Timpul necesar pentru ca organismul tău să elimine alcoolul poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de cantitatea de alcool consumată, de greutatea ta, de metabolism și de alți factori individuali.
În medie, organismul uman procesează și elimină alcoolul cu o rată de aproximativ 0,015 grame de alcool pe decilitru (g/dL) de sânge, pe oră. Acest lucru este echivalent cu aproximativ o băutură standard pe oră.
Testele de alcoolemie sunt folosite pentru a măsura nivelul concentrației de alcool în sânge/respirație. Alcoolemia arată cantitatea de alcool din sânge sau din respirație, indicată prin cantitatea de etanol (în grame) din 100 de mililitri de sânge sau 210 litri de respirație.
În general, o analiză de sânge poate măsura alcoolemia în organism până la 6 ore după ultima băutură, în timp ce testele cu etilotestul funcționează între 12 și 24 de ore.
Testele de urină, cum ar fi testul de etilglucuronidă (EtG), sunt, de asemenea, eficiente timp de aproximativ 12-24 de ore după consum. Această metodă testează etil glucuronida, un produs de descompunere a etanolului - care este alcoolul pe care îl găsiți în băuturile alcoolice. De asemenea, alcoolul poate fi detectat în foliculii de păr până la 90 de zile după consum.
Dacă ai consumat o băutură standard cu 5% alcool, este posibil să dureze aproximativ o oră pentru ca organismul tău să elimine cea mai mare parte a alcoolului. Dacă ai consumat mai mult alcool sau ai o concentrație mai mare de alcool în sânge, organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l procesa și elimina.
Care sunt factorii ce determină cât timp va rămâne alcoolul în organism?
1. Metabolismul variază de la o persoană la alta și joacă un rol crucial în ceea ce privește rapiditatea cu care alcoolul este descompus și eliminat din organism. Unele persoane au un metabolism mai rapid și pot procesa alcoolul mai repede decât altele.
2. Genul persoanei poate afecta modul în care este metabolizat alcoolul. În general, femeile tind să aibă un procent mai mare de grăsime corporală și un conținut mai mic de apă în comparație cu bărbații. Alcoolul este mai puțin solubil în grăsime și mai solubil în apă, astfel încât femeile pot prezenta concentrații mai mari de alcool în sânge după ce au consumat aceeași cantitate de alcool ca bărbații cu aceeași greutate.
3. Persoanele cu greutate mai mare au adesea un volum mai mare de sânge și de apă corporală, ceea ce poate ajuta la diluarea alcoolului și la reducerea efectelor acestuia. În schimb, o persoană cu o greutate corporală mai mică poate resimți mai repede efectele alcoolului.
4. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, corpul lor poate deveni mai puțin eficient în metabolizarea alcoolului. Acest lucru înseamnă că persoanele mai în vârstă pot simți efectele alcoolului mai puternic și pentru o durată mai lungă.
5. Tipul de băutură alcoolică și cantitatea de alcool consumată joacă un rol important. Băuturile cu un conținut mai ridicat de alcool (de exemplu, băuturile spirtoase distilate) vor avea ca rezultat o alcoolemie mai mare decât cantități echivalente de băuturi cu conținut mai scăzut de alcool (de exemplu, bere sau vin). Consumul unor cantități mai mari de alcool va duce, de asemenea, la o perioadă mai lungă de detectare.
6. Consumul rapid de alcool poate duce la o creștere mai rapidă a alcoolemiei. Dacă îți menții ritmul și acorzi timp între băuturi, îți poți ajuta organismul să metabolizeze alcoolul mai eficient.
7. Mâncatul unei mese înainte sau în timpul consumului de alcool poate încetini absorbția alcoolului în fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la o alcoolemie mai mică și la o durată mai scurtă de intoxicare.
8. Ficatul este principalul responsabil pentru metabolizarea alcoolului. Dacă ai o boală de ficat sau o funcție hepatică compromisă, organismului tău îi poate lua mai mult timp pentru a elimina alcoolul, iar efectele pot fi mai pronunțate.
9. Unele medicamente și substanțe pot interacționa cu alcoolul și pot afecta metabolismul acestuia. De exemplu, anumite medicamente pot încetini descompunerea alcoolului, ceea ce poate duce la o durată mai lungă de intoxicare.
10. Menținerea hidratării poate ajuta organismul să elimine alcoolul mai eficient. Alcoolul poate fi deshidratant, astfel încât consumul de apă alături de băuturile alcoolice și după consum poate ajuta la eliminarea alcoolului.
Surse articol: https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/how-long-in-system