Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

Mariana Voinea

Cum poate deveni momentul magic în care aduci pe lume un suflet pur pe care îl vei iubi toată viața, o traumă? Ce trebuie să faci pentru a depăși mai repede șocul prin care ai trecut? Cum scapi de sentimentul de vină care nu îți dă pace? Analizează situațiile pe care ți le vom expune și sfaturile pe care ți le vom oferi și ia în calcul ce ți se potrivește cel mai bine.

Nașterea reprezintă pentru fiecare femeie în parte un moment unic, care o marchează pe viață și care reprezintă începutul unui nou ciclu plin de evenimente frumoase, dar și de provocări. Acesta este și momentul în care femeia primește cea mai frumoasă titulatură din lume, aceea de mama.

În funcție de modul în care s-a desfășurat travaliul, de durata lui, dar și de durerile simțite în timpul expulziei, nașterea poate fi privită ca un eveniment traumatic de unele paciente. În fond, diferența dintre traumă și experiența minunată pe care ar trebui să o reprezinte nașterea, stă doar în percepția personală.

Apropierea momentului mult visat aduce cu sine emoții, temeri, neliniște, precum și îngrijorare cu privire la evenimente neprevăzute care pot avea loc. Complicațiile apărute în cadrul nașterii naturale reprezintă principala cauză pentru care aceasta este privită ca fiind traumatizantă. Practic, atunci când nu merge totul așa cum familia a planificat, lucrurile iau o turnură surprinzătoare.

Prin definiție, nașterea nu este un proces ușor. Având două nașteri naturale lipsite de mari complicații, empatizez cu femeile care percep acest momentul ca pe traumă. Fiecare femeie are propriile-i motivele să privească lucrurile astfel.

Dacă își exprimă frământările pe care le are încă în suflet legate de întregul proces dureros prin care a trecut, nu devine vulnerabilă, ci face primul pas pentru a depăși din punct de vedere psihologic acest moment delicat.

Totul pornește de la preconcepția greșită a procesului în sine, care ne este prezentat adesea în publicațiile online, în filme sau în cărți de ficțiune. Practic, momentul nașterii ideal prezintă tânăra mama, îmbrăcată într-un halat lung, larg, cu floricele, făcând exerciții de respirație și zâmbind pe holurile maternității.

Filmul ideal continuă cu momentul expulziei care nu durează decât câteva minute, după care își poate ține puiul perfect sănătos în brațe.

Sunt cazuri în care acest scenariu de vis este complet detronat de o realitate cruntă, în care corpul nu se dilată suficient, pacienta trece prin dureri îngrozitoare, cere anestezie epidurală și se confruntă cu complicații chiar înainte de momentul expulziei.

Ce înseamnă nașterea traumatică?

Prin definiție, trauma este un eveniment care te marchează într-un mod neplăcut. Dacă privim la modul idealistic în care este zugrăvit momentul nașterii naturale, nici nu poate echivala cu o traumă.

Mii de mărturii ale femeilor care nu își revin nici după câțiva ani dipă ce au născut, ne demonstrează contrariul, iar poveștile pline de durere pe care ni le expun sunt greu de acceptat.

Nașterea ar trebui să fie dificilă, la ce te așteptai? Nu există naștere fără durere! Ce mai contează prin ce a trecut mămica, dacă bebelușul este perfect sănătos și frumos? Mama se va recupera în timp, și oricum nu se compară durerile și complicațiile cu cele de după operația de cezariană.

Acestea sunt doar câteva din ideile preconcepute care nu permit femeilor să vorbească deschis despre dezamăgirea pe care au resimțit-o după ce au dat viață.

 femeie naste pe patul de spital

Pentru fiecare persoană în parte, trauma poate fi văzută diferit, de aceea procesul nașterii poate avea și un impact negativ, nu numai pozitiv. Din postura de paciente care au trecut prin traumă în momentul aducerii pe lume a unui copil, femeile expun un nivel al durerii mult peste cel acceptat de corpul uman.

De asemenea, prezentarea riscurilor medicale la care este supune mama, a complicațiilor care pot apărea în timpul travaliului și expulziei, dar și a riscului la care este supus copilul contribuie la formarea traumei.

Moașa exclama „WOW, ce naștere rapidă“, în timp ce mama se simțea ca un simplu pasager în propriul travaliu”

Vă prezentăm în continuare mărturia unei femei care a trecut printr-o experiență puțin spus neplăcută la nașterea copilului. Pe principiul popular că travaliul la prima naștere durează mai mult, nu mică i-a fost mirarea tinerei când a fost nevoită să nască acasă.

Deși împreună cu soțul își imagina prima naștere într-un mod diferit, aceasta a avut loc acasă, în urma unui travaliu foarte scurt. Copilul s-a născut chiar înainte să ajungă moașa la locuința familiei. Totul s-a desfășurat așa rapid, încât nici nu a mai ajuns la spital.

Mămica privește nașterea ca fiind traumatizantă pentru că au copleșit-o sentimentele de teamă, incertitudine și pentru că la un moment dat a simțit că pierde complet controlul situației.

Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

În timp ce moașele exclamau “WOW, ce naștere rapidă! “, tânăra nu se putea bucura pentru că se simțea speriată, singură și traumatizată. Aceasta chiar s-a descris ca fiind “un simplu pasager în propriul travaliu“. Din această cauză, ea recunoaște că se teme de o potențială sarcină, deși și-o dorește.

Cum depășești trauma unei nașteri

Femeile care nu reușesc nici după ani să treacă peste acel moment marcant, trebuie să ia lucrurile pas cu pas și să țină cont de următoarele recomandări:

Nu încerca să ignori amintirea momentului nașterii

femeie tine bebelus in brate

Clipele travalului și expulziei reprezintă amintiri valoroase care nu ar trebui închise cu un lăcățel într-un colț al minții, în speranța că nu vor mai fi așa dureroase. Femeile care se confruntă cu gânduri intruzive trebuie să își înfrunte trauma, nu să o ignore. În fond, aceste gânduri nu sunt altceva decât  un semnal de alarmă asupra stării psihice a mamei.

Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Cei mai mulți părinți revin, după o perioadă, asupra dosarului eliberat de unitatea medicală unde a avut loc nașterea. Acolo sunt specificate complicațiile prin care a trecut mama. Citindu-le, va înțelege mult mai bine de ce i-a impactat atât de mult viața.

Atunci când este supus unui șoc, creierul nu mai funcționează normal și “pierde“ șirul narativ al evenimentelor petrecute. Acesta este motivul pentru care anumite lucruri sunt uitate. Creierul este menit să ofere protecție, ștergând amintirile percepute ca fiind dureroase, pur și simplu din memorie. Recitește-ți dosarul medical pentru a-ți înțelege mai bine situația prin care ai trecut.

Cere ajutor de specialitate

Vă invit să facem un scurt exercițiu. Imaginează-ți cu puterea minții, un cerc mai mare care prezintă întreaga ta viață. În acel cerc mare, desenează cu un creion imaginar un alt cerc care reprezintă trauma prin care ai trecut. La început, cu cât vei privi trauma cu mai multă teamă, cu atât cercul din interior va fi mai mare.

Scopul nostru este să creionăm momentul nașterii printr-un cerculeț cât mai mic. Doar dacă ceri ajutor specializat vei putea ajunge la această performanță. Apelează la un psiholog sau un psihoterapeut pentru a depăși cu bine șocul prin care ai trecut.

femeie trista isi tine bebelusul in brate

Contează foarte mult și modul în care te percepi după momentul în care ai devenit mamă. Cele mai multe femei proiectează repulsie și mânie asupra propriului corp, din cauza concepției greșite pe care și-o formează despre ele însele și propriile puteri.

De ce a reacționat corpul meu diferit de cel al altor mămici? De ce a trebuit să trec prin așa ceva? Ce este în neregulă cu mine? De ce nu am fost mai puternică? Sunt doar câteva din întrebările care nu dau pace femeilor și nici nu le ajută să perceapă miracolul pe care l-au săvârșit într-un mod pozitiv.

Câteva ședințe de terapie cu siguranță te vor ajuta să normalizezi experiența prin care ai trecut, fiindcă niciun organism nu seamănă cu celălalt.

Deține controlul absolut asupra propriei tale gândiri

Nu poți schimba trecutul, dar poți învăța din el. O naștere traumatizantă îți va da putere dacă știi din ce perspectivă să o privești. În cazul mamei care a născut prea repede acasă, pe viitor aceasta va ști la ce să se aștepte. Se va pregăti din timp pentru a ajunge mai repede la spital.

Poate chiar va colabora cu un alt cadru medical profesionist care îi va putea oferi asistență mai rapidă, astfel încât să simtă că ea deține controlul propriei vieți.

Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă

Să nu uităm că nașterea poate fi traumatică până la un anumit punct. De la primul test de sarcină pozitiv, femeile sunt conștiente că își vor transforma corpul pentru a da viață unui pui frumos, iar rezultatul merită pe deplin sacrificiul.

În ceea ce privește minunea aducerii pe lume a unui bebeluș, fiecare mamă trece în mod diferit prin travaliu, reacționează diferit la durere și are propriile provocări. Nașterea în este intensă, incredibilă, greu de descris în cuvinte, iar termenul “traumatică“ doar o devalorizează puțin.

Cere ajutor profesional dacă simți că ai trecut și tu printr-o naștere traumatică și îmbrățișează-ți experiența cu plusurile și minusurile ei!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: www.todaysparent.com

Articolul urmator
Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva
Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de afectată este fiica Oanei Roman de divorțul părinților: „E mică, a trecut prin multe traume”
    Cât de afectată este fiica Oanei Roman de divorțul părinților: „E mică, a trecut prin multe traume”

    Oana Roman și Marius Elisei s-au căsătorit în anul 2014, în același an în care a venit pe lume fiica lor, Isabela. Inițial, cei doi au divorțat în anul 2021,...

    Nu, nu te recuperezi niciodată după ce pierzi un copil. Imaginea trupului fără viață este o traumă care te bântuie pe viață
    Nu, nu te recuperezi niciodată după ce pierzi un copil. Imaginea trupului fără viață este o traumă care te bântuie pe viață

    A văzut cum viața se scurge încet din trupul firav al fiicei ei. I-a simțit pielea rece și a văzut paloarea feței, imagine pe care nu o va putea scoate niciodată din minte mama....

    Mămica Adela Popescu are un corp spectaculos, nici nu zici că a trecut prin trei sarcini! Cum s-a postat vedeta în vacanță
    Mămica Adela Popescu are un corp spectaculos, nici nu zici că a trecut prin trei sarcini! Cum s-a postat vedeta în vacanță

    Adela Popescu și Radu Vâlcan formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul autohton și sunt părinții a trei copii: Alexandru, Andrei și Adrian. Cuplul...

    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor
    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor

    Pierderea unui copil în fața unei boli cu care părintele nu poate lupta este un moment cutremurător. O mamă în vârstă de 41 de ani a trecut de trei ori prin această...

    Am început să întineresc după ce am trecut prin menopauză. Lumea crede că am cu 15 ani mai puțin
    Am început să întineresc după ce am trecut prin menopauză. Lumea crede că am cu 15 ani mai puțin

    O femeie din Marea Britanie a întinerit după ce a trecut prin menopauză. Are peste 50 de ani, însă lumea nu crede că are mai mult de 35. Cum de arată așa la această...

    Cum am fost umilită în aeroport pentru că alăptez. Nu vreau să mai treacă nicio mamă prin asta
    Cum am fost umilită în aeroport pentru că alăptez. Nu vreau să mai treacă nicio mamă prin asta

    Ca proaspătă mămică, să călătorești pentru prima dată fără copilul tău poate fi dificil. Iar dacă alăptezi, poate fi și mai greu, deoarece trebuie să extragi lapte la fiecare...

    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele
    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele

    La doar 30 de ani, o femeie a trecut prin opt operații de cezariană și refuză să facă pe plac celor din jur și să își lege trompele! Cel mai mare copil are 13 ani, iar cel mai...

    © 2025 Qbebe