Pentru unele persoane, zilele de naștere nu contează foarte mult. „N-am simțit nevoia să fac nimic special”, sau „E o zi ca oricare alta”, spun acestea, când aduci subiectul în discuție.
Pentru altele, e un prilej de a primi un cadou frumos, sau de a da petrecerea aia pe care o așteaptă cu sufletul la gură.
Și mai există a treia categorie de persoane, cea care resimte un disconfort din ce în ce mai mare pe măsură ce se apropie ziua cu pricina.
Eu fac parte din a treia categorie de persoane. Anul acesta, mai mult ca niciodată.
Nu am simțit niciodată că mă bucur la fel ca ceilalți de ziua mea de naștere. Încă de când sunt mică, mă încerca un sentiment pe care nu prea știu cum să-l numesc, pentru că îl resimt numai în perioada aceea.
Dar, cum spuneam, anul acesta l-am resimțit cel mai puternic. M-am simțit tristă, nostalgică, dar și vinovată, pentru că simțeam că nu mă bucur, așa cum ar fi normal. Cu ocazia asta, am început să mă interesez puțin mai mult de acest subiect și am descoperit că multe persoane simt ceea ce am simțit eu anul acesta.
Poate e faptul că timpul trece din ce în ce mai repede; poate e faptul că de ziua noastră (mai ales la vârsta adultă) începem să trecem în revistă anumite evenimente, să reflectăm asupra trecutului și asupra viitorului; poate e faptul că ne este teamă de faptul că inevitabil, vom îmbătrâni. Aș putea să înșir aici numeroase motive, însă fiecare dintre noi avem propriile motive, unele mai generale, altele extrem de specifice și fiecare și le știe pe ale sale. Sau, dacă nu, le poate căuta.
Cum știi că este vorba despre „birthday blues”?
Cele mai comune semne care arată că resimți așa-numitul „birthday blues” sunt următoarele:
- Te simți obosit/ă și lipsit/ă de vlagă în zilele dinaintea celei cu pricina;
- Te simți trist/ă și îți e greu să identifici motivele, sau să scapi de starea respectivă;
- Te simți anxios/anxioasă pe măsură ce se apropie ziua ta;
- Eviți să vorbești cu ceilalți despre subiect și nu îți dorești să îți faci planuri;
- „Rumegi” la trecut și te simți melancolic/ă.
Ce ar fi de făcut?
Odată ce ți-ai identificat emoțiile, e firesc să te întrebi cum poți să gestionezi această situație.
În primul rând, nu te stresa cu planurile, dacă nu îți dorești să faci ceva anume de ziua ta.
Dacă simți nevoia să te duci să te plimbi singur/ă, sau să stai în pat și să te uiți la serialul tău preferat, fă asta.
Dacă vrei să te întâlnești doar cu partenerul de cuplu, sau doar cu cea mai bună prietenă și să stați în parc, pe bancă, fă asta.
Fiecare are dreptul și libertatea de a-și alege orice vrea să facă de ziua sa de naștere. Nu datorezi nimic nimănui, nici măcar prietenului care te-a întrebat deja de 5 ori „Hai, dai și tu o bere de ziua ta?”; nici măcar iubitului, sau iubitei, care insistă cu „Ce vrei să facem de ziua ta?”.
Ziua ta e doar a ta și dacă vrei să o împarți sau nu cu ceilalți, este o decizie care îți aparține în totalitate.
În al doilea rând, vorbește cu cei apropiați și spune-le cum te simți și totodată, amintește-ți că orice ai simți este normal. Partea bună e că tristețea, anxietatea și stresul se diminuează considerabil atunci când avem parte de o vorbă bună și de înțelegere din partea celor dragi. Să nu mai zic de o îmbrățișare strânsă, care te face instant să te simți mai bine. Așa că nu ține pentru tine. Dă drumul sentimentelor și lasă-le „să circule”, nu le ține închise înăuntrul tău!
Un alt lucru pe care îl mai poți face ca să capeți o altă perspectivă asupra acestui eveniment anual este să conștientizezi lucrurile pentru care ești recunoscător.
Poți să faci asta la tine în minte, sau (aș recomanda eu) să le notezi undeva.
Oricât de dezamăgit/ă ai fi de cum arată viața ta în acest moment, de ceea ce nu ai făcut la timp sau de ceea ce nu vei face niciodată, întotdeauna vei găsi motive pentru care te bucuri că pur și simplu ești aici, că exiști și că iubești.
Practicarea recunoștinței este un instrument extrem de valoros, la care nu ne gândim de obicei, poate pentru că nu suntem obișnuiți să îl folosim. Dar cu puțin efort și cu puțină conștientizare, putem să trecem în revistă, măcar din când în când, un motiv pentru care ne bucurăm că suntem în viață, orice vârstă am avea.
Surse foto: istockphoto