Începând din 2 august 2022, toate statele membre trebuie să aplice normele adoptate în 2019 la nivelul UE pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea de familie pentru părinți și îngrijitori. Aceste norme stabilesc standarde minime pentru concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul pentru îngrijitori și instituie drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita programe de lucru flexibile, care îi vor ajuta pe proaspeții părinți să își dezvolte cariera și viața de familie fără a fi nevoiți să sacrifice niciuna dintre acestea.
Directiva europeană care îi încurajează pe tați să își ia concediu de creștere a copilului
Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată are ca scop atât creșterea participării femeilor pe piața muncii, cât și a gradului de utilizare a concediilor legate de familie și a formelor de lucru flexibile. În general, rata de ocupare a forței de muncă a femeilor în UE este cu 10,8 puncte procentuale mai mică decât cea a bărbaților. În plus, doar 68% dintre femeile cu responsabilități de îngrijire lucrează, față de 81% dintre bărbații cu aceleași îndatoriri. De asemenea, directiva le oferă angajaților perioade de concediu pentru a se putea ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin.
Potrivit noii reglementări, tații sunt încurajați să își ia două luni de concediu parental, în primii ani de viață ai copilului, pentru a se implica de timpuriu în creșterea acestuia, iar angajatorii trebuie să le asigure părinților cu copii sub 8 ani un program de lucru flexibil.
Citește și: Indemnizație creștere copil: tot ce trebuie să știi de la avocat
Astfel, ambii părinți vor avea cel puțin 4 luni de concediu parental, dintre care 2 luni nu vor putea fi transferate celuilalt părinte. Dacă mama își ia concediu pentru creșterea copilului (care poate fi de până la 2 ani), tatăl va avea la rândul său dreptul la 2 luni de concediu și viceversa.
Așadar, câteva elemente esențiale prevăzute în directiva UE:
- Concediul de paternitate: Tații care lucrează au dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul datei nașterii copilului. Concediul de paternitate trebuie să fie compensat cel puțin la nivelul indemnizației de boală;
- Concediul parental (de creștere a copilului): Fiecare părinte are dreptul la cel puțin patru luni de concediu parental, din care două luni sunt plătite și netransferabile. Părinții pot solicita să își ia concediul într-o formă flexibilă, fie cu normă întreagă, cu jumătate de normă sau pe segmente;
- Concediu pentru îngrijitori: Toți lucrătorii care oferă îngrijire personală sau sprijin unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie au dreptul la cel puțin cinci zile lucrătoare de concediu pentru îngrijitori pe an;
- Modalități de lucru flexibile: Toți părinții care lucrează și care au copii cu vârsta de până la cel puțin opt ani și toți îngrijitorii au dreptul de a solicita un program de lucru redus și flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă.
Citește și: 10 Mituri despre indemnizatia de crestere copil
Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august, conform ec.europa.eu. În etapa următoare, Comisia va evalua caracterul complet și conformitatea măsurilor naționale notificate de fiecare stat membru și va lua măsuri dacă și unde este necesar.
Citește și: Din nou la job: cum treci peste stresul revenirii din concediul de crestere copil
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: