Un studiu realizat în februarie 2023, în Canada, arată că adolescenții și adulții tineri (până în 25 de ani) care aveau simptome de depresie și/sau anxietate și-au îmbunătățit starea de bine semnificativ după ce au redus la jumătate petrecerea timpului pe rețelele sociale, în decurs de câteva săptămâni.
De asemenea, în aceste săptămâni, tinerii arătau mai bine și se simțeau mai bine în pielea lor (inclusiv din prisma greutății).
Cercetarea a avut un eșantion de 220 elevi și studenți cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani; iar 76% dintre participanți au fost femei.
Rezultatele studiului de față au arătat următoarele:
- după 3 săptămâni în care participanții au redus semnificativ consumul de social media (78 de minute pe zi, în medie), au avut o stimă și o încredere de sine crescută, iar simptomele depresiei și anxietății s-au diminuat considerabil;
- în grupul de control, în care consumul de social media nu s-a redus deloc, nu au existat diferențe semnificative înainte și după.
Autorii studiului declară că nu sunt deloc surprinși de rezultate, menționează webmd.com.
Nici pe noi nu ne surprinde, având în vedere că standardele de „frumusețe” prezente pe Instagram sau TikTok au devenit imposibil de atins, pentru că cele mai multe dintre ele sunt bazate pe filtre care îți șterg porii de pe față, care îți îndreaptă nasul puțin cârn sau care îți oferă o siluetă în formă de clepsidră, deși tu ai șolduri drepte.
Problema și mai mare este că cele mai multe persoane care apar în mediul online sub aceste filtre, nu mărturisesc faptul că, de fapt, ele nu arată așa (și că nimeni nu poate arăta așa, de fapt); ci se prezintă ca atare.
E și normal ca stima de sine a adolescenților să scadă în momentul în care se compară cu ceva perfect, care, de fapt, nu poate exista.
Autorii studiului au estimat că tinerii petrec între 6 și 8 ore în fața ecranelor zilnic. Cea mai mare parte a acestui timp o petrec pe rețelele de socializare, văzând sute, poate mii de poze cu care se compară.
Vă dați seama ce presiune uriașă să creează pe umerii lor și în același timp, cât de multă informație are creierul de asimilat, în momentul în care te compari cu câteva mii de persoane în fiecare zi?
Sunt niște întrebări la care puteți reflecta; la fel cum puteți reflecta și la mesajul pe care vor să-l transmită autorii studiului: „E ceva special și unic în interacțiunea față-n față. Acest tip de interacțiune ne întărește relațiile cu ceilalți și ne crește starea de bine. La mai puțin timp petrecut pe rețelele de socializare și la mai mult timp petrecut cu cei dragi, departe de telefon”.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: webmd.com