Acum 7 ani, doi nou născuți își pierdeau viața la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, cea mai mare unitate de profil din regiunea Moldovei. Nici acum cazul nu a fost soluționat de catre Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Deși fuseseră date două ultimatumuri procurorilor pentru a finaliza această anchetă, prima în octombrie 2020, iar a doua în decembrie 2021, nici unul din termeni nu a fost respectat. Dosarul deja prăfuit se află și astăzi pe masa procurorului de caz. Pentru a treia oară, familia unuia din nou născuții decedați cere cu disperare în instanță urgentarea finalizării anchetei.
Familia Acasandrei s-a adresat judecătorilor pentru a treia oară după ce au câștigat de două ori procesul în care Parchetul era acuzat ca depășit termenul rezonabil de soluționare a cazului decesului copilului lor. Pe data de 1 iulie 2024, a fost înregistrată a treia acțiune prin care se contestă durata cercetărilor pe rol la Judecătoria Iași.
Polițiștii de la investigații criminale au finalizat cercetările
Familia bebelușului pierit în incendiu nu a stat cu mâinile în sân și în februarie anul trecut s-a interesat de stadiul cercetărilor, așa cum o fac soții în mod constant, de șapte ani încoace. Inspectoratul de Poliție al județului Iași i-a informat că polițiștii de la Investigații Criminale au finalizat cercetările.
Dosarul este așadar pe masa Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu propunere de soluționare. Deși a trecut aproape un an și jumătate, dosarul a rămas în același stadiu. Pentru că nu a mai ajuns în instanță, familia Acasandrei a intentat alte două solicitări conducerii Parchetului pentru a afla de ce trenează atât de mult soluționarea dosarului.
„Dosarul se află în lucru la procurorul care instrumentează cauza”, a fost răspunsul pe care l-au primit de fiecare dată cei doi soți îndoliați.
„Am fost cooperanți pe tot parcursul urmăririi penale, neîntârziind în niciun mod desfășurarea urmăririi penale”, a precizat Cătălin Acasandrei, tatăl unuia din bebelușii decedați.
Judecătoria Iași urmează să soluționeze cererea familiei luna viitoare.
Infecția nosocomială este cea care a curmat viața Elizei
Eliza, a doua fetiță a soților Acasandrei s-a născut pe 3 noiembrie 2017, la șapte luni, având o evoluție favorabilă până pe 21 noiembrie 2017, când starea i s-a degradat brusc și a decedat. Se pare că o infecție cu Klebsiella Pneumoniae i-a fost fatală, retezându-i orice șansă la viață. Familia susține că nu a fost informată în privința acestei infecții.
Câteva zile după ce și-au pierdut fiica, părinții au aflat că fetița lor fusese repartizată într-un salon alături de un nou născut a cărui mamă fusese depistată cu aceeași bacterie, dar nu se consemnase nimic în documentele medicale.
Tocmai de aceea, Cătălin Acasandrei a depus o plângere la parchet pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu și de atunci se zbate alături de soția sa să li se facă dreptate.
Din păcate, nu doar Eliza a murit din cauza acestei infecții nosocomiale, ci și nou-născutul a cărui mamă a fost confirmată cu bacteria Klebsiella. Mama era pacienta unuia din cei mai reputați medici ginecologi din țară, Mircea Onofriescu, care a fost și solicitat de Institutul de Medicină Legală Iași pentru opinia de specialitate în cadrul comisiei ce urma să stabilească dacă decesul Elizei a fost provocat de infecția nosocomială.
Profesorul Onofriescu a fost cel mai vehement apărător al spitalului, acuzând familia Elizei că nu are suficient de multe informații medicale. Procurorul de caz a sesizat incompatibilitatea medicului Onofriescu și faptul că medicii specialiști din comisie s-au consultat între ei înainte de a trimite opiniile la InML, deși legea le interzicea.
Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată
Ulterior, parchetul a trimis raportul care absolvea Maternitatea Cuza Vodă de vină către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Deși în noiembrie au murit doi nou-născuți după contactarea infecției nosocomiale, nici INML, nici procurorii nu au investigat moartea celui de-al doilea copil al pacientei medicului Onofriescu. Familia nu a depus plângere, așadar în ecuația anchetei nu a existat decât un copil decedat din această cauză.
Ulterior a urmat pandemia de Covid iar cercetările din dosar au cam bătut pasul pe loc. În luna ianuarie 2023, procurorii anuțau că spitalul a trecut de la statutul de suspect la cel de inculpat, însă nici un cadru medical nu fusese pus sub acuzare.
Așadar, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iași este acuzat că, deși se știa de existența unor infecții cu bacteria nosocomială multidrog rezistentă, în secția de neonatologie 2, terapie intensivă, de la începutul anului 2017, nu s-au luat suficiente măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea nou născuților.
Cazul înregistrat la Iași nu este unul singular, pentru că în 2016, la Suceava, 3 nou-născuți au murit după ce au fost infectați după naștere. Familia unui singur bebeluș s-a luptat cu îndârjire pentru a li se face dreptate, dar ancheta a durat mai puțin.
După cinci ani de investigații, procurorii au trimis în judecată Spitalul Județean de Urgență Suceava și au urmat trei ani de procese. În luna februarie a acestui an s-a pronunțat sentința definitivă. Spital a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unui amenzi de 280000 RON și a plății despăgubirilor în valoare de 800000 de euro familiei nou născutului decedat.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com, unsplash.com
Surse articol: hotnews.ro