Atunci când bebelușul are ochișorii roșii, umflați și iritați sau pur și simplu are o culoare roșietică îngrijorătoare, părinții intră în alertă. Este absolut normal să vă întrebați ce se întâmplă cu bebelușul și care sunt factorii care ar putea contribui la acest aspect supărător și alarmant.
Să explorăm împreună care ar fi potențialele cauze ale ochilor roșii la bebeluși și cum trebuie să acționați în această situație delicată, în ce condiții trebuie să vă adresați medicului și care ar putea fi soluțiile de tratament.
Ce NU trebuie să faci atunci când observi că bebelușul tău are ochii roșii
Încă din primele luni de viață, părinții pot observa că ochii bebelușului sunt roșii sau prezintă alte simptome neobișnuite. În acest caz este bine să nu ignore situația și simptomele și să se adreseze de urgență unui medic pentru o evaluare și un diagnostic corect. Recomandăm urmarea exclusivă a sfatului medicului fără a aplica remedii tradiționale sau fără aviz medical.
Este esențial ca de la bun început să știm acest lucru pentru că sănătatea copiilor, fie ea și oculară, nu este o joacă. Părinții nu trebuie să folosească obiecte străine pentru curățare, soluții recomandate de alte mămici, nu trebuie să frece ochii copilului sau să aplice diferite lichide care ar ajuta la curățarea ochilor sau a zonei din jurul acestora. De asemenea, a nu se întârzia vizita la medic, mai ales dacă problema persistă sau se înrăutățește.
Care sunt potențialele cauze ale roșeții ochilor la copii?
De regulă, cauzele medicale sunt cele care primează în situația înroșirii ochilor copilașilor. Conjunctivita este una din principalele cauze, fiind o afecțiune care poate fi infecțioasă sau noninfecțioasă. Veți recunoaște ușor conjunctivita pentru că bebelușul va dezvolta și prurit, secreții sau lăcrimare excesivă.
Copiii mai mărișori se pot plânge și din cauza unei senzații de corp străin în ochi. Mai există și posibilitatea ca bebelușul să dezvolte uveita, o inflamație a globului ocular ce produce lăcrimare, fotofobie, durere și roșeața ochilor.
Și un traumatism care a avut loc la nivel nivelul ocular poate fi o cauză potențială, precum și alergia la anumite medicamente. Blefarita o inflamație a pleoapelor, ce se manifestă prin mâncărimi, roșeață și edem și poate afecta și copiii, manifestându-se încă de la cele mai fragede vârste.
Specialiștii susțin că iritarea ochilor prin frecarea și expunerea la substanțe chimice volatile, praf sau alergeni, ori fum de țigară poate provoca bebelușilor înroșirea oculară. În cazul în care micuții sunt deshidratați sau au febră, atunci cu siguranță acestea pot fi cauze de îngrijorare și provoacă înroșirea zonei oculare. Să nu uităm de factorii iritanți ai zonei oculare pentru bebeluși care includ fumul de țigară, parfumurile, puternice săpunurile cu un miros foarte puternic.
Dacă nicuna din aceste situații nu este valabilă, atunci se poate vorbi de suprasolicitare și oboseală, pentru că atunci când copiii nu se odihnesc corespunzător, au tendința de a-și freca excesiv ochii.
Cum putem evita înroșirea ochilor la bebeluși?
Apariția ochiului roșu la bebeluși poate fi evitată cu ușurință de către părinți dacă se respectă igiena corespunzătoare. Cu alte cuvinte, fața bebelușului trebuie spălată cu grijă și cu regularitate, inclusiv zona din jurul ochilor, folosind o cârpă moale, curată, înmuiată în apă călduță pentru a elimina orice fel de impurități.
De asemenea, mai ales în primele luni și ani de viață se va evita contactul cu mâinile murdare în zona oculară a bebelușilor, fie că este vorba de mânuțele lui sau de mâinile părintelui. Ochișorii copiilor mici nu trebuie să fie expuși la substanțe iritante, iar mama care alăptează trebuie să evite să folosească produse cosmetice, parfumuri puternice sau alte produse care nu sunt acceptate de către bebeluși.
Conjunctivita la copii - simptome si tratament
Când trebuie să apelezi la medicul oftalmolog?
O simplă înroșire a ochilor poate să nu însemne nimic, dar deopotrivă poate reprezenta o urgență medicală, în funcție de afecțiunea sau cauza care se ascunde în spatele acesteia. În cazul în care observați orice modificare neobișnuită la nivelul ochilor, o roșeață persistentă, umflături, secreții sau chiar bubițe apărute în jurul zonei ochilor, este important să consultați de urgență medicul pediatru sau oftalmolog pentru a primi un diagnostic corect și îndrumarea adecvată.
Așadar, deși nu reprezintă o urgență medicală în adevăratul sens al cuvântului, înroșirea ochișorilor trebuie să ridice anumite semne de întrebare părinților și să îi trimită pe cât de repede posibil la medic pentru a redobândi claritatea ochișorilor și voioșia lor.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: parenting.firstcry.com, healthline.com healthline.com, parents.com, flo.health