Cifre alarmante! Peste 70% dintre femeile din România nasc prin cezariană, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar 15%

Cifre alarmante! Peste 70% dintre femeile din România nasc prin cezariană, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar 15%

Mariana Voinea

Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană în România. Numărul mamelor care își aduc pe lume bebelușii prin intervenție chirurgicală este din ce în ce mai mare. Care să fie motivele din spatele acestei creșteri alarmante?

Din ce în ce mai multe mame din România nasc prin cezariană, cifrele alarmante stârnind interesul Asociației Moașelor Independente. Potrivit cercetărilor făcute de această organizație, multe din viitoarele mămici se tem de experiența nașterilor naturale din cauza condițiilor din spitale, dar și a tratamentului la care sunt supuse de către personalul medical.

În raport, se vorbește despre violența obstretică, un fenomen care abia acum este adus în prim-plan în țara noastră. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar în 15% din cazuri ca femeile să opteze pentru operația de cezariană, 70% dintre românce aleg această cale de a-și aduce bebelușul pe lume.

„Mă durea foarte tare și îi spuneam „te rog să mă lași că mă doare foarte tare”

În cadrul acestei cercetări au participat mai multe mame care au născut atât natural, cât și prin cezariană.

Anastasia, spre exemplu, este mamă a doi copii pe care i-a adus pe lume naturală, dar prima experiență în acest sens nu a fost așa cum s-ar fi așteptat.

mama plange cu bebelusul la capatai dupa ce a nascut prin cezariana

„În ultima etapă a travaliului, care este cea mai dureroasă, cea mai intensă, nu am fost lăsată să mă mișc. Mi s-a rupt apa fără ca eu să vreau să-mi fie ruptă. Mă durea foarte tare și îi spuneam „te rog să mă lași că mă doare foarte tare”. Imediat după ce am născut copilul, mi-a fost arătat de la distanță", a declarat ea.

Asociația Moașelor Independente din România a făcut chiar un raport de cercetare în cadrul proiectului Maternitate în siguranță”, care a privit violența obstretică.

Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

Ce este violența obstretică? „Cel mai neplăcut a fost sentimentul că sunt tratată urât, replici mai puțin prietenoase”

Se pare că această formă de abuz este experimentată foarte des de către femeile gravide în multiple forme. Din păcate, nu toate viitoarele mame o recunosc sau o consideră o problemă. Documentul privind violența obstretică din țara noastră arată că aceste experiențe pot fi trăite atât în spitalele de stat, cât și în cele private.

Violența obstretică este definită ca „orice formă de abuz fizic sau verbal, lipsă de respect și tratament inadecvat, lipsa confidențialității și neglijare, manifestate în timpul nașterii, acțiuni realizate de profesioniștii din sănătate care au ca efect dureri și complicații evitabile, dar și violarea demnității femeilor”.

medici tin in brate un copil scos prin operatie de cezariana, mama il priveste intinsa pe pat

Alte mame au declarat sub protecția anonimatului despre experiențele lor: „Am fost întrebată de ce vreau analgezic”, „Cel mai neplăcut a fost sentimentul că sunt tratată urât, replici mai puțin prietenoase. Au fost momente de vulnerabilitate maximă”, „Faptul că am fost separată de copil pentru aproape 24 de ore după naștere a fost groaznic”. Dar mai bine de jumătate dintre femei aleg să nu vorbească despre ceea ce li s-a întâmplat în spital.

Narcisa Câmpean, membră a Asociației Moașelor Independente declară: „Este foarte greu, uneori, să asculți poveștile lor despre naștere. Spun că n-au fost înțelese, nu au fost crezute."

Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

„Ajung să plângă, să fie triste, ajung să dezvolte depresie post-partum. Pot să intervină blocaje în a avea al doilea copil sau al treilea”

Conform cercetărilor și raportului anterior menționat, „în spitalele de stat sunt undeva la 60% nașteri prin cezariană, iar în cele private 70% prin cezariană. Cele mai multe cezariene programate sunt făcute la recomandarea medicului.", spune Diana Neaga, cercetător.

Pacientele au nemulțumiri legate de timpul insuficient pentru consultații, dar mai ales de imposibilitatea de a avea partenerul sau o persoană de sprijin în timpul travaliului și la naștere alături.

Iar psihologii susțin că aceasta este o problemă reală care atrage după sine mai multe complicații pe viitor.
„Ajung să plângă, să fie triste, ajung să dezvolte depresie post-partum. Pot să intervină blocaje în a avea al doilea copil sau al treilea”, declară Ioana Radu, psiholog.

„Violență, agresivitate… Nu este un termen real”

Reprezentanții Societății de Obstretică și Ginecologie din România se apără, susținând că toate aspectele sarcinii și nașterii sunt discutate de către cadrele medicale cu viitoarele mame și că nu poate fi vorba de violență de niciun fel.

grup de cadre medicale intubeaza o femeie in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale

Folosește un termen care din start... nimeni din țară nu suntem de acord cu el, deci violență, agresivitate. Nu este un termen real. Nu exclud ca să fie puncte care pot fi ameliorate.

Emoția care există legat de naștere fac unele paciente să se simtă mai confortabil, mai în siguranță legat de o naștere cezariană. Desigur, noi nu încurajăm acest lucru.” a spus Daniel Mureșan, președintele Societății de Obstretică și Ginecologie din România.

Nașterea este un moment așteptat cu multă emoție, entuziasm și de ce nu, temere, de către orice viitoare mamă. Să fie oare, violența obstretică motivul pentru care numărul nașterilor prin cezariană este atât de mare în ultimii ani?

 

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: stirileprotv.ro

Articolul urmator
Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"
    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"

    Au și soacrele rolul lor pe lume și mulți dintre noi ar spune că acest rol este cel de a pune bețe în roate, cum spune românul. Confesiunea de mai jos a unei femei este una...

    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează
    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează

    Dacă ești pasionată de croșetat, știi deja că această activitate este o modalitate agreabilă de a te destinde la finalul unei zile mai tensionate. Treptat, croșetatul se poate...

    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

    Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale
    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

    E firesc ca atunci când sărbătorim ceva, să ne gândim mai în profunzime la lucrul respectiv. Așa se face că încă reflectez la ziua de azi, în care...

    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

    Nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este extras din uterul mamei prin intermediul unei incizii în abdomen și uter. Deși nașterea vaginală...

    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor
    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor

    Imediat după naștere, mama este cea care preia aproape în totalitate responsabilitățile când vine vorba de îngrijirea bebelușului abia venit pe lume. Mama îl...

    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...
    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...

    O tânără din Statele Unite a adoptat doi copii adolescenți, deși este doar cu câțiva ani mai mare decât ei, ea având 23. Problema este că oamenii nu o iau...

    © 2024 Qbebe