Știe 6 limbi străine
Invitată la podcastul „Graurii”, Petra Pintelei a povestit cum a ajuns să fie pasionată de limbile străine și cum se străduiește să le aprofundeze: „De mică m-au fascinat sunetele. Eu sunt nevăzătoare din naștere. Simțul auditiv a preluat foarte mult din ceea ce văzul trebuia să-mi ofere. Și atunci sunetele diferite, mai ales cele ale limbilor străine și muzica, au fost lumea mea de imaginație, de joacă, de împlinire a dorințelor...”.
De asemenea, a ținut să precizeze că mama ei i-a sesizat aptitudinile și a încurajat-o să urmeze cursuri de limbi străine: „Mama mea a ținut foarte mult la educația mea. A văzut că am acest talent și potențial de a învăța, de mică m-a expus limbii engleze, limbii spaniole și atunci am învățat să mă exprim mai ușor pentru că le-am învățat de copil și mi-a fost mai simplu să le integrez în viața mea de zi cu zi”.
Petra știe limbile engleză, franceză, spaniolă, portugheză, rusă și turcă. Pentru a le aprofunda, încearcă tot timpul să vină în contact cu ele prin diverse mijloace: „Nu contenesc a asculta diverse lucruri, de la știri, la cărți audio la povești, la muzică, în limbile străine pe care le cunosc și doresc să le aprofundez”.
Lucrează în cadrul Ministerului Muncii
Tânăra a menționat că lucrează la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii. După ce a făcut această mențiune, a dezvăluit, pentru sursa citată, cum arată de obicei o zi din viața ei:
„...O zi tipică din viața mea arată așa: mă trezesc, îmi fac rutina și mă pregătesc pentru muncă. Eu sunt angajată, lucrez în Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii. Sunt funcționar public. Pe scurt, asta înseamnă că fac hârtii, pe larg înseamnă că mă ocup de tot ceea ce înseamnă informații în domeniul persoanelor cu dizabilități, proiecte sociale, informații despre lege, drepturi etc. Lucrez pe calculator. Merg cu metroul la muncă. Merg cu un baston alb care și vibrează. Am și un GPS și mă mai orientez așa. De asemenea, am colegi cu care îmi coordonez drumul și ne găsim pe la metrou și mergem împreună. Merg și la sală. Iubesc mișcarea”.
O lege pentru persoanele nevăzătoare îi poartă numele
În cadrul podcastului menționat, Petra a explicat că în anul 2009, pe când avea de 15 ani, s-a adresat Parlamentului European pentru a se adopta o lege care să permită accesul câinilor-ghizi pentru persoanele nevăzătoare în mijloacele de transport și în spațiile publice:
„Am ajuns să vorbesc în Parlamentul European despre faptul că un câine ghid nu reprezintă neapărat un moft sau un animal de companie, ci este un asistent, un asistent pentru viață...Am susținut dreptul de acces oriunde cu câinii-ghizi, să nu li se îngrădească în niciun fel de spațiu public accesul, posibilitatea de a-și însoți companionii și de a-i ajuta”.
Îi este recunoscătoare mamei sale
Încă din anul 2008, când a acordat un interviu pentru „Ziarul Lumina”, adolescenta Petra Pintelei a mărturisit că nu i-a fost deloc ușor la începutul perioadei în care ea și mama ei s-au mutat de la Botoșani la București. Cu toate acestea, situația materială de atunci a obligat-o să se adapteze la diverse lucruri și i-a oferit „școala vieții”. În plus, mama ei a fost cea care a învățat-o să se descurce: „Eu am fost slab văzătoare dintotdeauna şi mama m-a învăţat să mă descurc. Ne-am mutat de la Botoşani, ne-a fost greu, am stat şi în gazdă, a fost dificil cu banii, n-am avut jucăria cutare, când eram în clasa întâi, deşi un copil mic pofteşte şi la o jucărie şi la dulciuri. Dar n-am avut tot timpul. Şi de aceea am făcut şcoala vieţii, pe care eu o consider ca fiind cea mai bună şcoală”.
În momentul de față, nu s-a ferit să-și exprime recunoștința pentru tot ceea ce a învățat-o mama ei, care îi este model în viață:
„Când eram mică, îmi citea tot. Întotdeauna mi-a descris lucrurile. Vocea ei mă călăuzește. Mama m-a pus să mă duc în excursii- cu ai mei colegi și profesori- când eram mică. Descurcă-te, întreabă, învață. Acum, datorită acestor pași pe care mama m-a pus să-i fac, sunt o persoană independentă și fericită...Sper să port întotdeauna de la ea eleganța, feminitatea și frumusețea. De asta spun că este cea mai frumoasă doamnă pe care am văzut-o vreodată”.
Adoră să călătorească
Tot în cadrul podcastului amintit, ambițioasa tânără nu a ezitat să spună că una dintre pasiunile sale este să călătorească și a explicat de ce:
„Mă simt fericită pentru că merg într-o nouă aventură și mi se pare ca o poveste care se scrie în fiecare zi...Simt mirosuri noi, aud întotdeauna vorbindu-se altă limbă în jurul meu, se aude altă muzică, se gustă alte mâncăruri, se simte ceva diferit în aer. Nu trebuie să fie totul vizual. Îmi place să mi se descrie arhitectura locului chiar dacă nu mi-o pot imagina așa cum e ea în realitate, dar simt că fac parte din tot acel întreg atunci când primesc și descrierile...”.
Se va căsători anul acesta
În ultima parte a intervenției sale, Petra a vorbit despre cel care îi va deveni soț. De asemenea, a recunoscut că nu poate să explice cum s-a îndrăgostit de partenerul ei. A spus că acesta este medic și că este o persoană „foarte empatică”: „Nu știu, nu cred că are o explicație. Tocmai, cred că atunci când te îndrăgostești cu adevărat nu poți să dai motive. E ceva atât de magic, încât nu poți să spui în cuvinte. Când te îndrăgostești pur și simplu, simți ceva în piept și e ca dintr-o poveste, e o magie, nu poți descrie în cuvinte, iar cine are cuvinte pentru asta cred că nu e cu adevărat îndrăgostit”.
Surse foto: facebook.com/anduril.of.riverdale, youtube.com
Surse articol: antena3.ro, bugetul.ro, spectacola.ro, ziarullumina.ro