălui, numeroși utilizatori de „Reddit” au ținut să-l critice pentru decizia pe care a luat-o în legătură cu fiica lui. Iată câteva exemple de comentarii în acest sens, disponibile chiar în sursa menționată:
- „Ești o persoană rea. Extrem de rea. În mod cert că ar fi trebui să-ți lași fiica să lipsească de la școală pentru a-și procesa durerea. Știu că soția ta a murit, însă fiica ta este încă un copil și și-a pierdut mama! Cu atât mai mult cu cât este o elevă extraordinară, trebuie să înțelegi că un răgaz nu îi va afecta performanțele!”;
- „Crezi că fiica ta va putea să învețe în situația în care se află acum? Pe lângă faptul că ai dat dovadă de cruzime în ceea ce privește sănătatea ei mentală, abordarea ta nu este deloc productivă nici din punct de vedere educațional. Dacă ea se va duce la școală, profesorii se vor aștepta ca ea să țină pasul cu toate deadline-urile pentru proiecte și cu testele, chiar dacă ea nu este pregătită pentru așa ceva. Dacă îi vei acorda puțin timp ca să-și proceseze durerea, va reuși în final să termine tot ce are de făcut pentru a-și desăvârși educația”;
- „Ești o persoană rea. Și-a pierdut mama acum două săptămâni. Are dreptul la o pauză! Nu este ca și cum ar lipsi de la școală pentru nimicuri. Ea are 16 ani și trebuie deja să facă față faptului că mama ei nu îi va putea fi alături ca să o ajute să se pregătească pentru balul de absolvire, pentru facultate, pentru festivitatea de la absolvirea facultății și, mai mult decât atât, nu îi va fi alături în ziua nunții sau când își va aduce pe lume copiii. Și așa se luptă să facă față gândului că mama ei nu mai este...Fiica ta a rămas fără mamă. La 16 ani. Și tu te gândești la note? Iată ce ar trebui să faci. Mergi cu fiica ta la un terapeut pentru consiliere. Ar trebui să faci și tu terapie”;
- „În calitate de profesor, pot să-ți spun că nu va putea procesa și nu va putea învăța nimic. Te rog să-i acorzi răgazul ca să-și proceseze durerea. De fapt, ceea ce faci acum îi strică rezultatele la învățătură, întrucât este distrusă și nu se poate concentra”;
- „Ar trebui să o lași să hotărască singură ce are de făcut din acest punct de vedere. Anumite persoane scapă de durere implicându-se în diverse activități, astfel încât să-și distragă atenția, în timp ce altele au nevoie să stea acasă și să plângă. Regret pierderea pe care ați suferit-o amândoi. Am impresia că fiica ta știe clar ce trebuie să-ți spună când vine vorba despre starea ei emoțională”;
- „În mod cert ești o persoană rea- fiica ta vrea pur și simplu să-și plângă mama, nu să abandoneze școala ca să se alăture unui circ...lasă-i timp să jelească...niciun profesor nu o va învinui pentru asta. Adresează-te și unui consilier care să o ajute.”
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by drobotdean on Freepik
Surse articol: kidspot.com.au, reddit.com