O fetiță nevăzătoare nu primește certificat de handicap
Fetița de 1 an și 4 luni din Vaslui nu beneficiază, în momentul de față, de un certificat de handicap și de ajutor de la stat pentru persoanele cu handicap. Astfel, funcționarii din cadrul DGASPC nu îi eliberează certificatul de care are nevoie invocând următorul motiv: nu poate dovedi că nu vede.
Cazul a ajuns și în atenția deputatului Emanuel Ungureanu care, anul trecut, a sesizat Ministerul Muncii pentru ca acesta să intervină și să se emită un ordin comun pentru a se stabili clar modul în care se evaluează acuitatea vizuală în cazul copiilor mai mici de 2 ani. Potrivit informațiilor oferite de ȘTIRILE PRO TV, a fost solicitată „emiterea unui ordin comun care să clarifice modul în care se aplică Ordinul 1308/2016 în privința stabilirii acuității vizuale pentru copiii sub 2 ani care nu pot fi evaluați pe același sistem de măsurare a acuității vizuale prin fracții ca și copiii care sunt la o vârstă în care pot să comunice cu cei care îi evaluează.”
La finalul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul Muncii a precizat că nu poate interveni în situația copilului nevăzător din Vaslui. În schimb, se susține ideea că acest caz este de competența Ministerului Familiei, mai exact a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Ce a spus tatăl fetiței
Când s-a solicitat intervenția Ministerului Muncii în cazul fetiței din Vaslui, s-a atașat și un memoriu al tatălui micuței. Așa cum se poate sesiza din informațiile furnizate de „Adevărul”, bărbatul a fost la DGASPC Vaslui ca să depună dosarul fiicei sale, ce a fost însă respins de funcționarii de acolo întrucât nu apărea „acuitatea vizuală scrisă în fracții”.
Conform sursei citate, tatăl a declarat că: „M-am dus la doamna profesor doctor care o operase și eliberase acest certificat medical și i-am explicat situația. Aceasta mi-a transmis că nu poate stabili acuitatea vizuală deoarece este necesar ca fetița în vârstă de 1 an și 4 luni să citească la panou.”
Ulterior, a revenit la sediul DGASPC Vaslui ca să încerce să explice situația fiicei sale, insistând asupra ideii că un copil de 1 an și 4 luni nu are cum să citească. Angajații DGASPC i-au spus să se documenteze pentru a afla care sunt prevederile Ordinului 1306/2006. Ajungând la CAP II punctul A, literele a, b, numerele 1 și 2 din ordinul menționat, tatăl fetiței nevăzătoare a constatat că încadrarea în grad de handicap se face în urma măsurării acuității vizuale.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: adevarul.ro, legislatie.just.ro, newsweek.ro, observatornews.ro, stirileprotv.ro