A fost promulgată legea care le permite părinților să-și ia concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani
Ieri, pe 22 iunie, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea articolului 26, alineatul 1, din Ordonanța de Urgență 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, promulgată prin Decretul nr. 917/2023, această lege devine Legea nr.179/2023.
În urma modificării aduse OUG 158/2005, părinții vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 12 ani. De asemenea, dacă este vorba despre un copil cu handicap, părinții au dreptul la concediu și indemnizație pentru afecțiunile intercurente ale acestuia până când împlinește vârsta de 18 ani.
În plus, legea prevede ca durata maximă a concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de 45 de zile calendaristice, însă această perioadă poate fi prelungită în situații speciale, precum:
- Copilul este supus unor intervenții chirurgicale;
- Copilul este imobilizat în sisteme de imobilizare ce țin de aparatul locomotor;
- Copilul este diagnosticat cu o boală infecto-contagioasă.
Potrivit „avocatnet.ro”, prevederile OUG 158/2005 referitoare la acordarea concediului și indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav sunt:
- Doar unul dintre părinți are dreptul la indemnizație;
- Pentru a putea avea parte de concediu și indemnizație, un salariat trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni;
- Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul: adică media veniturilor brute lunare ce au fost realizate în perioada de stagiu a salariatului.
Până la intrarea în vigoare a legii, părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 7 ani
Deputații și senatorii care au propus modificarea art. 26, alineatul 1 din OUG 158/2005, au venit încă de anul trecut cu un proiect legislativ. Inițiatorii acestui proiect au insistat asupra ideii că un copil are nevoie de îngrijirea părinților când este bolnav și după vârsta de 7 ani, vârsta prevăzută în vechea lege din ordonanța de urgență menționată. Ei au adus în prim-plan și punctul de vedere al psihologilor, care consideră că un copil poate fi lăsat singur acasă de la vârsta de 12 ani, însă numai pentru câteva ore. Totodată, s-a adus în atenție faptul că un copil, chiar dacă este mai mare de 7 ani, nu reușește întotdeauna să-și administreze singur medicația.
Nu în ultimul rând, a fost amintit și acest fapt: situația este mai complicată în cazul familiilor monoparentale, un părinte fiind obligat, în anumite cazuri, să apeleze inclusiv la concediu fără plată sau la concediu de odihnă ca să rămână acasă și să-și poată îngriji copilul bolnav.
Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav
Surse foto: pexels.com, Image by Freepik
Surse articol: antena3.ro, avocatnet.ro, cdep.ro, legislatie.just.ro, observatornews.ro, realitatea.net