Unii copii nu mai cred în Moș Crăciun de la vârste foarte fragede. În schimb, alții simt magia sărbătorilor până cresc destul de mari, moment în care încep să își pună probleme cine le lasă cadourile sub brad sau cine le bagă dulciurile în ghetuțe. Astfel, micuții încep să-și întrebe părinții despre acest mit pe care până nu demult l-au crezut a fi realitate.
O mamă ne povestește cum și, mai ales, de ce a decis să-i spună adevărul copilului ei în vârstă de opt ani, când a întrebat-o despre Moș Crăciun.
„Deci TU ești Moșul MEU?”
„Într-o seară răcoroasă de decembrie în care ne aflăm cu toții la masă, fiul meu mi-a spus: Mami, te întreb ceva dar spune-mi adevărul! Spune-mi adevărul, te rog! I-am răspuns afirmativ, iar întrebarea lui a fost: Tu ești Moș Crăciun?
A trebuit să decid în doar câteva secunde dacă aveam să-i înșel așteptările, să-i știrbesc încrederea în mine sau să-i spun adevărul. „Da”, i-am răspuns pe cât de gentil am putut eu. Cred că era destul de conștient de acest lucru pentru că nu mi s-a părut a fi supărat sau surprins în vreun fel”, își amintește mama.
„Mi-a trebuit multă tărie de caracter să îi spun adevărul”
„Deci până acum tu m-ai mințit? a întrebat fiul într un moment crucial al cinei.
Nu. Trebuie să înțelegi că Moș Crăciun nu poate să ajungă chiar la toți copiii într-o singură noapte, de aceea părinții sunt acolo pentru a-l ajuta. Deci unii copii nu primesc cadouri?”
„Ei bine, Moș Nicolae este real. Fiind născut de Sfântul Nicolae, trebuie să știi că este real, fiind Sfântul spiritual al copiilor”, continuă mama.
„Dar Moș Crăciun nu e real, nu?”, întreabă fiul.
„Mi-ar plăcea să cred că există un Moș Crăciun pentru copiii care nu au părinți. Așa cum ai tu”, i-a răspuns mama.
Femeia susține că fiul ei acuzat-o că i-a ascuns adevărul atât de mult timp, dar la finalul cinei a întrebat-o: „Deci TU ești Moș Crăciun al MEU?”. „Da”, a confirmat ea.
Aflarea adevărului nu i-a știrbit credința în Crăciun a băiatului și nici obiceiurile de a-l aștepta pe Moșul
Pentru că sărbătoarea se apropia cu pași repezi, mama s-a temut că aflarea adevărului de către fiul ei ar fi l-ar fi determinat să nu-i mai lase Moșului prăjiturele și lăptic, să nu-i mai scrieți scrisoare, dar lucrurile nu s-au dovedit deloc așa.
Băiatul a scris o scrisorică, i-a lăsat prăjiturele și lapte lângă brad, iar în momentul în care s-a apropiat dimineața de Crăciun, a rămas plăcut surprins că în „Moșul” i-a adus toate jucăriile pe care le ceruse. Mama consideră că discuția de la cină a fost doar un test al băiatului pentru a vedea dacă îi spune adevărul sau nu, iar aceasta poate afirma mulțumită că nu i-a înșelat așteptările și când va avea o problemă reală atunci când va crește mare, cu siguranță va apela la ea pentru a-l ajuta, știind că nu-i va ascunde niciodată adevărul.
În viață există un moment în care copiii trebuie să afle cine este cu adevărat Moș Crăciun și de ce le este ascuns acest adevăr atât de mult timp. Dar într-un mod gentil, onest și fără ascunzișuri, acest adevăr își face loc ușor și fără traume în mintea și suflețelul lor.
Surse foto: pexels.com, pixabay.com
Surse articol: businessinsider.com