Agorafobia este o tulburare de ordin psihic ce se manifestă prin frica de spații deschise și aglomerate. Persoanele care suferă de această problemă evită frecventarea locurilor pline de oameni, care le provoacă stări neplăcute, lucru ce le poate afecta viața cotidiană precum și relațiile cu alte persoane. Cu alte cuvinte, întreaga lor viață este dată peste cap, pentru că nu pot face nicio activitate în aer liber.
Cunoscând acum toate manifestările, încearcă pentru câteva momente să te pui în situația părinților care suferă de această tulburare. Este bine cunoscut faptul că pacienții care se confruntă cu această tulburare ajung să ducă o viață singuratică și să se izoleze în propria casă. Ce se întâmplă însă cu cei care au copii și trebuie să îi scoată în parcuri, la locul de joacă, să îi ducă la medic sau la școală?
Cum se "înțelege" agorafobia cu rolul de părinte? GREU!
O tânără mamă ce suferă de agorafobie ne explică cum arată o zi din viața ei. Cu ajutorul declarațiilor pe care le-a oferit, putem vedea care sunt provocările prin care trebuie să treacă atunci când este nevoită să își îndeplinească sarcinile de părinte în afara casei.
Înainte de a manifesta primele simptome ale acestei afecțiuni, în anul 2013, tânăra ducea o viață absolut normală. Chiar îi plăcea să meargă în excursii, să facă sporturi extreme, să iasă la grătar cu prietenii; practic toate activitățile obișnuite.
Anul 2013 a venit însă cu o schimbare radicală, când s-a produs un declic iar tânăra a început să se teamă de absolut orice o înconjoară. Manifesta o teamă extremă să iasă din casă și treceau chiar și două luni până să-și facă din nou curaj să iasă în aer liber. În tot acest timp, ea ne povestește că soțul i-a fost alături pas cu pas, devenit ca un scut protector pentru lumea din afara locuinței lor și a înțeles-o foarte bine. Mai mult, acesta a ajutat-o să depășească cele mai dificile momente.
”Am avut episoade care au durat luni de zile, timp în care abia reușeam să mă ridic din pat și nu pentru că sunt leneșă, ci pentru că îmi era teamă. Pentru mine, sesiunile de cumpărături în Target, Walmart sau alte magazine, chiar și în cele de cartier, reprezintă o adevărată provocare. Poate vă întrebați cum m-am descurcat ca și părinte fără a ieși din casă. Să fiu sinceră, nu am nici cea mai mică idee.” a declarat femeia.
Oamenii din jurul ei au început treptat să o înțeleagă. Prietenii nu o mai invită la petreceri în aer liber pentru că știu că se vor lovi de un refuz clar.
Având un soț foarte iubitor și dedicat, acesta face tot posibil să se ocupe de toate activitățile din afara casei, pe care partenera lui nu le poate îndeplini fizic și psihic. Tăticul duce copilul la școală, îl scoate în parc, face cumpărăturile, se duce cu el la medic și face orice altceva este necesar pentru a se asigura că au o viață de familie echilibrată. Acestuia îi revin, practic, toate sarcinile ce țin de exteriorul casei, sarcini care asigură funcționalitatea familiei.
Lucruri pe care un tata NU le face, dar poate sa le faca
”Atunci când ies afară trebuie să fie soțul meu lângă mine. Nu pot ieși cu prietenii, nu pot merge în magazin fără el. Soțul meu este un fel de scut sigur care știu că mă protejează”, a continuat mămica.
Întrebată dacă este mulțumită de viața pe care o duce la momentul actual, tânăra răspunde că se poate și mai bine. Atunci când este nevoită să meargă la doctor cu fiul ei sau să facă niște cumpărături mai importante, își adună toate forțele și cu ajutorul soțului, reușește. În plus, medicamentele anti-anxietate și exercițiile de calmare a respirației o ajută foarte mult în situații de criză.
”Cum mă simt atunci când ies afară? Simt că sunt blocată într-un tunel cu mii de teroriști și criminali în serie. Atunci când văd o persoană pe stradă mă gândesc: oare are o armă? O va folosi?”, a mai mărturisit femeia.
Mergând pe premiza că niciodată nu se știe ce se poate întâmpla, tânăra se ferește de spații deschise. În plus, de fiecare dată când soțul pleacă cu băiețelul lor de acasă, aceasta simte că este ultima dată când îi va vedea. Cât timp sunt plecați, își imaginează cum sunt implicați într-un schimb de focuri de armă sau cum sunt efectiv atacați.
Ghid pentru siguranța copilului, în funcție de vârstă
”Îmi doresc să trăiesc ca o persoană normală care nu suferă de teama aceasta irațională de spații deschise. Vreau să îi arăt copilului meu că în ciuda lucrurilor înfricoșătoare care se întâmplă zilnic, lumea noastră este un loc minunat în care se poate dezvolta frumos”, a concluzionat ea.
Deși pentru mulți dintre noi este de neconceput să nu ieși o zi din casă sau să mergi la locul de muncă, sunt oameni pentru care acest lucru este imposibil.
Provocată adesea de stres, o traumă, un eveniment neplăcut, agorafobia se poate manifesta și fără o cauză exactă. Este foarte important să înțelegem frustrările și frământările prin care trec acești oameni zi de zi și, cu cât suntem mai informați, cu atât putem întinde o mână de ajutor la nevoie.
Surse foto: istockphoto.com, istockphoto.com, istockphoto.com
Surse articol: yourtango.com