Nimeni nu vrea să își petreacă concediul la mare gătind. După ce au asigurat mic dejun, prânz, cină pentru familie întregul an, mămicile vor doar să se relaxeze atunci când ajung în concediu la mare. Dar cu ce preț?
Inspectorii sanitari ne avertizează să avem grijă unde poposim pentru a lua o gustare sau pentru a mânca împreună cu cei mici la mare. După controalele ANSVSA a plouat cu amenzi pe litoral, dovada faptului că turiștii nu știu în ce condiții sunt pregătite alimentele pe care le consumă.
64 de kilograme de carne și lactate stricate pe litoral…
S-a încheiat prima săptămână de activitate în cadrul comandamentului Sezonului Estival 2024, unde inspectorii sanitar veterinari au desfășurat o serie de controale la unitățile din zonă. În urma acestora, s-au aplicat 46 de sancțiuni contravenționale în valoare de 410.000 RON, anunță ANSVSA.
Totodată, s-au emis două ordonanțe de suspendare și patru de interzicere a activității, fiind supusă și o măsură de reținere oficială și sechestru pentru o cantitate de nici mai mult, nici mai puțin de 64 de kg de produse de origine animală.
Așadar, turiștii puteau să consume 64 de kg de carne și preparate din carne, produse lactate sau pește, care acum sunt dirijate către unitățile de neutralizare.
Inspectorii sanitar veterinari au verificat peste 190 de unități de alimentație publică și vânzare cu amănuntul. Potrivit acestora, cele mai comune nereguli s-au constatat în ceea ce privește comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar pentru siguranța alimentelor.
De asemenea, au fost probleme la ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare pentru depozitare și valorificare. S-au constatat și nereguli în comercializarea produselor neetichetate, potrivit legislației în vigoare, dar și a condițiilor necorespunzătoare de igienă din spațiile de producție și depozitare.
La momentul actual, toate unitățile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate și verificate de către inspectorii sanitar veterinari care desfășoară ample acțiuni de control în toate stațiunile de pe litoral. Controalele se fac și în parteneriat cu alte instituții ale statului, cu atribuții legale.
Pentru a semnala nereguli în ceea ce privește depozitarea, comercializarea, consumul produselor alimentare, ANSVSA pune la dispoziția celor interesați un număr de telefon.
0786 577 007 este numărul unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentare. De asemenea, există și un număr de telefon gratuit, al Call Center-ului ANSVSA, 0800 826 787.
Cu alte cuvinte, dacă vreți evitați intoxicațiile alimentare, enterocolite și alte boli digestive, mare grijă la alimentele pe care le consumați, de unde consumați și în ce condiții sunt ținute și preparate!
Surse foto: pixabay.com, pexels.com
Surse articol: realitatea.net