Cât ar trebui să cântărească geanta de școală
Greutatea maximă sigură, recomandată de specialiști, pe care un copil poate să o poarte este de 10% din greutatea corporală.
Potrivit medicilor, atunci când copilul tău cară un rucsac prea greu, el poate avea următoarele efecte adverse asupra sănătății copilului:
- risc crescut de a dezvolta dureri de gât și spate din cauza modificărilor posturii și modelelor de mișcare;
- dureri musculare de la curele;
- efect negativ asupra echilibrului, potențial crescând riscul de căderi sau alte răni.
S-a constatat că articolele purtate de elevi în ghiozdanele lor de zi cu zi includ, dar nu se limitează la: laptopuri, cărți, instrumente de papetărie, uniforme sportive, uniforme școlare și îmbrăcăminte de antrenament specifică sportului, până la trei tipuri de pantofi (pantofi din piele pentru școală, adidași), cutii de prânz și sticle pline de apă.
Afecțiuni care pot apărea dacă rucsacul este prea greu
Sistemul scheletic-muscular al copilului tău este încă în curs de dezvoltare, iar dacă ruscacele sunt prea grele, nu este deloc surprinzător faptul că vor apărea probleme de leziuni musculo-scheletice.
Greutatea unui rucsac poate trage un copil înapoi, făcându-l să se aplece spre șolduri sau să arcuiască spatele pentru a rămâne stabil. Această poziție nenaturală poate duce la dureri de umăr, gât și spate.
Copiii care își poartă rucsacul doar peste un umăr - așa cum o fac mulți, (fie cred că arată mai bine sau pur și simplu se simt mai bine) pot ajunge să se aplece într-o parte pentru a compensa greutatea suplimentară. Ei pot dezvolta dureri de spate inferioare și superioare și își pot încorda umerii și gâtul. Utilizarea necorespunzătoare a rucsacului poate duce, de asemenea, la o postură proastă.
De asemenea, rucsacii cu bretele strânse și înguste care apasă pe umeri pot provoca furnicături, amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor și mâinilor.
În esență, pe măsură ce greutatea rucsacului crește, corpul elevului poate fi supus aceluiași stres ca și cei care se confruntă cu greutăți la locul de muncă (cum ar fi pompierii, polițiștii, cadre militare, etc). Totuși, spre deosebire de cei care lucrează în domenii în care sunt nevoiți să care greutăți, elevul este obligat să-și poarte rucsacul aproape zilnic, pe o perioadă de până la 12 ani, fără a beneficia de o pregătire fizică specifică pentru a suporta un astfel de stres și înainte de a ajunge la maturitatea deplină a sistemului lor musculo-scheletic.
Probabil toți dintre noi cunoaștem pe cineva care are probleme cu spatele și care a dezvoltat scolioză sau cifoză, din cauza pozitiței incorecte sau a rucsacului prea greu. Foarte mult copii ajung sa sufere de aceste afecțiuni, care, în timp, pot duce la probleme foarte grave ale coloanei.
În timp ce scolioza se referă la o curbare a coloanei vertebrale lombare, cifoza reprezintă o ușoară cocoașă, în partea superioară a spatelui. Ambele afecțiuni trebuie luate în serios și tratate corespunzător încă din copilărie, pentru a nu ajunge la intervenții chirurgice sau la alte afecțiuni ale coloanei. Pentru a face acest lucru, mergi la medic cu cel mic, dacă acesta se plânge de dureri ale spatelui.
Cum poți reduce greutatea rucsacului de școală
Iată câteva recomandări sugerate de Academia Americană de Pediatrie (AAP) părinților care vor să cumpere un nou ghiozdan:
- Alege un rucsac ușor, care nu va adăuga prea multă greutate suplimentară.
- Curelele și bretelele largi, căptușite, împiedică ca greutatea să cadă pe umeri, gât și spate. Rucsacurile cu o singură curea pot suprasolicita un umăr, pot provoca înclinare și, în cele din urmă, pot provoca leziuni ale spatelui din cauza unei poziții proaste. Rucsacele cu două curele ajută la distribuirea greutății și la reducerea stresului pe spate.
- Spatele căptușit oferă un plus de confort. Acestea pot, de asemenea, să protejeze elevii de a fi înțepați cu marginile ascuțite ale rucsacului.
- Compartimentele multiple ajută, de asemenea, la distribuirea uniformă a greutății.
- Fă tot ce poți pentru ca copilul tău să-și poarte rucsacul corect.
Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro