Cifre alarmante: 5 femei sunt violate zilnic în România. Ce fac autoritățile?

Cifre alarmante: 5 femei sunt violate zilnic în România. Ce fac autoritățile?

Mariana Voinea

Femei în vârstă, cu dizabilități, lipsite de apărare sau nu, reprezentantele sexului slab sunt victime sigure ale agresorilor sexuali. În țara în care au loc zilnic cinci violuri, situația este îngrijorătoare!

În România, violența domestică, violurile în cuplu și agresiunea sexuală față de femei sunt fenomene în creștere. Numărul infracțiunilor de acest gen a crescut cu 71% în ultimii ani, îndeosebi cazurile în care agresor este membru al familiei: soț, fost soț, dar și altă rudă.

Majoritatea victimelor sunt femei trecute de 18 ani. În realitate, cifrele putea fi mult mai mari față de cele aflate în baza de date ale Poliției Române. Autoritățile în unele cazuri ignoră abuzurile asupra femeilor cu dizabilități, conform unui raport făcut de site-ul independent de investigații snoop.ro.

Conform reporterilor, două femei cu dizabilități intelectuale din județe diferite au fost abuzate sexual în ultimul an, lucru despre care autoritățile știau, dar nu au intervenit. Ba chiar mai mult, unul dintre agresori și-a continuat abuzul, iar celălalt a mai violat o persoană. Unul dintre cazuri a avut loc în județul Bacău, celălalt în județul Vâlcea.

Victimele: femei lipsite de apărare sau cu dizabilități

În luna februarie acestui an, un bărbat din Blăgești, județul Bacău a profitat de o femeie cu dizabilități intelectuale. Fratele victimei a alertat poliția după ce a auzit țipete, iar polițiștii l-au prins chiar în fapt pe agresor.

Câteva luni mai târziu, aceeași persoană viola o femeie de 75 de ani din comuna Blăgești. Agresorul a trebuit să mai facă o victimă pentru a fi arestat preventiv. Mai mult decât atât, el fusese eliberat recent, după ce la vârsta de doar 18 ani a fost condamnat la 2 ani și 11 luni pentru tâlhărie și viol, conform unei hotărâri a Curții de Apel Bacău, din anul 2020.

femeie in semiumbra cu un bandaj la gura pe care scrie ajutor

Reporterii Snoop s-au deplasat până în comuna Blăgești pentru a vedea cum a ajuns un agresor sexual să atace la scurt timp după eliberare două femei lipsite de apărare, una cu dizabilități intelectuale, cealaltă ajunsă la o anumită vârstă.

Prima victimă are 47 de ani, retard mintal, lucru confirmat de departamentul de Asistență Socială al Primăriei Blăgești și nu a putut să explice autorităților și nici reporterilor prin ce a trecut. Fratele victimei, în schimb, își amintește de acea noapte, când la ora 22:30, după ce alertase poliția, au venit doi oameni ai legii ei, au pus agresorului cătușele, iar ulterior au venit cei de la criminalistică.

Se pare că tânărul fusese prins în fapt în cameră, iar șase luni după ce a avut loc violul, rudele victimei nu știau dacă s-a deschis sau nu dosar penal în acest sens.

După numeroase insistențe ale reporterilor Snoop, la sfârșitul lunii septembrie s-a primit un răspuns în acest sens: „La 17.02.2024, polițiștii din Buhuși s-au autosesizat pentru violare de domiciliu și viol. (…) Nu s-au dispus măsuri preventive.”.

Viața după viol: ce gândesc victimele, ce spune psihologul

Agresorul a fost trimis în judecată abia după al doilea viol

Cea de-a doua victimă, în vârstă de 75 de ani, a fost atacată după ora 22:00 în propria ei casă, unde se pare că a adormit fără să încuie ușa. Femeia a povestit pentru declarația de la dosar: „A început să mă lovească, să mă strângă de gât, pentru că m-am opus violului. Calvarul s-a încheiat la 03:15.

Câinele a început să latre tare, tare, și el (agresorul, n.r.) a ieșit în pragul ușii. Am izbit ușa și am pus siguranța. El a crezut că a venit cineva sau nu știu ce”, a declarat victima.

Din păcate femeia a rămas cu o traumă, motiv pentru care a trebuit să apeleze la consiliere de specialitate.

femeie cu lovitura pe fata se uita in oglinda si isi duce mana la gat

Am mers la un medic psihiatru, fac consiliere psihologică. Ziua m-am liniștit, fiindcă medicul psihiatru mi-a dat două medicamente. Noaptea am vise foarte urâte. Cel puțin în prima lună visam numai violuri. M-a bătut, m-a violat, m-a strâns de gât, am avut urmele degetelor pe gât vreo trei săptămâni. Urmele degetelor lui.”, a mai declarat ea.

Fostă economisă, victima în vârstă de 75 de ani a povestit că din punctul ei de vedere și-a îndeplinit misiunea vieții, a muncit, a crescut trei copii, pentru ca la bătrânețe să fie violată…

„Este mai mult decât un viol! Ce s-a întâmplat la 18 ani e o problemă psihică”

Andrei, agresorul celor două femei a violat la finalul anului 2019, la vârsta de 18 ani, o femeie de 77 de ani din Blăgești, conform hotărârii din 2020 a Curții de Apel Bacău.

„I-a pus acesteia o pernă pe față, a dezbrăcat-o de pantaloni și lenjeria intimă și, prin constrângere, a întreținut raporturi sexuale cu aceasta. Agresiunea fizică asupra victimei a durat o perioadă substanțială de timp”, se arată în hotărânre.

După violul care a durat aproximativ cinci ore, durată similară cu agresiunea petrecută în casa celei de-a doua victime, agresorul i-a luat și ultimii bani ai femeii, 200 RON pe care îi avea în casă. Ulterior, a primit pedeapsa de 2 ani și 11 luni pentru viol și tâlhărie.

Pentru că fapta a avut ecouri comunitate, jurnaliștii Snoop au întrebat avocatul cu expertiză în infracțiuni sexuale care a lucrat la CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului despre acest caz.

„Ar fi trebuit deschis dosar penal. E clar că era el, că l-au văzut acolo, trebuia luat cazierul lui. Ar fi văzut imediat că a mai fost condamnat pentru același tip de infracțiuni și ar fi trebuit să se declanșeze procedura de luare a unor măsuri preventive.

Te duce cu gândul că e mai mult decât un viol care s-a întâmplat la 18 ani. Te duce cu gândul că s-ar putea să fie o problemă de natură psihică și el să nu se poată abține, că asta se întâmplă cu agresorii sexuali care recidivează”, spune specialista.

Povestea unei femei însărcinată după un abuz: medicul i-a refuzat avortul pentru că „a păcătuit destul”

Este util Registrul Agresorilor Sexuali?

Din 2019, România are un registru al agresorilor sexuali pentru supravegherea acestora. Poliția Municipiului Bacău a refuzat să declare dacă acest agresor a fost înregistrat sau nu în acest registru. Din păcate, statisticile sunt îngrijorătoare în România.

În 2023, din cele 4886 de dosare de viol care necesau soluționarem parchetele din România doar 1679 au fost rezolvatem mai puțin de jumătate. Iar din cele rezolvate, doar 454 au reprezentat trimiteri în judecatăm restul s-au clasat.

Un alt viol s-a petrecut într-o instituție de stat din județul Vâlcea

În comuna Măciucan județul Vâlcean a avut loc o agresiune la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoanele adulte cu dizabilități. Agresorul Mircea care a ales să vorbească sub pseudonim a intrat în vorbă cu o beneficiară care locuia la centrul de abilitare și reabilitare și aproape imediat și-a dat seama că un angajat abuzează de ea.

femeie plange si sta cu capul pe mana

Femeia în vârstă de 28 de ani suferă de o dizabilitate intelectuală și de o întârziere în dezvoltare. Această constatare l-a determinat pe Mircea să facă o sesizare la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială în anul 2023.

Din păcate, pentru că bărbatul nu știa numele angajatului abuzator și nici numele de familie al persoanei abuzate, plângerea nu s-a soluționat. Jurnaliștii Snoop au mers în județul Vâlcea, unde au discutat această problemă cu directorul DGASPC și cu șeful centrului din comuna Măciuca.

„A fost un abuz sexual din partea unui infirmier la un beneficiar. A mai fost încă un eveniment cu un an sau doi în urmă, nu știu exact, și s-a pus batista pe țambal”, spune Marius Margherita, directorul DGASPC Vâlcea.

Gabriel Popescu, șeful centrului din Măciuca, susține că a aflat de legătura dintre cei doi, lucru care l-a determinat să pună niște angajați să-l urmărească pe infirmier. Astfel l-a prins în timpul abuzului sexual în aprilie 2024.

De vină ar fi fost chiar victima „nimfomană”

Explicația? Halucinantă. Directorul centrului Măciuca susține că femeia cu probleme psihice ar fi manifestat un libidou exagerat, cunoscut sub denumirea de nimfomanie și că infirmierul nu ar mai fi abuzat alte femei.

„Vă spun sigur că nu mai e cu alte beneficiare. Doar ea e puțin mai nimfomană, ca să zic așa”, declara directorul centrului Măciuca, Gabriel Popescu.

La nouă luni după prima sesizare, abuzul a fost confirmat, iar Inspectoratul de Poliție Vâlcea a deschis un dosar penal pentru viol. Infirmierul a fost mutat la un alt centru unde „nu avea contact cu beneficiarii”, așa cum spune Jana Diaconu, directoarea adjuncta a DGASPC.

La finalul lunii septembrie a anului acesta, infirmierul a ieșit din concediul medical pe care și-l luase după ce a fost anchetat de Comisia de disciplină și i s-a desfăcut contractul de muncă.

Într-o societate în care agresiune sexuale reprezintă un fenomen subraportat, iar drepturile femeilor nu reprezintă un subiect de interes național, autorităților se confruntă cu probleme când vine vorba de cazuri cum sunt cele descrise anterior.

Surse foto: istockphoto.com pexels.compexels.compexels.com

Surse articol: hotnews.rosnoop.ro

Articolul urmator
Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc
Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici
    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

    Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a...

    „Am 9 copii și nu există scuză să nu fac curat zilnic”: Declarația mamei care a pus internetul pe jar
    „Am 9 copii și nu există scuză să nu fac curat zilnic”: Declarația mamei care a pus internetul pe jar

    Nouă copii, o casă cu șapte dormitoare și timp să petreacă șase ore pe zi făcând curățenie... O ecuație pe care puține mame o înțeleg este rezolvă o mamă din Marea...

    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

    Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic
    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic

    Aș vrea să vorbesc ceva cu dumneavoastră dacă se poate. Este vorba despre nepoțelul meu de 2 anișori, care în acest moment este în pericol. Sora mea e minoră, are 17 ani...

    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum
    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum

    Nu știu alții cum sunt, dar noi românii ne așteptăm ca toată lumea să respecte rânduiala bunicilor noștri: căsătorie și copii până la 35 de ani. Însă,...

    Nu îmi spăl copiii zilnic și îi las să mănânce cu mâna. Nu sunt sclava lor!
    Nu îmi spăl copiii zilnic și îi las să mănânce cu mâna. Nu sunt sclava lor!

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le are o mamă este să găsească întotdeauna soluții pentru a se ocupa de copii și de casă, încercând totodată, pe...

    Cum este să fii mamă transgender în România? Nu știu, că sunt îngrozită să recunosc adevărul despre cine sunt
    Cum este să fii mamă transgender în România? Nu știu, că sunt îngrozită să recunosc adevărul despre cine sunt

    Nici nu știu cu ce să încep. Am citit de curând chiar pe Qbebe un interviu cu Alexa, o mamă transgender, care a fost întrebată ”cum este să fii mamă transgender...

    © 2024 Qbebe