Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, adica a membranei mucoase care acopera albeata ochiului si partea interioara a pleoapei. De obicei, conjunctivita afecteaza ambii ochi in acelasi timp, dar se poate intampla sa afecteze doar un ochi la inceput si dupa o perioada scurta de timp, doua sau trei zile, sa-l afecteze si pe celalalt. Conjunctivita se imparte in multe tipuri, insa cel mai des intalnite sunt conjunctivitele de tip virotic, alergic si bacterial.
Care sunt simptomele conjunctivitei la sugari?
Simptomele conjunctivitei la sugari apar in general la doua- trei zile dupa infectia cu virusi sau bacterii si chiar mai devreme in cazul conjunctivitei alergice.
Simptomele conjunctivitei care se manifesta la ochii bebelusului sunt senzatia de durere si disconfort, senzatia de arsura si/sau mancarimi, roseata, lacrimare excesiva, sensibilitate la lumina.
Care sunt cauzele aparitiei conjunctivitei la sugari?
Cauzele cel mai des incriminate in aparitia conjunctivitei la sugari sunt infectia cu virusuri, infectia cu bacterii, factori iritanti precum sampoanele, praful, fumul de tigara, gazele si ceilalti poluanti de mediu, dar si alergenii, in special praful si polenul.
Conjunctivita de cauza infectioasa se poate transmite de la o persoana la alta insa nu determina complicatii serioase daca este diagnosticata si tratata din timp.
Care sunt tipurile de conjunctivita ce imi pot afecta sugarul?
In perioada rece a anului este cel mai probabil ca sugarul tau sa contacteze o conjunctivita virotica, daca nu este imbracat cum se cuvine.
Conjunctivita virotica este contagioasa si este asociata cu o raceala in mod normal. De obicei, conjunctivita virotica la sugari, este provocata de virusul care afecteaza si rino-faringele. Acest tip de conjunctivita se transmite foarte usor de la un sugar la altul. In general, vederea bebelusului care a contactat conjunctivita de tip virotic nu este afectata, ochiul prezentand o roseata moderata si o secretie scazuta.
Un alt tip de conjunctivita intalnita la sugari, adica cel mai des tip de conjunctivita intalnit, este conjunctivita bacteriana care este provocata de streptococi sau stafilococi. Aceste organisme pot sa provina de pe pielea sugarului sau din tractul respirator superior ori pot fi contactate de la un alt sugar sau o alta persoana cu conjunctivita.
Conjunctivitele bacteriene se caracterizeaza printr-o secretie extrem de abundenta, o afectiune extreme de iritanta.
Inca un tip de conjunctivita este conjunctivita alergica pe care o fac nou nascutii care au diferite alergii. In mod normal, exista si alte simptome alergice care ar putea anunta o eventuala conjunctivita alergica la sugar, cum ar fi cele intalnite la rinita alergica - nas umed si infundat - sau gat uscat si o tuse seaca.
Desigur, clasificarea conjunctivitei nu se opreste aici. Tratatele de medicina iti prezinta o suita de alte tipuri, cu nume cunoscute numai de specialisti si pe care ar fi si greu sa le contactezi, daca ai un stil de viata normal.
De asemenea, trebuie sa mai stii ca exista posibilitatea ca sugarul tau sa aiba conjunctivita la doar o saptamana de la nastere. Cum se explica acest fenomen?
Conjunctivita neonatala, conjunctivita apare la bebelusi mai mici de patru saptamani, poate fi cauzata de o blocare a glandei lacrimale, care poate fi tratata printr-un masaj in zona dintre ochi si nas. Sugarii sunt predispusi si la conjunctivite de natura infectioasa, care pot fi foarte serioase cum ar fi contactul bacteriei gonococuldin din familia Neisseria ce poate cauza sugarului o conjunctivita gonococica. Contaminarea se face intrauterin si foarte frecvent - in momentul nasterii prin contact direct cu secretiile vaginale ale mamei ori cu instrumentele nesterilizate. Aceasta bacterie poate cauza conjunctivita in primele doua saptamani de la nastere, cel mai frecvent simptomele aparand dupa aproximativ cinci zile de viata. Conjunctivita la nou-nascut evolueaza in trei faze: faza de infiltratie- doua zile, faza de pioree- trei saptamani, faza de regresie- cateva saptamani.
Complicatiile cele mai severe ale acestei afectiuni prezente la sugari sunt sub forma unui ulcer cornean, a unui leucom sau a unei endocardite.
Pentru a preveni o astfel de afectiune a ochilor sugarului, doctorul oftalmolog pune accentul pe sanatatea mamei si pe importanta instilarii colirului antibiotic in ambii ochi, imediat dupa nastere.
De asemenea, iritatiile cauzate de picaturile administrate sugarilor la scurt timp dupa nastere, pot evolua sub forma unei conjunctivite, care dispare de la sine dupa cateva zile.
|
Asadar, daca observi ca pleoapele si zona din jurul ochilor sugarului s-au inrosit si s-au umflat, inseamna ca o infectie s-a raspandit la tesutul din jurul ochiului si trebuie sa consulti medicul specialist.
Nu uita ca sugarii sunt mai predispusi decat adultii sa contacteze conjunctivita, sub orice forma a ei.