Ghid pentru siguranța copilului, în funcție de vârstă

Ghid pentru siguranța copilului, în funcție de vârstă

Bianca Onofrei

Siguranța copilului este cea mai importantă responsabilitate a unui părinte, iar cel mai important prim pas este informarea. Îți poți proteja copilul de pericole, gândind în avans lucrurile pe care le poate face și care sunt locurile și situațiile problematice pentru el. Cele mai multe dintre pericole pot fi evitate cu o doză echilibrată de supraveghere și de adaptare a spațiului înconjurător, la nevoile specifice vârstei copilului tău.

Majoritatea sfaturilor de îngrijire a unui copil sunt general valabile, chiar dacă, pe măsură ce acesta crește, există anumite particularități pentru ca el să rămână în siguranță.

Iată care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecți la vârsta de 1-2 ani:

Obiectele periculoase nu trebuie să fie la vedere

La această vârstă, copilul descoperă mediul înconjurător, iar curiozitatea este la un nivel ridicat. De aceea, obiectele ascuțite, cum ar fi cuțitele, obiectele decorative din sticlă sau metal, nu au ce căuta la îndemâna copilului. Acestea trebuie ținute în sertare securizate sau pe etajere înalte, unde copilul nu poate ajunge nicicum. Foarte mulți părinți aleg chiar să renunțe definitiv la obiectele care ar putea fi periculoase. Chiar și fața de masă poate fi o amenințare, pentru că cel mic o poate prinde cu mâna și se poate lovi cu obiectele pe care le răstoarnă.

Substanțele sau alimentele interzise nu trebuie să fie la îndemâna copilului

Medicamentele, alcoolul, cosmeticele, soluțiile de curățenie îi pot face rău copilului, deoarece se află la vârsta la care explorează și bagă în gură tot ce găsește. Pentru a evita intrarea în contact cu substanțele toxice, ține-le în dulapuri înalte sau în unele care au sisteme de prindere împotriva accesului copiilor. De asemenea, ai grijă să păstrezi ambalajele originale ale substanțelor, pentru a nu face confuzii care pot fi periculoase atât pentru tine, cât și pentru copil.cosmetice solutii Încearcă să previi căzăturile

La această vârstă, este inevitabil ca un copil să nu cadă, iar dacă se întâmplă, nu înseamnă automat că este o tragedie. Unde și cum a căzut este foarte important, de aceea trebuie să eviți spațiile periculoase, cu multe colțuri de mobilă, obiecte de sticlă, scaunele lăsate la întâmplare. De asemenea, căzăturile în cap sunt foarte periculoase, așa că supraveghează copilul în permanență. În cazul în care a căzut, iar comportamentul său se modifică, deși nu sunt repercursiuni fizice vizibile, mergi cu el la medic.copil

Bucătăria este un spațiu periculos pentru copil

Arsurile, mai ales la o vârstă atât de fragedă, sunt foarte periculoase și cu un impact mult mai mare asupra copilului. În bucătărie există un risc mai mare ca cel mic să se ardă, chiar dacă nu intră în contact direct cu focul, deoarece pot exista vase, lichide sau mâncăruri fierbinți, pe care el nu va ezita să le atingă. Nu lăsa copilul nesupravegheat prin bucătărie, în timp ce îți faci treaba. Asigură-te că stă în siguranță într-un scaun special pentru vârsta lui. Ai grijă ca prin casă să nu existe căni de ceai sau de cafea pe care le poate răsturna, iar după ce folosești fierul de călcat, depozitează-l departe de copil. Dacă totuși se întâmplă să sufere o arsură, pune imediat apă rece pentru câteva minute și mergi la medic, în cazul în care zona afectată nu este doar puțin roșie. Este bine să ai în permanență în casă un spray special pentru arsuri, care poate fi folosit și pentru copii. alimente cutit bucatarie

Apa poate fi periculoasă

La această vârstă, copilului îi place foarte mult să se joace în apă. Niciodată să nu îl lași singur în cadă, piscină, chiar dacă are colac sau cantitatea de apa în care stă nu este mare. Pentru că nu se poate coordona foarte bine, copilul se poate îneca și în 2 cm de apă, dacă rămâne blocat cu fața în jos. Dacă îți pregătești baia pentru tine, asigură-te că ții ușa închisă, iar copilul nu are acces la cada plină cu apă.

Acordă atenție siguranței din mașina

Cu siguranță ai văzut în jurul tău părinți care se așază pe scaunul din dreapta șoferului cu copilul în brațe, crezând că astfel îl supraveghează mai bine. În realitate, acest lucru este strict interzis. Copilul nu trebuie să fie transportat decât în scaun special de mașină, amplasat pe bancheta din spate și ales în funcție de vârstă. Nu este nevoie de un accident grav pentru ca cel mic să se lovească. Chiar și o frână mai bruscă îl poate face să se lovească la cap de tetiera scaunului, de portieră sau de geamul mașinii. Un alt aspect important este să nu-ți lași copilul în mașină, chiar dacă știi că pleci pentru câteva minute. Deși este parcată corespunzator, există riscul ca un alt sofer să-ți lovească mașina, iar copilul să fie în pericol. Vara, atunci când aerul condiționat nu mai este pornit, temperaturile ridicate pot fi foarte periculoase pentru copil, iar acestea cresc considerabil, chiar la câteva minute de când ai oprit mașina.

Nu așeza copilul pe obiecte înalte

Chiar dacă este vorba despre un nou născut care stă în scoica specială pentru copii, aceasta nu trebuie așezată pe masă, dulap sau alte obiecte înalte, de unde se poate răsturna. Așeaz-o întotdeauna pe podea și asigură-te că nu există un pericol în preajmă. De asemenea, atunci când îi schimbi scutecul copilului, nu-l lăsa singur pe masa de schimbat, pe pat sau pe canapea, pentru că se poate rostogoli.

Protejează copilul de poluare

Chiar dacă poluarea este greu de combătut, sunt câteva reguli pe care le poți respecta, astfel încât copilul să nu sufere. Sub nicio formă nu fuma în preajma copilului sau în camere în care acesta stă sau urmează să stea. Până și fumul care se impregnează în haine și păr este dăunător pentru copil.

Alte măsuri de siguranță pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-5 ani:

Sufocarea și strangularea sunt pericole mai mari în această etapă a dezvoltării

Dincolo de sufocarea prin regurgitarea laptelui, care se întâmplă la vârste mai fragede, copilul se poate sufoca și strangula cu diverse obiecte. Evită draperiile cu cordoane, pe care copilul le poate pune în jurul gâtului, mobila cu elemente în care își poate prinde capul, nu ține la îndemână pungile de plastic, pe care copilul poate fi tentat să le pună pe cap sub formă de joacă. Jucăriile de dimensiuni mici sunt de evitat, pentru că le poate ingera sau le poate introduce în nas. De asemenea, ușa de la frigider trebuie securizată, pentru ca el să nu o poată deschide.

Învață-ți copilul cum să interacționeze cu animalele

La această categorie de vârstă, va fi din ce în ce mai entuziasmat de a se juca cu tot felul de animale cu care intră în contact. Nu îl lăsa să facă asta cu animale pe care nu le cunoaște, care pot fi și periculoase, iar atunci când este vorba despre animalul familiei sau al unui prieten, explică-i cum trebuie să se joace cu el. Gesturile bruște, trasul de coadă sau strânsul în brațe cu prea mare putere pot pune în pericol atât animalul, cât și copilul. Nu lăsa copilul în compania animalului fără să-l supraveghezi și asigură-te că se spală pe mâini după aceea.copil si pisica

Explică-i regulile de siguranță în afara casei


La această vârstă, copilul începe să înțeleagă mult mai bine mediul înconjurător. După vârsta de 2 ani, îi poți explica cum să se ferească de pericolele de pe stradă, cum să treacă strada, cum să meargă pe trotuar, chiar dacă încă se află sub atenta ta supraveghere. De asemenea, explică-i ce trebuie să facă atunci când se află în spații deschise și există riscul să se piardă de părinți, cum poate cere ajutorul, cum trebuie să interacționeze cu străinii etc.

Pe măsură ce copilul se dezvoltă, tu, ca părinte, descoperi care sunt pericolele la care este expus și treptat, faci în așa fel încât el să se afle în siguranță. Cel mai important este să fii atentă la comportamentul copilului, să te interesezi în legătură cu lucrurile pe care le face și când nu ești prezentă, cum ar fi în timpul petrecut cu bona, bunicii, prietenii, fie că este în parc, acasă sau la gradiniță. Comunicarea este foarte importantă încă de la vârste fragede, fiind modul cel mai eficient prin care copilul se poate adapta la mediul înconjurător.

Articolul urmator
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    Cum călătorești în siguranță cu copiii?
    Cum călătorești în siguranță cu copiii?

    Nu știm cum sunteți voi, dar pe noi vremea tot mai caldă ne îndeamnă să ne facem deja planuri pentru următoarea vacanță. Și dacă am învățat ceva în acești doi...

    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar

    Relația cu soacra a fost din cele mai vechi timpuri portretizată în mod negativ. Într-adevăr există numeroase situații în care soacra nu se înțelege cu nora și...

    Ce fel de pacient ai fi la spitalul de nebuni, în funcție de zodia ta
    Ce fel de pacient ai fi la spitalul de nebuni, în funcție de zodia ta

    Cât de nebun ești în funcție de zodie? Ce fel de pacient ai fi la spitalul de nebuni? Ți-am pregătit un material pe care nu ai voie să îl citești decât cu...

    Care este cea mai puternică trăsătură de parenting a ta în funcție de zodie
    Care este cea mai puternică trăsătură de parenting a ta în funcție de zodie

    Ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Poate de aceea suntem, uneori, mai exigenti și poate mai duri cu ei. Fiindcă vrem ca acestia să îşi atingă...

    © 2025 Qbebe