Rapoartele Meta cu privire la situația copiilor din mediul online nu sunt deloc îmbucurătoare. Specialiștii Meta estimează că aproximativ 100.000 de copii care folosesc Instagram și Facebook au parte de hărțuire sexuală zilnic în mediul online, iar îngrijorător este faptul că aceasta are loc inclusiv prin trimiterea de „imagini ale organelor genitale ale adulților”. Aceste statistici sunt preluate din documentele interne ale companiei, făcute publice pe data de 17 ianuarie 2024.
Meta a făcut public dosarul judiciar care include numeroase acuzații împotriva companiei, fiind bazate pe informațiile primite de biroul procurorului general din Mexic, din comunicările dintre angajați și prezentările angajaților Meta.
Nici copiii angajaților și directorilor acestei firme nu sunt în afara pericolelor online
În 2020 a avut un loc un incident în care fiica unui director de la Apple, în vârstă de 12 ani, a fost abordată prin messenger-ul Instagram, fiind hărțuită sexual. Un alt angajat Senior Meta a descris modul în care fiica sa a fost abordată pe Instagram, depunând mărturie în fața congresului Statelor Unite ale Americii la finalul anului 2023. Acest dosar face parte dintr-un proces inițiat de biroul procurorului general din Mexic, pe data de 5 decembrie. Acest proces are în vedere pericolele de pe rețelele sociale care au devenit „piețe” pentru prădătorii de copii.
Raul Torrez, procurorul general al statului Mexic, acuză Meta că permite adulților să găsească copiii, să le trimită mesaje și să apeleze la ademenirea lor pentru a fi supuși abuzurilor sexuale. Aceste acuzații au fost negate vehement de către compania Meta care susține: „Vrem ca adolescenţii să aibă online experienţe sigure, adecvate vârstei şi avem peste 30 de instrumente pentru a-i sprijini pe ei şi pe părinţii lor. Am petrecut un deceniu lucrând la aceste probleme şi angajând oameni care şi-au dedicat cariera pentru a menţine tinerii în siguranţă şi a-i sprijini online”.
Plângerea subliniază preocupările angajaților Meta în ceea ce privește siguranța copiilor în mediul online. În această privință, a fost adus în discuție un chat intern Meta din iulie 2020, în care un angajat a întrebat „Ce facem în ceea ce privește grooming-ul sexual?”, iar răspunsul a fost „undeva între zero și neglijabil”.
UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19
Facebook și Instagram, ”piețe pentru prădătorii de copii”
Mai mult decât atât, compania Meta menționează că face eforturi semnificative pentru a preveni ca minorii să experimenteze contacte nedorite din partea adulților. Procesul din New Mexic a venit ca urmare a unei investigații din aprilie 2023, efectuată de The Guardian, care a descoperit faptul că Meta nu poate raporta sau detecta utilizarea platformelor pentru traficul de copii, iar serviciul de mesagerie privată al Facebook este folosit ca platformă pentru traficanți, pentru a cumpăra și pentru a vinde copii.
Un alt email intern din 2017 descrie opoziția executivă față de scanarea Facebook Messenger pentru conținut dăunător. Explicația ar fi faptul că această decizie ar plasa serviciul în mod dezavantajos față de alte aplicații. Încă din luna decembrie a anului trecut, Meta primește critici pe scară largă pentru implementarea criptării end to end pentru mesajele de pe Facebook Messenger.
Ajută-ți copilul să rămână în siguranță pe internet: sfaturi și riscuri în lumea virtuală
Iată că statisticile sunt îngrijorătoare, dragi părinți, de aceea este foarte important să avem grijă la toată activitatea online pe care o desfășoară copiii noștri. Îndeosebi pe site-urile de socializare, unde se ascund numeroși prădători sexual, nu numai în străinătate, ci și în România. Nu neglijați controlul telefonului frecvent, limitarea mesajelor venite din partea necunoscuților și orice alte măsuri le puteți lua pentru a le asigura copiilor siguranța de care au nevoie!
Surse foto: pexels.com
Surse articol: g4media.ro