În perioada în care se pregătea să devină bunică, influencerul DeeDee Moore dorea să afle cât mai multe informații legate de modalitățile prin care să-și construiască o relație apropiată cu nepoții. Întrucât nu a găsit toate informațiile de care avea nevoie, s-a gândit să pună bazele unui blog menit să vină în sprijinul celor care intenționează să se implice cât mai mult în viața nepoților.
Într-o intervenție pentru „Scary Mommy”, DeeDee a explicat de ce anumite persoane nu vor să-și accepte statutul de bunici. De asemenea, a venit cu câteva soluții binevenite pentru părinții care nu știu cum să-i ajute pe copiii lor să nu simtă lipsa bunicilor.
De ce anumite persoane nu vor să fie bunici
Pentru sursa citată, DeeDee Moore a venit cu următoarele precizări:
„Nu uita că, așa cum anumite persoane nu își doresc să devină părinți, nu oricine este dornic să fie bunic. Diferența între cele două situații este că, de obicei, deții controlul asupra deciziei de a deveni sau nu părinte. În schimb, bunicii nu au nimic de zis când sunt puși într-o asemenea ipostază și sunt numeroase motive ce îi determină să o refuze.
De exemplu, anumite persoane consideră că încă nu au vârsta potrivită pentru a deveni bunici. Sau sunt conștiente că au o viață plină, că încă lucrează, că au prieteni, hobby-uri și că intenționează să călătorească. În același timp, după mai mulți ani în care i-au pus pe alții pe primul plan, poate consideră că în sfârșit a venit momentul să aibă libertatea de a fi și egoiste.
Sunt și persoane care nu se simt în largul lor în preajma copiilor. De pildă, nu mai sunt obișnuite să interacționeze cu aceștia sau nu știu cum să se bucure de așa ceva. Sau poate pur și simplu nu se pricep cum să se distreze în compania copiilor. Cu toate acestea, atitudinea lor se poate schimba pe măsură ce nepoții cresc.
În plus, anumitor bunici le vine greu să petreacă timp cu familia ta întrucât nu sunt de acord cu stilul tău de parenting. De exemplu, dacă părinții sunt mai severi sau mai permisivi decât au fost ei, nu le este ușor să se adapteze. De aceea, bunicii pot prefera să se îndepărteze decât să vină în casa ta și să te critice...”.
Ce să faci dacă ai copii care duc lipsa bunicilor
Pentru a-i ajuta pe părinții care suferă când își văd copiii tânjind după compania bunicilor, DeeDee Moore propune, în cadrul intervenției pentru sursa citată anterior, mai multe soluții. Iată despre ce este vorba:
„Într-adevăr, bunicii pot face multe pentru nepoții lor, dar acest lucru este valabil pentru orice persoană care îți iubește copilul și care vrea să facă parte din viața lui. Spre exemplu, prietenii tăi apropiați pot fi la fel de generoși ca bunicii și pot fi gata oricând să se joace. Chiar dacă părinții tăi nu îi sunt alături copilului, mătușa și unchiul tău pot fi bucuroși dacă au șansa să fie și în ipostază de bunici.
Nu te feri să cauți bunici-surogat. Ce ai zice, de exemplu, de cuplul de pensionari care locuiește aproape de tine? Invită-i la un grătar și vezi dacă se simt bine în preajma copilului tău. De asemenea, ce ai zice de una dintre colegele tale de serviciu, ai cărei nepoți locuiesc în străinătate? Nu ai de unde să știi că nu ar fi încântată să vină de Ziua Bunicilor la școala în care învață copilul tău.
Dacă nu găsești pe nimeni în preajma ta, nu dispera. În acest caz, apelează, de exemplu, la un centru pentru seniori sau la o comunitate a persoanelor de peste 55 ani și vino cu această invitație: „Copii Adorabili Caută Bunici”.
Ce să faci în cazul în care copilul tău observă că toți prietenii săi se bucură de prezența bunicilor și el nu? Rezistă tentației de a-i vorbi de rău pe bunici. Lucrurile se pot schimba pe viitor, prin urmare nu are rost să otrăvești o potențială relație bunici-nepoți.
Nu este nevoie să le găsești scuze sau să explici de ce nu fac parte din viața copilului tău. Cel mai bine este să fii sinceră și să spui: „Fiecare familie este diferită ! Anumite persoane au bunici cu care petrec mult timp, altele nu se bucură de așa ceva. Noi îi avem pe mătușa Sarah, pe domnul Jim și pe doamna Nancy, toți vor să stea cu tine!”.
Această femeie se simțea obligată să aibă grijă de nepoții ei, așa că „și-a dat demisia”
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului scris de DeeDee Moore pentru Scary Mommy