La scurt timp de la începerea școlii, spitalele din București sunt luate cu asalt. În capitală, situația este gravă pentru că la unitățile de primiri urgențe, timpul de așteptare poate depăși chiar și trei ore pentru preluarea fiecărui caz în parte.
De ce? Pentru că zilnic, cel puțin 10 copii ajung cu tuse convulsivă în fiecare unitate de primiri urgențe din București. Cadrele medicale decid internarea imediată a micilor pacienți, în cazurile mai grave.
„Tușești până aproape de leșin, în anumite situații”
Medicul Mihai Craiu, medic primar de pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu Rusescu”, spune despre această afecțiune că: „este ușor de recunoscut căci tusea, ca principal simptom, este una atipică, virulentă, epuizantă.
Tușești până aproape de leșin, în anumite situații. Copiii mici pot avea apnee, pot prezenta vărsături din cauza efortului. Adulții pot avea incontinență urinară, chiar și coaste fracturate tot din cauza efortului depus când tușesc”.
Vaccinul DTP poate salva vieți. Cei mai vulnerabili sunt pacienții mici, de până în două luni
Același cadru medical precizează faptul că tusea convulsivă este o afecțiune respiratorie produsă de o bacterie, bordetella pertussis. Există o metodă de prevenție a apariției acestei afecțiuni, și anume vaccinarea.
Vaccinul DTP imunizează atât copiii, cât și adulții, împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive. Acest vaccin se administrează bebelușilor începând cu vârsta de două luni. Iar dacă mamele nu au fost vaccinate înainte, copiii nu au imunitate împotriva acestor boli până la această vârstă.
Tocmai de aceea, medicul epidemiolog Mihai Negrea recomandă mamelor însărcinate să facă vaccinul pentru a-și proteja pruncii de o eventuală îmbolnăvire și părinților să urmeze schema de vaccinare.
Vaccinul DTP se face o dată la 2 luni, 4 luni, 11 luni, 5 ani și 14 ani. După aceea, poate fi făcut o dată la 10 ani și în cazul adulților. În caz contrar, spune el, „acești copii nu au nicio șansă dacă intră în contract cu virusul. Se îmbolnăvesc și nu ai ce face. Mulți mor sufocați prin tuse”.
Cum recunoști tusea convulsivă?
Tusea convulsivă debutează la fel ca o răceală obișnuită. Copiii, dar și adulții fac febră moderată, se confruntă cu o tusă uscată zi și noapte și rinoree. Urmează crizele de tuse convulsivă, timp în care pacienții simt că se sufocă.
În cadrul acestor crize, pot să apară și vărsăturile, iar în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar nu dispar de tot. Medicul epidemiolog Emilian Popovici descrie aceste accese de tuse ca fiind „atipice, virulente, epuizante”.
Cadrele medicale recomandă părinților se prezinte la medicul de familie cu copiii la primele semne ale bolii. În cazul copiilor mici care prezintă aceste simptome, părinții să se prezinte la unitatea de primiri urgențe a spitalelor. Bebelușii de până în două luni prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire și deces.
România se confruntă cu cele mai multe cazuri de tuse convulsivă din ultimii 25 de ani
În Statele Unite, numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de cinci ori în 2024, față 2023. În Europa, fenomenul este valabil și se agravează pe zi ce trece.
Numai în Franța, acest virus a provocat decesul a 22 de copii, din care 20 de sugari, în acest an. Iar în Anglia, în perioada ianuarie-august 2024, au fost înregistrate peste 13.000 de cazuri de tuse convulsivă și decesul a 10 sugari.
În România, cel mai recent comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică denotă că în primele patru luni ale anului s-au înregistrat 112 cazuri de tuse convulsivă, comparativ cu 16 cazuri din aceeași perioadă, în 2023. Conform aceluiași institut, în România s-au înregistrat două decese, ambele la bebeluși.
Surse foto: istockphoto.com, istockphoto.com
Surse articol: stiripesurse.ro, gandul.ro, adevarul.ro, digi24.ro