Copilul a înghițit apă cu șampon: ce trebuie să faci
Ce se întâmplă, dacă bebelușul înghite apă cu șampon? Înainte să te îngrijorezi, privește partea bună a lucrurilor: în general, nu se întâmplă nimic. Chiar dacă începe să tușească sau să râgâie, imediat după ce înghite apă din cadă, disconfortul nu este de durată. Într-adevăr, în cădiță pot ajunge, pe lângă șampon sau săpun, murdărie, germeni, celule moarte ale pielii sau urină. În condițiile în care cantitatea de apă este suficient de mare, toate acestea se diluează și nu îi fac rău copilului.
Efectele înghițirii apei cu șampon depind de cantitatea ingerată. Întrucât gustul apei cu un asemenea „ingredient” nu este pe placul celor mici, riscul de a o înghiți în cantități periculoase este scăzut.
Ori de câte ori micuțul tău a înghițit apă cu șampon, străduiește-te să urmezi pașii de mai jos:
Păstrează-ți calmul
Desigur, nu este la îndemână să reușești să rămâi calmă, în special dacă nu ai încă multă experiență în ceea ce privește îngrijirea copilului. Gândește-te, însă, că se poate întâmpla, de mai multe ori, ca puiul tău să înghită apă cu șampon, întrucât este în perioada în care descoperă lumea. În același timp, ține minte că o mare parte din apă nu pătrunde în corpul său, deoarece o scuipă.
Cel mai greu este să-ți menții calmul, când îl vezi că plânge, dar plânsul nu este provocat de efectul apei cu șampon, ci de sperietura prin care trece. Pentru a-l ajuta să se liniștească, nu intra în panică și implică-te în următoarele demersuri:
Șterge-l bine la guriță
Procedând așa, poți să îndepărtezi, în cel mai scurt timp, urmele de șampon.
Dă-i să bea puțină apă
Este o metodă simplă de a dilua mai mult apa cu șampon înghițită și de a elimina orice gust neobișnuit, care îi poate rămâne în guriță. Folosește numai apă plată!
Nu îl forța să vomeze
Renunță la această idee, întrucât vărsăturile predispun la deshidratare și pot crește riscul de dificultăți în respirație sau chiar de înec, în special la un bebeluș. De aceea, dacă acesta refuză apa, nu insista!
Citește ingredientele de pe recipientul de șampon
Majoritatea șampoanelor pentru bebeluși nu conțin substanțe periculoase. Cu toate acestea, în unele dintre ele se regăsesc și compuși precum:
- Formaldehide: conservanți folosiți în produsele cosmetice pentru a le prelungi valabilitatea;
- Parabeni: tot un tip de conservanți, cu rol de a împiedica proliferarea fungilor, a bacteriilor;
- Ftalați: substanțe chimice adăugate în materiale plastice sau în produsele cosmetice pe post de conservanți.
Dacă bebelușul înghite, de exemplu, o gură de apă cu șampon cu oricare dintre ingredientele menționate, ia legătura cât mai repede cu medicul pediatru. Acesta îți poate spune la ce manifestări ale copilului să fii atentă, pentru a-ți da seama dacă este cazul să soliciți ajutor medical de urgență.
Monitorizează-ți copilul cu atenție
Pentru a ști exact ce se întâmplă, dacă bebelușul tău înghite apă cu șampon, trebuie să-l supraveghezi permanent. Inclusiv o cantitate redusă poate favoriza apariția unei iritații minore la nivelul tractului digestiv. Din cauza acesteia survin disconfortul abdominal, greață ușoară și/sau diaree.
Ceea ce este îngrijorător este o intoxicație produsă, dacă în burtică ajunge o cantitate însemnată de apă amestecată cu șampon. Poți recunoaște o astfel de problemă după următoarele simptome:
- Dificultăți în respirație;
- Vărsături repetate;
- Vărsături cu urme de sânge;
- Inflamarea gâtului;
- Scaun cu urme de sânge.
Oricare dintre aceste stări impun solicitarea urgentă a unui medic!
În vederea prevenirii oricărui incident neplăcut creat de înghițirea apei cu șampon, ține cont și de aceste sfaturi:
Nu-l lăsa nicio clipă nesupravegheat în baie
Este o regulă esențială de protecție a bebelușului. De pildă, ca să fii sigură că nu ai uitat niciun element din „recuzita” pentru băiță, verifică dacă ai totul la dispoziție: prosoape, termometru de baie, săpun, jucării, cănuțe de baie etc. Asigurându-te din acest punct de vedere, nu ești tentată să ieși din baie nici măcar pentru câteva clipe.
În cazul în care uiți, totuși, ceva, nu-ți lăsa bebelușul singur, ci solicită pe altcineva să-ți aducă lucrul care îți trebuie.
Nu pune multă apă în cădiță
Bebelușii sunt fericiți, când au parte de cât mai multă apă cu care să se joace. Dar menținerea unui nivel scăzut al acesteia, nu mai mult de 5 cm, micșorează posibilitatea de a o înghiți în cantități semnificative.
Pentru un plus de siguranță, amintește-ți întotdeauna că un nivel redus al apei din cădiță nu este o „scuză” ca să-ți lași bebelușul nesupravegheat.
Îngreunează accesul la sticla de șampon
Pe măsură ce bebelușul crește și devine tot mai curios să cunoască universul din preajma sa, este dornic să umble peste tot. Din acest motiv, poate ajunge oricând și la recipientul cu șampon. Evită o asemenea situație, mutându-l într-un loc care să-i fie cât mai puțin accesibil. În niciun caz nu-l lăsa în apropiere de cădiță sau oriunde ar putea avea acces când se joacă !
Folosește un scăunel de baie cu ventuze
Un scăunel de baie nu oferă numai siguranță, ci și confort pentru bebeluș, inclusiv în momentele în care îl speli pe cap. Ideale sunt modelele cu spătar și cu cotiere, care să se fixeze bine de cadă cu ajutorul unor ventuze. Datorită acestora, scăunelul nu alunecă, iar bebelușul nu cade și nu ajunge să înghită apă.
Apelează la o apărătoare de șampon sau la un cozoroc de baie
Cele mai bune sunt cele ajustabile, care se pot fixa bine pe capul bebelușului. Folosindu-le de fiecare dată când îl speli pe cap, îl poți feri mai bine de înghițirea apei cu șampon. Pentru a-l determina să accepte mai ușor o apărătoare de șampon sau un cozoroc de baie, caută modele cu imprimeuri cât mai „prietenoase” cu copiii mici.
Mizează pe un covoraș antiderapant pentru baie
Acest accesoriu trebuie să beneficieze de o fixare puternică de suprafața cădiței. Cu ajutorul lui, bebelușul nu mai alunecă și, prin urmare, este mai ocrotit în fața căzăturilor și a înghițirii apei. Printre cele mai recomandate materiale pentru covorașele antiderapante de baie sunt latexul și cauciucul.
Alături de măsurile menționate ca să eviți să îți faci griji în legătură cu ceea ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon, optează numai pentru anumite șampoane. Astfel, este ideal să achiziționezi un produs din ingrediente cât mai naturale, fără parfum, fără coloranți, fără alcool, cu pH neutru și cu formulă hipoalergenică. Având aceste calități, șamponul este sigur inclusiv pentru pielea și pentru ochii puiului tău.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: babybathmoments.com, enjoymomlife.com, focusonyourchild.com, momnewsdaily.com, naturalbabylife.com, poison.org, popsugar.co.uk, sfatulmedicului.ro