Părinții care aduc pe lume pentru prima dată un copilaș, dar și cei care mai au copii, pot simți o enormă frustrare atunci când văd că încercarea lor de a-și culca bebelușul, fie că este vorba de somnul de zi sau de somnul de noapte, se dovedește a fi un real eșec.
Sunt copii care plâng incontrolabil înainte de a fi culcați, plânset care poate avea, bineînțeles mai multe cauze, dar și repercusiuni. Iar poveștile cu bebeluși care plâng ore în șir înainte de a dormi și se trezesc la câteva zeci de minute după, nu sunt deloc basme, ci realități.
În aceste cazuri, părinții se simt absolut extenuați și simt că nu mai fac față unei încercări în plus de aceea culca micuțul. Să nu uităm că plânsul este cel mai eficient metod mijloc de comunicare folosit de către bebeluși pentru a-și exprima orice fel de nemulțumire sau frustrare, iar plânsetul înainte de somn poate comunica o neplăcere, oboseală, foame sau alte probleme pe care părintele trebuie să le descopere și să le rezolve.
Bebelușii nu pot adormi singuri, mai ales noaptea
Până la o anumită vârstă, bebelușii nu au capacitatea de a dormi singuri fără a fi legănați, fără a auzi un cântecel sau fără a fi alinați în orice fel, la sân spre exemplu copiii se liniștesc. Iar plânsul vine ca o reacție a corpului care nu este încă obișnuit cu ciclurile de somn, care resimte oboseală, dar nu știe cum să o combată reprezentând chiar un strigăt de ajutor către unul dintre părinți.
Plânsetul poate fi o urmare a unui disconfort fizic sau de altă natură
Uneori, chiar și o cută care nu stă bine la scutecul bebelușului, un scutec plin, o etichetă la body care nu a fost tăiată în mod corespunzător, o durere de burtică sau de colici pot reprezenta motive pentru care bebelușul plânge înainte să adoarmă. De asemenea, apariția dinților, perioada colicilor, nevoia de a fi hrănit sau chiar perioadele de regresie a somnului, perioadele de puseu în care bebelușul simte nevoia să mănânce mai mult decât de obicei, sunt motive ale disconfortului fizic pe care bebelușul îl poate resimți și din cauza cărora plânge înainte de culcare.
Noaptea, bebelușii plâng pentru că au nevoie de contact social
Bebelușul are nevoie de contact cu mama, tata sau cu adultul care are grijă de el. Mai ales dacă doarme într-o cameră separată de părinții lui, bebelușul are tendința de a plânge, sub forma unui strigăt. Ulterior, un adult își face apariția în camera lui, îl ia în brațe și îi asigură tot confortul de care are nevoie. Practic, singurătatea împinge bebelușul să „strige” după mami sau tati prin plânset, noaptea.
Bebelușul este suprasolicitat sau foarte obosit
Chiar și adultul atunci când este foarte obosit adoarme mult mai greu decât de obicei. În cazul bebelușilor, dacă au dormit ziua mai puțin decât de obicei sau au sărit peste un somn, pot avea un comportament complet diferit și pot plânge mai mult înainte de a adormi, decât de obicei.
Copilul a petrecut mai mult timp decât de obicei în fața unui ecran
Deși știm că este recomandat ca până la vârsta de doi ani, bebelușul să nu petreacă deloc timp în fața ecranului televizorului sau al telefonului, iar după aceea vârst, există o limită de câteva minute pe zi, unii părinții apelează și la desenele animate pentru a reuși să își facă treburile în jurul casei zilnic. Atunci când copiii petrec mai mult timp decât de obicei în fața ecranului sau sunt suprastimulați de desene nu tot mai potrivite pentru vârsta lor, vor adormi mult mai greu și cu siguranță în plânset.
Regresia somnului sau anxietate de separare?
Ambele situații sunt valabile pentru bebelușii care plâng foarte mult înainte de a adormi. Fie că trec prin perioada de regresie a somnului, în care se trezesc în mijlocul nopții plângând din senin sau prin anxietate de separare, atunci când copiii au nevoie să știe că unul din părinți este aproape, cu siguranță Mos Ene nu va veni foarte ușor pe la gene.
Regresia somnului la bebeluș: când începe și ce trebuie să știi
Cum putem ajuta un copil care plânge înaintea somnului?
Există numeroase metode prin pe care părinții le pot folosi pentru a calma plânsetul unui bebeluș înainte de a adormi. Așadar, dacă bebelușul are colici, este indicat ca înainte de culcare să-i fie administrat medicamentul împotriva colicilor, să fie eliminate gazele și părinții să-i facă un masaj ușor plăcut pe burtică, pe spate, pe mâini și pe picioare.
De asemenea, se recomandă legănarea ușoară a copilului în brațe sau de ce nu, pe picioare înainte de a dormi. Unii părinți preferă să își pună bebelușul în wrap sau în portbebe și să se plimbe cu el prin casă cu mișcări ușoare până când adoarme.
Alăptarea sau oferirea unei sticle de lapte cald înainte de culcare reprezintă un alt mod de a alina bebelușul care plânge înainte de a adormi. Puteți folosi chiar și zgomotele albe, numai după ce v-ați asigurat că micuțul este curat, schimbat, nu-l deranjează nicio etichetă sau un alt lucru pe care îl puteți elimina chiar dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, este foarte important să aveți o rutină de somn bine stabilită împreună cu copilul pe care să o respectați seară de seară. Ceea ce înseamnă că va trebui să stabiliți o oră pentru băiță, o oră pentru lăptic, o oră pentru masaj și alocați câteva minute pentru a eliminat toate gazele și pentru a ajuta bebelușii, în special pe cei cu reflux, să doarmă mai bine.
Trebuie, de asemenea, să vă asigurați că în camera copilului, temperatura este potrivită, astfel încât să nu fie nici prea cald, nici prea frig. Cu alte cuvinte, copilul nu trebuie să fie transpirat, ci să fie îmbrăcat adecvat temperaturii din interior, să nu existe zgomote care să-l deranjeze și mai ales, să fie părintele alături de el întotdeauna atunci când adoarme.
În speranța că aceste sfaturi vă vor fi de ajutor, dorim tuturor părinților nopți cât mai liniștite și bebeluși sănătoși, calmi și somnoroși!
Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Surse articol: parenting.firstcry.com, nct.org.uk, sleeptrainingkids.com