Cum s-a dezvoltat nevoia de a posta detalii intime din viața noastră pe rețelele de socializare
Înainte să intrăm în subiectul despre copii și rețelele de socializare trebuie ca mai întâi să clarificăm nevoia din ce în ce mai acută de a împărtăși cu internauții detaliile vieții noastre.
Un prim răspuns ar fi validarea.
Nevoia de validare reprezintă nevoia noastră de a fi văzuți și acceptați de către ceilalți și este perfect normală, o avem cu toții. Aprecierea, comentariile și mesajele pe care le primim pe social media nu doar că ne satisface această nevoie din plin, dar o face și extrem de repede. De aici și dorința de a face asta în continuare.
Un alt răspuns se regăsește și în dorința de a ne crea o comunitate care să ne aprecieze și totodată, să ne ajute să nu ne mai simțim singuri. E mai ușor să comunici cu oamenii online, pentru că implică un efort minim. Practic, nici nu trebuie să te ridici de pe scaun. E firesc, deci, să alegem calea ușoară de a face un anumit lucru, însă asta nu înseamnă că ea ne va aduce beneficii reale.
Mai sunt și alte răspunsuri pe care te invit să le cauți în interiorul tău. Poate înveți ceva nou despre tine!
În ceea ce privește expunerea copilului în mediul online, acest lucru aduce o satisfacție părintelui care se mândrește cu cel mic și vrea să îl arate lumii. Nimic greșit aici, e chiar firesc. Totodată, este un teren pe care trebuie să calci cu grijă, iar în capitolul următor îți voi spune și de ce (deși, dacă te gândești la asta, poți și tu să intuiești ce vreau să îți spun).
Cum impactează expunerea pe rețelele de socializare viața copilului
Mulți părinți postează poze și filmări cu copiii lor în tot felul de ipostaze, fără să se gândească neapărat la ce implică asta, dincolo de like-uri și comentarii.
Pentru că totul pornește de la conștientizare, vreau să îți vorbesc și despre partea mai puțin plăcută a expunerii pe internet (atunci când e vorba despre copii). Întotdeauna e bine să te înarmezi cu cât mai multă informație și să fii conștient de impactul pe care îl pot avea acțiunile tale, mai ales ca părinte.
Uite câteva motive pentru care e bine să te gândești de două ori înainte să-ți expui copilul pe internet.
Siguranța lui, dar și a ta
Siguranța online este un subiect din ce în ce mai dezbătut, tocmai pentru că odată ce ai urcat ceva (poză, filmare, link etc) în mediul digital, va rămâne acolo pentru totdeauna. Chiar dacă ștergi postarea.
În mediul online circulă o mulțime de persoane cu intenții rele, persoane care pot fi chiar periculoase, rețele întregi de traficanți, abuzatori și lista poate continua. O poză cu copilul tău în mâinile nepotrivite, îl poate expune la un risc inutil. Pornografia infantilă este ceva real și din păcate, mai comun decât ai crede.
De asemenea, există oameni care văd poze postate cu copilul tău, le salvează și apoi pretind că acela este copilul lor, tocmai pentru a primi simpatie și apreciere, iar acest lucru nu este normal, ci extrem de periculos.
Dacă vrei neapărat să postezi despre cel mic, ai grijă ca acesta să fie îmbrăcat și dacă poți, pozează-l cu spatele, tocmai ca să nu aibă fața recognoscibilă.
Nu în ultimul rând, ai grijă ca în imagini să nu existe detalii care ar putea revela unde locuiți, unde lucrați, unde copilul merge la școală, adrese și alte lucruri pe care nu trebuie să le împarți cu străinii de pe internet.
Chiar dacă contul tău e privat, nu te culca pe o ureche și nu crede că ești total protejată de lucrul acesta. Imaginile pot circula foarte repede de la o persoană la alta.
Lipsa consimțământului din partea copilului
Acum e mic și nu-și dă seama, dar când va crește și va vedea pozele cu el, ce va crede? E bine să îți pui această întrebare de fiecare dată când postezi ceva cu cel mic.
Poate e o filmare în care face baie în cadă, poate e murdar la gură, poate a pocit un cuvânt, poate doarme cu gura deschisă… în principiu, e vorba de orice ipostază care îl face vulnerabil în fața celorlalți.
Gândește-te și la tine. Cum te-ai simți dacă ai știi că toată lumea a văzut acea poză cu tine în care tocmai îți căzuseră dinții din față, sau în care erai dezbrăcat și făceai baie? Probabil ai fi stânjenit, iar asta în cel mai bun caz.
Nu uita, copiii nu își dau consimțământul să fie pozați, filmați pe rețelele de socializare, într-un spațiu public, în care nu știi niciodată cine vede postările respective.
Cum îi va fi impactat viitorul?
Când e mic nu, dar când va fi mare, e posibil ca unele poze să-i impacteze viitorul. Poate că nu-și va dori ca noua lui iubită sau colegii de la muncă să-i vadă pozele „stânjenitoare” și să facă mișto de el (chiar dacă e într-un fel prietenesc) sau chiar să-și schimbe părerea despre el.
Gândește-te și la acest lucru înainte să postezi ceva pe social media. Ia o decizie conștientă, nu una pe pilot automat.
Care e alternativa? Întoarcerea la „origini”, adică la mediul real
Până la urmă, cele mai importante aprecieri și comentarii pe care le poți primi ca părinte sunt cele de la copilul tău, cele live, fără vreun filtru sau vreo descriere. Cele autentice.
Dacă stai un timp și reflectezi asupra lucrurilor pe care ți le-am spus până acum, e posibil să descoperi că de multe ori, postările noastre de pe social media sunt puse pe pilot automat. Nu ne gândim realmente la ele și la ce înseamnă, vrem doar să primim acea validare și să ne simțim că avem cu ce ne mândri.
E foarte bine să ai cu ce să te mândrești și nu e niciun lucru greșit să împarți această bucurie și cu ceilalți. Fă-o doar cu grijă și cu oamenii în care ai încredere.
Iar dacă simți că dai pe-afară de bucurie și mândrie, ia-l în brațe pe cel mic, spune-i că îl iubești, că ești mândru de el, du-l la o înghețată și nu în ultimul rând, pune-ți telefonul în buzunar și uită-te în ochii lui. Discutați, iubiți-vă și creați amintiri frumoase pentru voi, pentru că ceilalți se vor uita la poze și le vor uita după o zi, dar amintirile vor rămâne în mintea voastră pentru totdeauna.
Surse foto: istockphoto.com