Unii copii sunt mai pofticioși din fire. Și bineînțeles adulții trebuie să le facă pe plac și să le dea să guste din toate câte puțin. Dar cum ar fi ca al tău copil să rămână fără mâncare, fără gustări pentru că un prieten supraponderal pe care îl invită mereu acasă îi mănâncă și porția lui?
O mamă povestește cum a trecut prin asemenea momente stânjenitoare și s-a văzut nevoită să îl roage pe prietenul băiatului ei să vină doar după ora prânzului.
Kate este genul de mamă care pregătește bunătăți în casă pentru copilul ei. De asemenea este genul de părinte care primește prietenii copilului ei să se joace acasă ori de câte ori doresc. Cu toate acestea, Lucas, prietenul cel mai bun al fiului ei cel mare este cel care, spune femeia, vine la ei în casă doar pentru snacksuri și gustări.
„Dacă eu refuz să îi dau ceva bun atunci îi cere copilului meu să-i aducă din frigider”
Lucas vine mai mereu acasă la Kate, dis de dimineață și nu pleacă până seara târziu. Mama susține că nu are niciun fel de problemă cu prietenul fiului ei care este un copil cuminte și se joacă frumos cu băiețelul acesteia. Dar există o problemă. Lucas, fiind supraponderal cere într-una mâncare.
La aproape opt ani, Lucas cere constant ceva de ronțăit, iar mama s-a arătat mai mult decât bucuroasă în primă fază să-i ofere. Ulterior, când a văzut că băiatul doar cere continuu, o dată la 10-20 de minute, și-a dat seama că ceva nu este în regulă.
Femeia a explicat: „Lucas provine dintr-o familie foarte înstărită care nu duce lipsă de nimic și își permite să mănânce și în oraș. Lucas, în schimb, suferă de obezitate morbidă având 90-95 kg. Deși ceilalți frați ai lui sunt slăbuți, părinții sunt grăsuți la fel ca și fiul lor. Îmi pare rău pentru Lucas, dar nu mă simt prea bine când trebuie să îi dau mereu ceva să mănânce.
Chiar dacă îl refuz, găsește mereu o metodă să se furișeze și să ronțăie câte ceva la mine acasă. Dacă eu îl refuz, îi spune fiului meu să îi aducă o gustare. Și dacă plec din cameră, merge să-și aducă el un snack fără să întrebe pe nimeni nimic”, mărturisește mama.
Kate îți amintești chiar de un episod în care Lucas a devastat întregul sertar de bunătăți și prăjituri al familiei. De aceea a fost nevoie ca ea să ia măsuri extreme pentru a opri ceea ce se întâmpla.
„Poate părea extrem dar de obicei îl trimit pe Lucas acasă în timpul prânzului și îi spun să se întoarcă după ce mănâncă. Totodată, i-am spus că nu mai poate veni prea devreme la noi acasă, ci abia după ora 9:00, pentru că obișnuia să fie la ușă la 7:30, indiferent de zi”, spune mama.
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
„Dă-i numai fructe sau legume ca și gustare. Și problema este rezolvată”
Postarea ei nu a rămas fără ecou în mediul online, iar oamenii i-au sugerat să continue să-i ofere băiatului snacksuri sau gustări, dar alternative mai sănătoase.
„Dă-i numai fructe sau legume ca și gustare. Și problema este rezolvată”, a scris un internaut.
„Dacă vrei să fii o gazdă incredibilă și ții la sănătatea prietenului fiului tău, oferă-i numai fructe și legume. Acestea sunt oricum mai ieftine și mai mult ca sigur băiatului nu o să-i placă și nu o să mai ceară”, a scris altcineva în comentarii.
„La noi acasă avem o oră anume pentru gustare și dacă micuții sau prietenii lor încă mai vor ceva de ronțăit, le oferim fructe și legume”, scrie o mămică.
„Vorbește cu părinții lui Lucas și explică-le întreaga situație”, a comentat un internaut.
„Mi se pare că ești dădacă fără plată în această situație. Nu te supăra că ți-o spun”, a scris altcineva în comentarii.
Copiii sunt copii, am putea spune. Da, sunt pofticioși sunt gurmanzi unii dintre ei, dar părinții trebuie să seteze limite. Limite de bun simț pe care toți cei care le calcă pragul casei să le respecte.
Surse foto: pexels.com. pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: kidspot.com.au